Cumhuriyet Halk Partisi yerel seçimlerde adaylarda hangi nitelikleri aramalıdır

Cumhuriyet Halk Partisi yerel seçimlerde adaylarda hangi nitelikleri aramalıdır
13 Eylül 2013 19:39

 

İbrahim Özdoğan H&H YORUM

Cumhuriyet Halk Partisi,vatanımızın kurtarıcısı,Cumhuriyet’in ve insanca yaşamın garantisi olan çağdaş devrimlerin gerçekleştiricisi olan Türk Milleti’nin ”Ulu Önderi” Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu tarihsel misyona sahip çok önemli siyasal bir partidir.

Cumhuriyet’in kuruluşunu hazırlayan ve yine yukarıda bahsettiğimiz çağdaş devrimlerin düşünsel boyutunu da hazırlayan bir zemin olmuştur Cumhuriyet Halk Partisi.

Ama 1950’den sonra doğru dürüst iktidar olmadığı için gerçekleştirilen çağdaş devrimlere karşı çok önemli karşıdevrimler oluşarak bugün geldiğimiz nokta itibari ile AKP ve onun başı ABD işbirlikçisi Recep Erdoğan tarafından artık sadece Atatürk’ün deyimi ile ”fazilet rejimi” olan Cumhuriyetimiz değil vatanımız da bölünme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Bu nedenle ”Cumhuriyet Halk Partisi” iktidar olmaya sadece zorunlu değil aynı zamanda mahkumdur.

Merkezi iktidara ulaşmanın yolu önemli ölçüde yerel iktidarlara sahip olmaktan geçer.

Yakın siyasal tarihimizi şöyle bir göz önüne getirdiğimiz zaman bunun kesin bir hakikat olduğu ve bugünkü AKP iktidarı ile onun başı olan ABD işbirlikçisi Recep Erdoğan’ın bu yolla mutlak bir iktidara ulaşarak ülkemizi bölünme noktasına getirdiğini herkes biliyor.

Bu nedenle 2015’de yapılacak olan genel seçimlerde ‘’Cumhuriyet Halk Partisi’’nin iktidarı yakalaması için 2014’de yapılacak yerel seçimlerden çok başarılı bir şekilde çıkması gerekir.

Birçok koşulu olmasına rağmen yerel seçimlerden olumlu sonuç almanın en önemli ayaklarından biride belediye başkan adaylarının çok titiz olarak ve belli bazı ölçütlere göre tespiti olmazsa olmazların başında gelmektedir.

Bugünkü yazımda bir nebzecikte olsa bu konuya değinmek istiyorum.

Adaylarda aranması gereken ölçütlerin hepsini belki bir yazı ile ortaya koyamayız ama çok önemlilerini gündeme getireceğimizi sanıyorum.

Bu konuda önerilerimiz aşağıda sıraladığım maddelerin içeriklerini kapsamalıdır ve asla es geçilmemelidir.

Çünkü öyle birisi belediye başkanı seçilebilir ve CHP’ye onarılmaz yaralar verebilir ki,”keşke orada bu seçimi kaybetseydik” deme noktasına gelebiliriz.

Adaylarda aranacak bu ölçütler şöyle sıralanabilir:

1-Mutlaka ”Cumhuriyet Halk Partisi” nin felsefesini ve Atatürkçülük ile onun yaptığı devrimleri içselleştirmiş olmalıdır.

Geçmişinde başka siyasal partilerde siyaset yapmış olabilir ama geldiği nokta itibari ile düşünsel ve fikirsel boyutu ödünsüz bir tarzda yukarıda bahsettiğim gibi olmalıdır.

Seçimle ”Cumhuriyet Halk Partisi”nde milletvekili veya belediye başkanı seçilen bir kısım Atatürk karşıtlarının ne tür sıkıntılar oluşturduklarını çok yakın bir zaman profilinden hepimiz biliyoruz.

2-”Dürüstlük Hastası” bir kişiliğe sahip olmalı ve göreve geldiğinde en yakını bile yolsuzluk,sahtekarlık yaptığında asla affetmemeli;gereken yasal işlem sonucunda cezasını vermelidir.

3-”Para Hastalığı” olan bir ruhsal sorunu olmamalıdır;aksi halde eline geçen bir fırsatla yapacağı herhangi bir yolsuzluk veya yolsuzluk,hırsızlık dizileri ile ”Cumhuriyet Halk Partisi”ni çok kolayca dibe vurdurması hiç işten bile değildir.

