Ahmet Davutoğlu’nun ballı Genel Sekreteri

Ahmet Davutoğlu’nun ballı Genel Sekreteri
26 Mart 2015 09:51

AKP’nin Torba Yasa’ya eklenen bir madde ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden kopararak el koyduğu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Genel Sekreterliği’ne getirilen Türkiye İhracatçılar Meclisi eski Genel Sekreteri Mustafa Mente’nin maaşı dudak uçuklatıyor. Mente en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık Müsteşarı’ndan iki kat fazla maaş alıyor.

 

 

Hükümet’in cemaate yakınlığıyla bilinen Türkiye Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) yerine kendisine yakın bir iş konseyi oluşturma amacıyla apar topar TOBB bünyesinden çıkararak Ekonomi Bakanlığı’na bağladığı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) ile ilgili ekonomi sektöründeki tartışmalar sürüyor. Eylül 2014’te Meclis’te kabul edilen yasaya göre, TOBB,TÜSİAD, MÜSİAD, TMB’NİN her yıl gelirlerinin yüzde 1’ini aktardıkları ve geçtiğimiz günlerde de TÜSİAD’ın buna karşı Danıştay’a dava açtığı DEİK’in Genel Sekreteri Mente’nin 17 bin lira maaş aldığı ortaya çıktı.

 

 

DAVUTOĞLU’NUN ADAMI
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun isteğiyle DEİK Genel Sekreterliği’ni üstlendiği bilinen Mente’nin maaşı bir soru önergesine konu oldu. TİM’den DEİK’e transfer olan Mente’nin aylık ücreti ile ilgili bir soru önergesini yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan Yardımcıları, Yönetim Kurulu Üyeleri ve ve Oda Temsilcilerinin aylık maaş, huzur hakkı ya da harcırah adı altında herhangi bir ödeme almadığını bildirdi. DEİK personeli ve Genel Sekreterinin ücreti ve çalışma koşullarının belirlenmesi konusunda DEİK Yönetim Kurulu’nun yetkili olduğunu vurgulayan Zeybekçi, ‘’DEİK Genel Sekreteri 17 bin 282 TL aylık maaş almakta olup bu maaş DEİK Yönetim Kurulu tarafından benzer kurumlardaki hizmeti göz önünde bulundurularak ve önceki dönem genel sekreteri ile aynı olacak şekilde belirlenmiştir’’ dedi.

 

 

CUMHURBAŞKANI MAAŞI
Bu yanıta göre Mustafa Mente, son artışla birlikte 8 bin 90 lira alan ‘’en yüksek devlet memuru’’ unvanına sahip Başbakanlık Müsteşarı’nın maaşının iki katı, milletvekillerinin emekli maaşları hariç aldıkları 15 bin TL’nin üzerinde maaş alıyor. Mente’ye, 17 bin 500 TL alan eski Cumhurbaşkanları Abdullah Gül, Ahmet Necdet Sezer, Süleyman Demirel ve Kenan Evren kadar ödeme yapılıyor.

 

 

Kaynak: Birgün / Nurcan Gökdemir