KKM verilerini açıklamayan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu protesto edildi!

KKM verilerini açıklamayan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu protesto edildi!
3 Aralık 2022 10:08

Kur korumalı mevduat (KKM) verilerinin Merkez Bankası’nı (TCMB) ilgilendiren kısmına ilişkin veri paylaşılmasını talebine olumlu yanıt alamayan muhalefet partileri TCMB’nin sunum yaptığı komisyonu terk etti.

 

Fotoğraf: Şahap Kavcıoğlu Twitter

 

 

TCMB’nin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda KKM verileri taleplerine yanıt alamadıklarını belirten muhalefet partileri bu durumu “TBMM ve millet iradesine karşı saygısızlık” olduğundan dolayı terk ettiklerini söyledi.
TCMB ise KKM’nin rezerv yönetimi kaynaklarından biri olduğunu ve KKM de dahil bu verilerin yasa gereği “bağımsız denetim ile birlikte yıl bitiminde” açıklanabileceğini söyledi.

 

 

“Dünyanın en şeffaf merkez bankası”

 
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na yaptığı sunumda, kur korumalı mevduattın (KKM) maliyetini açıklamayı Merkez Bankası Kanunu’nu atıfla ret ederek, “Burada bir ihlal varsa bu sorumluluk benimdir” dedi.

Kavcıoğlu, TBMM için “dünyanın en şeffaf merkez bankası” nitelemesini yaptı.

Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, soru cevap bölümünde açıklayabileceğini söyledi. Kavcıoğlu, ısrar üzeri KKM’nin maliyetiyle ilgili şunları açıkladı:

 

 

“Bu konuyla ilgili tabii torba yasadan beri Merkez Bankamızın uygulamaları konusunda tartışma devam ediyor. Merkez Bankası’yla ilgili, Merkez Bankası Kanunu yüce Meclis’in çıkardığı kanun, ben milletvekilliği yapmış birisi olarak, Meclis’e karşı saygısızlık, bir şey gizlemek söz konusu olamaz… Biz kesinlikle kendi kafasına göre davranan bilgileri gizleyen, bu hoş olmayan ifadeler. T.C. Merkez Bankası Kanununda bizim neyi açıklayacağımız, açıklamayacağımız tarif erilmiştir. Altını çizmek istiyorum.

Sayın Başkan dedi ki ‘Saat 7’de piyasalar bittikten sonra öğrenebilirsiniz’. Evet, doğru tüm bilgileri öğrenebilirsiniz ama açıklayamayız. Bizim neyi açıklayacağımız, Merkez Bankası Kanunu, kanun önümde. Biz her gün analitik bilanço yayınlarız, kanun bize neyi açıklayacağımız Merkez Bankası olarak yetkilendirmiştir ve orada yayınlarız. Artı dünyanın en şeffaf Merkez Bankası olarak haftalık bilançosunu yayınlar, Resmi Gazete’de yayınlanır. Buranın dışındaki bilgiler bir, kurum olarak kanunda tanımlanmış, kar ve zararı yıl sonunda. Biz Merkez Bankası’nın hiçbir kalemi gizli değildir. En şeffaf Merkez Bankası.”