7 Adımda Schengen Vize Uzatma İşlemleri Nasıl Yapılır?

7 Adımda Schengen Vize Uzatma İşlemleri Nasıl Yapılır?
10 Haziran 2022 14:17

Schengen vize uzatma işlemleri, yurt dışı seyahati sırasında istisnai durumlar dışında mümkün değildir. Seyahati vize süresinden daha uzun süre yapmak isteyen kişilerin, Schengen bölgesinden çıkması ve geri dönüp seyahatine devam edebilmesi için yeni bir vize başvurusunda bulunması gerekmektedir. Schengen vizeleri belirli durumlarda uzatılabilmektedir ve bu durumların başvuru sahibi tarafından kanıtlanması gerekmektedir.

 

Daha fazla bilgi için: 0850 241 1868

Schengen Vize Süresi Hangi Durumlarda Uzatılabilir?

Schengen vize süresinin uzatılabileceği durumlar aşağıda listelenmiştir.

  • Geç giriş yapılması: Schengen bölgesine vize başlangıç tarihinden geç girilmiş olması durumunda Schengen vize süresi uzatılabilmektedir.
  • İnsani nedenler: İnsani nedenlerden dolayı Schengen vize süresi uzatılabilmektedir.
  • Mücbir sebepler: Mücbir sebeplerden dolayı Schengen vize süresi uzatılabilmektedir.
  • Kişisel sebepler: Önemli kişisel sebeplerden dolayı Schengen vize süresi uzatılabilmektedir.

Yurt Dışında Vize Uzatma İşlemi Nasıl Yapılır?

Yurt dışında vize uzatma işlemi yapılabilmesi için öncelikle Schengen vize yenileme başvurusunun yenilenme gerekçelerine karar verilmesi gereklidir. Schengen vize yenileme başvurusunun temelini oluşturan sebepler ile başvurunun nereye ve ne zaman yapılacağı belirlendikten sonra turistik vize uzatma başvurusu için gerekli belgeler hazırlanmalıdır. Schengen vize uzatma başvurusu için gerekli belgeler, Schengen vize başvurusu için gerekli belgelerden daha az sayıdadır.

Schengen vize uzatma başvurusu için gerekli tüm evraklar toplandıktan sonra göçmenlik makamları ya da sorumlu mercilerle çevrimiçi bir görüşme randevusu ayarlanmalıdır. Bazı Schengen üye ülkeleri görüşme planlamaya ihtiyaç duymayabilmektedir; görüşmenin gerekip gerekmediği bulunulan ülkeye göre değişebilmektedir. Görüşme randevusu ayarlandıktan sonra gerekli tüm belgelerle görüşme gününde görüşmeye katılım gerçekleştirilmelidir. Yapılan mülakat başvuru sahibinin vize uzatma talebinin gerekçelerini sunması açısından oldukça önemlidir.

Schengen Vize Uzatma Başvurusu Ne Zaman Yapılmalıdır?

Schengen vize uzatma başvurusu, sahip olunan vizenin süresi dolmadan önce yapılmalıdır. Vizenin süresi dolduktan bir gün sonra dahi vize uzatma başvurusu yapılması, gerekçe ne olursa olsun başvuru sahibinin sınır dışı edilmesine neden olmaktadır. Mevcut Schengen vizesinin süresi dolmadan en az bir hafta önce vize uzatma başvurusunda bulunmaya özen gösterilmelidir.

Vize Uzatmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Vize uzatmak için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Vize uzatma işlemi başvurusunda, asıl ilk vizenin işlenmiş olduğu pasaport gerekmektedir.
  • Schengen vize uzatma başvuru formu: Kısa süreli Schengen vizesi uzatma başvuru formu doğru ve eksiksiz şekilde doldurulup başvuru sahibi tarafından imzalanmalıdır.
  • Fotoğraf: Başvuru sahibine ait altı aydan eski olmayan 35 mm genişliğinde ve 45 mm yüksekliğinde renkli biyometrik fotoğraf gerekmektedir.
  • Gelir belgesi: Başvuru sahibinin vize uzatma başvurusunda bulunulan süre içinde finansal olarak kendi masraflarını karşılayabileceğini gösteren başvuru sahibine ait gelir belgesi sunulmalıdır.
  • Seyahat sağlık sigortası: Tüm Schengen bölgesinde geçerli ve vizenin uzatılma süresini de kapsayan 30.000 euro teminata sahip Schengen seyahat sağlık sigortasına sahip olmak gerekmektedir.
  • Kanıtlayıcı belgeler: Vize uzatma gerekçelerini kanıtlayan belgeler sunulmalıdır.

