Adli Tıp'tan skandal hata

Adli Tıp'tan skandal hata
10 Ağustos 2012 09:41

Bakırköy Adliyesi’nde görülen tazminat davasında istenen maluliyet raporunu 14 Şubat 2011 tarihinde hazırlayan Adli Tıp Kurumu raporu 1.5 yıl sonra mahkemeye, o da yanlış gönderdi. Rapor bekleyen kadının ömrü bunu görmeye yetmedi…

İstanbul Bağcılar’da kanser hastası Semiha Beggi 17 Ocak 2005 tarihinde sol memesindeki şişlik nedeniyle özel bir polikliniğe başvurdu. Beggi’yi muayene eden ”Saniye” adlı kişinin uyguladığı tedavi sonrasında şikâyetleri artan Beggi’nin başka bir doktora gitmesiyle gerçekler gün yüzüne çıktı. Semiha Beggi’nin polikliniğe ilk başvurduğunda çektirilen mamografi ve meme ultrasonografisinde sol memede kansere işaret eden kuvvetli bulgular tespit edilmiş olmasına rağmen yanlış tedavi uygulandığı anlaşıldı. Beggi, tedavisi geciktiği için 30 Kasım 2009 tarihinde hayatını kaybetti.

Semiha Beggi sahte olduğu anlaşılan doktor ve klinik sahibi hakkında şikayetçi oldu ancak davayı görmeye ömrü yetmedi. Beggi avukatına davayı sonuçlandırmasını vasiyet ederek hayata gözlerini yumdu. Avukat Zeki Bulgan sahte doktor Saniye ve klinik sahibi Adnan Memedoski’ye hem tazminat hem de ceza davası açtı.

Adnan Memedoski hakkında açılan 41 bin liralık tazminat davasında mahkeme Adli Tıp Kurumu’ndan maluliyet ( sakatlık) raporu istedi. Adli Tıp Kurumu raporu bir sene sonra, 14 Şubat 2011 tarihinde hazırladı. Raporda hastada kansere ilişkin kuvvetli bulgular tespit edildiğini ancak buna rağmen tedaviye alınmamış olmasının tıp kurallarına uygun olmadığı, kişiye zamanında teşhis konulmuş olması durumunda olası komplikasyonları önleme ihtimalinin olabileceği belirtildi. Ancak Adli Tıp Kurumu hiçbir gerekçe göstermeksizin bu raporu mahkemeye tam 1,5 yıl sonra gönderdi. Üstelik mahkemenin istediği maluliyet konusunda bilgi vermedi. ATK, raporun sonunda maluliyet tayini için mahkemenin hangi aşamadaki bulguları dikkate alınacağının bildirmesi ve bu hususta gerekli verilerin gönderilmesi halinde görüş düzenlenebileceğini kaydetti. Mahkeme dosyayı Adli Tıp Kurumu’na gönderdi ve duruşmayı 12. kez erteledi.

Semiha Beggi’nin avukatı Zeki Bulgan davayı vasiyet üzerine devraldığını, müvekkili hayatını kaybettikten 1,5 sene sonra savcının dava açtığını ve yargılamanın çok yavaş ilerlediğini söyledi. Bulgan, ‘Adli Tıp Kurumu hazır olan raporu 1,5 sene göndermemekle bir skandala imza attı. Gönderdi ancak bu sefer de istediğimiz bilgiler yok. Dosya tekrar Adli Tıp Kurumu’na gitti. Sorumlulardan şikâyetçi olacağım. Yargıyı asıl yavaşlatan Adli Tıp Kurumudur. Bu davanın sonuçlandığını göremeyecek miyiz?” dedi.