ABD Temsilciler Meclisi’nin görevden azlini onayladığı Trump, Senato’da yargılanacak

ABD Temsilciler Meclisi’nin görevden azlini onayladığı Trump, Senato’da yargılanacak
19 Aralık 2019 13:18

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump ile ilgili yürütülen azil sürecinin Senato’da devam edip etmemesiyle ilgili oylamada, beklendiği gibi görevi kötüye kullanma ve Kongre’nin çalışmasını engelleme suçlamaları kabul edildi. Böylece Trump, Senato’da yargılanmasına karar verilen tarihteki üçüncü ABD Başkan oldu.

 

BBC Türkçe

 

Görevi kötüye kullanma suçlaması, 197’ye karşı 230 oyla kabul edilirken, Kongre’nin çalışmasını engelleme suçlaması 198’e karşı 229 oyla kabul edildi.

Bu sonuçlarla Temsilciler Meclisi üyeleri, büyük ölçüde partilerinin tavrına uygun oy kullanmış oldu.

Şimdi Senato’da “mahkeme” tarzı bir süreç yaşanacak. Başkan’ın görevden alınması için Senato’nun üçte iki çoğunlukla karar vermesi gerekiyor.

Trump hakkında Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’den eski Başkan Yardımcısı ve Demokrat başkan aday adayı Joe Biden ile ilgili yolsuzluk soruşturması açmayı istediği iddiaları nedeniyle kanuna aykırı davrandığı gerekçesiyle azil soruşturması başlatıldı.

Trump hakkında daha önce Rusya’nın ABD’de 2016’da yapılan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma sonucunda azil sürecinin başlatılabileceği belirtiliyordu. Ancak soruşturmada Trump’ın suç işlediği konusunda kesin bir kanı oluşmadığı için süreç de başlatılamamıştı.

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, süreci başlatırken yaptığı açıklamada Trump’ın “hesap vermek zorunda olduğunu” söylemişti.

Temsilciler Meclisi’ndeki oturum, Cumhuriyetçi Partili üyelerin, oylamayı geciktirmek için yaptıkları teknik meselelerde oylama çağrılarıyla başladı.

Daha sonra, Trump’a yönelik suçlamaların özüne dair altı saat süren bir tartışma yaşandı.

Tartışma sırasında, birkaç kez Tweet atan Trump, Demokrat Partili üyelerin söylemlerini “RADİKAL SOLUN İĞRENÇ YALANLARI” ve “CUMHURİYETÇİ PARTİ’YE SALDIRI!!!” sözleriyle tanımladı.