650 milyon liralık ihale pazarlık usulüyle verildi

650 milyon liralık ihale pazarlık usulüyle verildi
22 Aralık 2023 10:43

AKP iktidarı, kendine yakın inşaat şirketlere ihale dağıtmaya devam ediyor. Daha önce çok sayıda kamu ihalesini, Kamu İhale Yasası’nın afet gibi önceden öngörülemeyen olağanüstü durumlar için öngördüğü pazarlık (21-b) usulüyle alan Nesma Yapı Makine İnşaat A.Ş.’ye, bu kez de Gaziantep Nurdağı Acil Durum Hastanesi ihalesi yine aynı yöntemle verildi.

 

 

 

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Özgür Peker’in yönetim kurulu başkanı olduğu Pekerler İnşaat’ın iştiraki olan ve web sitesinde aralarında Uşak, Kars, Samsun, Manisa bata olmak üzere birçok ilde çok sayıda kamu ihalesi aldığı bilgilerine yer alan Nesma Yapı Makine İnşaat A.Ş., Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde yapılması kararlaştırılan Nurdağı Acil Durum Hastanesi ihalesini de kazandı.

Sözcü’den Ahmet Kaya’nın haberine göre yine pazarlık (21-b) usulüyle ihaleye katılan 3 firma arasından seçilerek ihaleyi alan firma, 10 Ekim 2023’te imzalanan sözleşmeyle 650 milyon TL bedelli işi, 8 Mart 2024 tarihine kadar tamamlayarak teslim etmeyi taahhüt etti.

 

 

ANTALYA ŞEHİR HASTANESİ İLE GÜNDEME GELMİŞTİ

 

 

Nurdağı Acil Durum Hastanesi ihalesini pazarlık yöntemiyle alan ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Özgür Peker’e ait Pekerler İnşaat iştirakı olan Nesma Yapı Makine İnşaat A.Ş.’nin ismi daha önce de Kolin İnşaat ile birlikte Antalya 1000 Yataklı Şehir Hastanesi (Devlet Hastanesi) Yapım İşi İhalesi’ni 29 Aralık 2020’deki ihaleyle 990 milyon TL’ye almasıyla gündeme gelmişti.

Şirket, 8 mart 2023’te ise aynı hastanenin çevre düzenleme ve altyapı işini, hastane maliyetinin de üstünde bir bedelle 1 milyar 125 milyon TL’ye, bu kez tek başına almıştı.

Böylelikle Nesma Yapı Makine İnşaat A.Ş., Antalya Şehir Hastanesi ihalesinin bir bölümü ortak olmak üzere 2 milyar 115 milyon TL’lik işe imza atmıştı.

 

 

GELENEK BOZULMADI

 

Nurdağı Acil Durum Hastanesi’nin ihalesinde de pazarlık usulünün seçilmesini eleştiren Şahinbey Belediyesi eski Belediye Meclis Üyesi Uğur Kalkan, depremin AKP’li firmalar için ihale kapısı olduğunu belirterek şunları söyledi:

-Yaşadığımız deprem felaketinden sonra birçok şehirde inşaat ihaleleri yapılıyor. AKP’li olan, AKP’den daha önce aday olmuş isimlerin bazılarını bu ihalelerde görüyoruz. Nurdağı Acil Durum Hastanesi’nin 650 milyon liralık ihalesinde de bu gelenek bozulmadı.

-Bir anlamda ‘Deprem ihaleleri AKP’li isimlere gitti’ dersek yanılmış olmayız. Depremden 7.5 ay sonra hastane ihalesi yapılıyor. O da pazarlık usulüyle.

-Depremden 1-2 ay sonra bu ihale acilen pazarlık usulüyle yapılmış olsa kimsenin diyeceği bir şey olmaz. Hem 7.5 ay sonra hem de davet usulüyle yapılmasını manidar buluyorum.