‘Yüzde 81 TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarını inandırıcı bulmuyor’

‘Yüzde 81 TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarını inandırıcı bulmuyor’
17 Kasım 2019 14:57

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı veriler, Türkiye’de işsizliğin arttığını gösteriyor.

 

 

TÜİK’in açıkladığı Ağustos istatistiklerine göre, son bir yılda yaklaşık bir milyon kişi daha işsizler ordusuna katıldı. 2018 Ağustos’unda yüzde 11,1 olan işsizlik oranı 2019 Ağustos’unda yüzde 14’e çıktı.

Aynı zaman dilimi içinde, 15-24 yaş grubundaki işsizlik ise yüzde 20,8’den yüzde 27,4’e yükseldi. Bir başka ifadeyle gençler arasındaki işsizlik oranı, Türkiye ortalamasının neredeyse iki katı.

Veriler böyle ama sokaktaki vatandaş gerçek işsizliğin bunun bile çok ötesinde olduğunu düşünüyor. Kamuoyu araştırma şirketi Avrasya Anket, “Sizce TÜİK’in açıkladığı işsizlik oranları gerçeği yansıtıyor mu?” diye sordu.

Yanıt verenlerin yüzde 81,3’ü açıklanan oranların gerçeği yansıtmadığını söyledi. TÜİK verilerinin doğru olduğuna inananların oranı yüzde 8,1’de kaldı. Yüzde 4,4’lük bir kesim ise ‘İşsizlik yok; iş beğenmemek var’ dedi.

 
2-12 KASIM ANKETİ

 

 

Araştırma 2-12 Kasım tarihlerinde 26 ilde yapıldı. 2 bin 260 kişiyle görüşüldü. TÜİK verilerine duyulan güvensizlik sadece işsizlikte değil, enflasyon konusunda da mevcut. Ankete katılanların yüzde 79,1’i enflasyon verilerinin de gerçeği yansıtmadığı görüşünde. TÜİK’in enflasyon verilerine inananların oranı yüzde 7,7.

 

 

GEÇİM SIKINTISI ZİRVEDE

 

 

Ankete katılanlara yöneltilen sorulardan biri de maddi durumlarına ilişkin oldu. Soruya yanıt verenlerin yüzde 84’ü geçinemediğini, sıkıntı çektiğini söyledi. Soruya ‘çok zor geçiniyorum’ diyenlerin oranı yüzde 45,9, ‘geçinemiyorum’ diyenlerin oranı yüzde 38,1 oldu.

Ankete göre Türkiye’de ‘rahat geçinenlerin’ oranı ise yüzde 16. Avrasya Anket Genel Müdürü Kemal Özkiraz, 3 soru da da oy verilen partilere göre yapılan değerlendirmelerde hata payı dışında bir değerlendirme farkına rastlanmadığını söyledi. Yani verilen cevaplar seçmen tercihlerine göre değişiklik göstermiyor. İster AK Parti’li, İster CHP’li olsun seçmenler TÜİK rakamlarına aynı oranda güvensiz.

“Geçim sıkıntısı çekiyoruz” diyenlerin oy verdikleri partiye göre dağılımında ise HDP seçmeninde işsizlik oranının daha yüksek olduğu ortaya çıkıyor. Özkiraz, “HDP seçmenlerinde işsizlik oranının çok yüksek olması, çalışanlarda ise gelirin diğer seçmenlere göre düşük olması geçim sıkıntısı ve güven sorularında fark yaratıyor” dedi. (Gazete Pencere)