Yakın siyasal tarihimizdeki bunun örneklerini ve verdikleri zararları lütfen anımsayınız.

3-Uzmanlık alanı belediyeciliğe uygun ya da daha önce bu alanlarda görev yapmış olmalıdır.

4-Aday olduğu kent veya yöre ile ilgili projeleri olması ve bunlarla ilgili ön çalışmaları olması gerekir.

Mega kentteki adaylar hariç mutlaka aday olduğu kent veya yöreli olması olmazsa olmazlardandır.

5-Aday kent veya yöresine mesaj verebilecek ve onların desteklerini alabilecek üstün cezp edici niteliklere sahip olmalıdır.

6-Seçimlerin sokakta kazanılabileceğini bilecek yüksek bir bilince sahip olması gerekir.

7-Kentinde veya yöresinde güven duyulan bir kişiliği olmalıdır.

8-Başkan seçildikten sonra kuracağı ekip bilgi,deneyim,dürüstlük,çalışkanlık vs. bakımından en az kendisi kadar kaliteli olmalı ve seçimlerden önce seçmenin desteğini alabilmek için ekibini açıklamalıdır.

9-Adalet duygusu çok yüksek olmalıdır.

10-‘’Müşteri Memnuniyeti odaklı bir paradigmaya(zihniyet,düşünce modeli vs.) sahip olmalıdır.

11-Yanlışlara ve yasa dışı işlere anında tepki koyabilecek bir karakter ve yüksek özgüvene sahip olmalıdır.

12-Kalabalıklara hükmedebilecek,canlı yayınlarda,açık oturumlarda,toplantılarda çok başarılı bir performans göstererek dinleyen veya izleyenlerini hemen etkileyecek bir karizmaya sahip olmalıdır.

13-Toplumla yüksek bir iletişim yeteneğine sahip olmalı,kendisine ulaşmak isteyen yurttaşlara bir şekilde dönüş sağlamalı veya bunu bu konuda kuracağı ekibine yaptırmalıdır.

14-Çevresinde mıknatıs gibi çekici bir güç oluşturması için ‘’Görgü Kuralları’’na bir uygulayıcı olarak hakim olmalıdır.

15-İşinin ehli,bilgili,sürekli okuyan ve dünyadaki bilimsel-teknolojik gelişmeleri çok dikkatle takip eden hatta bu konuda ekip kurmayı planlayan bir yüksek düşünceye sahip olmalıdır.

16-Ekip çalışmasının gücüne ve değerine inanan bir yapıya sahip olmalıdır.

17-Güler yüzlü ve alçak gönüllü olmalı,halkı küçük gören bir yüz ifadesi ile beden dilinden kesinlikle uzak olmalıdır.Şunu açıklıkla ve içtenlikle söylemeliyim ki CHP bu yüzden çok çekmiştir,seçkinci,kendini beğenmiş,halka tepeden bakan,onları küçümseyen,mimikleri ile onları aşağılayan seçilmişler yüzünden 60 senedir iktidar olamamaktadır.Bunlar öyle ruh hastaları ki,evreni ben yarattım havasındalar.Bunların yüzünden bilhassa muhafazakar seçmen CHP’den uzaklaşıyor.

Bu konuda çok iyi bir rol model olarak 22.dönemde Parlamento’da birlikte bulunduğumuz ve yakından tanıdığım CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çok iyi bir rol model olarak örnek alınabilir.

Bir Japon atasözü ‘’Gülümsemesini bilmeyen dükkan açmasın’’ der ki bu aynen siyasette de geçerlidir;CHP gelecek tüm yerel veya genel seçimlerde mostralık,yüzü gülümsemeyen ve bu konuda yeteneği de olmayan, seçmenin Parti’den uzaklaşmasından başka bir görev icra etmeyen bu tür seçilmişleri tasfiye etmelidir.

18-Halkın inançlarını,gelenek,görenek,örf ve adetlerini çok iyi bilmeli,bunların gerektiğinden uygulayıcısı olmalı,arasında yaşadığı topluma yabancı olmamalıdır.

Şunu kimse unutmasın ki,seçmen kendine benzeyen adaya oy verir.

19-Birleştirici olmalı,başkan seçildiğinde kendine oy veren veya vermeyen her yurttaşa eşit muamele yapmalı ki,bir daha ki seçimlerde muhalif seçmenlerinde desteğini alabilsin.