Schengen Vize Süresi Uzatma Başvurusu Nereye Yapılır?

Schengen vize süresi uzatma başvurusunun yapılacağı ilgili makam ikamet edilen üye ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Vizenin uzatılması durumunda vize uzatması alınana kadar başvuru sahibinin vize uzatma işleminin gerçekleştirileceği ülkede kalması gerekmektedir ve vize uzatma işlemleri için o ülkenin göçmenlik makamlarına başvuruda bulunmak oldukça önemlidir.

Vize Uzatma İşlemleri Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Vize uzatma işlemleri, genellikle vize uzatma başvurusunun yapıldığı ilgili makama göre birkaç gün sürebileceği gibi bir ay da sürebilmektedir. Vize uzatma başvurusunun yapıldığı ilgili makam başvuruyu işleme koyana kadar başvuru sahibinin vize süresi dolsa dahi başvuru yapılan ülkede kalmasına izin verilmektedir; ancak kişi diğer Schengen ülkelerine seyahat edememektedir.

Vize Süresi Uzatma İçin İşlem Ücreti Ne Kadardır?

Vize süresi uzatma için işlem ücreti, başvuru nedenlerine göre ve başvuru sahibinin bugüne kadar yaptığı başvuru sayısına göre değişiklik göstermektedir.

Schengen kısa süreli vize uzatma başvurusu ilk kez yapılıyorsa ve başvuru insani sebeplerden dolayı yapılıyorsa başvuru sahibinin herhangi bir ücret ödemesi gerekmemektedir. Önemli kişisel nedenler ya da geç giriş gibi bir nedenle vize uzatma başvurusu ilk kez yapılıyorsa başvuru sahibinin 30 euro tutarında ödeme yapması gerekmektedir.

Başvuru sahibi daha önce Schengen kısa süreli vize uzatma işlemi gerçekleştirdi ise vize uzatma ücretinin maliyeti başvuru sahibinin yaşına göre değişiklik göstermektedir. İkinci kez vize uzatma ücreti yetişkinler için 60 euro iken yetişkin olmayanlar için 30 euro tutarındadır. Schengen vize uzatma başvurusu reddedilirse ödenen ücret geri alınamamaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Schengen vize süresi uzatma işlemleri hakkında sorulan en sık sorulara Vizem.net danışmanlarının verdiği cevapları derledik.

Vize Süresini Uzatmak İçin Pasaport Geçerlilik Süresi Kadar Olmalıdır?

Vize süresini uzatmak için pasaport geçerlilik süresinin en az altı ay olması gerekmektedir.

Vize Uzatma İşlemleri Sırasında Vize Süresi Biten Kişi Ne Yapmalıdır?

Vize uzatma işlemleri sırasında vize süresi biten kişinin başvurusu sonuçlanana kadar başvuru yapılan ülkede kalmasına izin verilmektedir, ancak başka bir Schengen ülkesine seyahat etmesine izin verilmemektedir.

Almanya Öğrenci Vizesi Uzatılabilir Mi?

Almanya öğrenci vizesi, öğrencinin eğitimini tamamlamaması durumunda ve eğitimini tamamladıysa da iş araması için uzatılabilmektedir.

Schengen ülkelerinden birinde eğitim gören öğrencilerin sahip oldukları vize süresi eğitimlerini tamamlamalarına ya da iş aramalarına olanak tanımıyorsa vize uzatma işlemi gerçekleştirilmelidir. Uluslararası öğrencilerin eğitimlerine devam edebilmeleri için vize uzatma başvurusunu Alman vizesi süresi bitmeden bir hafta önce yapmaları gerekmektedir.

Schengen Vize Süresi Uzatma Talebi Reddedilen Kişi Ne Yapmalıdır?

Schengen vize süresi uzatma talebi reddedilen kişinin 1-2 gün içerisinde ülkesine dönmesi gerekmektedir.

Vize Uzatma Başvurusu Reddedilirse Başvuru Ücreti İade Edilir Mi?

Hayır, vize uzatma başvurusu reddedilirse başvuru ücreti iade edilmemektedir.

Schengen Vize Süresi Aşılırsa Ne Olur?

Schengen vize süresi aşılırsa kişi; hemen, birkaç saat içerisinde veya birkaç gün sonra sınır dışı edilebilmektedir.