20-İnsana,tüm canlılara ve doğaya karşı sevgi dolu olmalıdır.

21-Dinlemeyi bilmeli ve sabırlı olmalıdır.

22-Parti disiplinine bağlı olmakla birlikte örgüt mensuplarının etkisinde kalmamalı ve onların çıkarları doğrultusunda hareket etmemelidir.

23-Halka yerine getiremeyeceği sözler vermemelidir.

23-Kılık kıyafeti abartıdan uzak ama şık ve zarif olmalıdır.

24-Maddi özgürlüğe sahip olmalıdır.

25-Prezentabl olmalı yani olumlu özellikleri derli toplu,düzenli bir şekilde bir arada bulundurabilen bir yapıda olmalı ki seçmen kendisini bağrına basarak destek verebilsin.

26-Çok çalışkan olmalıdır.

Firdevsi ‘’Tembellik bir insanı zehir eder’’ der.

Tabii ki siyaset adamının zehiri ta partisine sirayet eder.

27-Zeki ve akıllı olmalıdır.

28-Cesur ve girişimci olmalıdır.

Che Guevara ‘’Yaşam korkakları affetmez’’ der.

29-Yenilikçi ruha sahip olmalıdır.

30-‘’Azlaf,çok iş’’ ilkesine sahip olmalıdır.

Çok dikkatli konuşmalı ki,ilerde konuştuklarının hesabını rahat verebilmelidir.Şunu her siyasetçi bilmeli ki konuştuğğu kritik konuları halk her yerde insanın yüzüne çarpar.

31-Profesyonel hizmet anlayışı olmalıdır.

32-Bürokrasiri çok iyi bilmelidir.

33-Yanlışlara anında tepki koymalıdır.

34-İnsanların inançları ile ilgili zerre kadar yorum yapıp konuşmamalı ama herkesin inancına aynı ölçüde saygılı olmalı hatta inançlarının gereklerini rahatça yerine getirmeleri için her çeşit imkanı hazırlamalıdır.

35-Disiplin duygusu ve devasa bir kurumu yönetme bilgisi ile deneyimi olmalıdır.

36-Şehirciliğe çok ilgi duymalıdır ki başarılı bir belediye başkanlığı yapabilsin.

37-Bulunduğu kent veya yörede medyayı çok iyi kullanarak hem yaptığı hizmetlerin tanıtımını yapmalı hem de gündemi Parti’nin çıkarları açısından kendisi oluşturmalıdır.

38-Belli program dahilinde sürekli olarak halkın içine çıkmalı ve yüzünden gülümsemeyi eksik etmemelidir.

Yurttaşların tüm şikayetlerini dikkate almalı ve değerlendirerek bir yargıda bulunmalı,sonucunuda müşteki olanla paylaşmalı,sorununu çözmelidir.

39-Bilhassa kadınlar,yaşlılar ve gençler için sosyal tesislere ağırlık verecek projeleri olmalı ve seçildiğinde bunları mutlaka yaşama geçirmelidir.

40-Yüksek bir istence(irade) sahip olmalıdır.

Cumhuriyet Halk Partisi adaylar için kentteki yerdeşler(hemşehri) arasında çok gizli bir kamuoyu yoklaması yaparak o kentin insanlarının kimi belediye başkanı olarak görmek istediği konusunda ön bir bilgiye sahip olmalı ki ‘’Erbakan Modeli’’ olarak bunu AKP sürekli olarak yapmaktadır ve yanılma payını en aza indirmesi bakımından ben çok yararlı olarak görmekteyim.

Bir de AKP yine ‘’Erbakan Modeli’’ olarak belediye başkan adayları hakkında hem o kentin milletvekillerinin hem de örgüt mensuplarının görüşlerini alarak ortak bileşkeli bir karara varmaktadır.

AKP’nin ve küresel güçlerin işbirlikçisi Recep Erdoğan’ın demokratik yollardan yönetimden uzaklaşması için naçizane düşüncelerimi aktardım.

Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi’nin Cumhuriyet’in sigortası olduğuna inanıyorum.


Yazarın Son Yazıları:
Türk ordusunu taammüden mahvetti
Tayyip Erdoğan’a karşı tüm muhalefet partileri ortak demokratik milli mücadele başlatmalıdır
Fetö teröristlerine af isteyen ya gafil ya hain ya da kaset korkusu olan şerefsizlerdir!