5 aylık milletvekillerine prim müjdesi!

5 aylık milletvekillerine prim müjdesi!
1 Ekim 2015 11:14

1 Kasım seçimlerinde listelere giremeyen ya da seçilemeyecek sırada olan milletvekillerine prim müjdesi.

 

 

Emeklilik hakkını elde edemeyen milletvekillerin 4 yıl boyunca Başbakanlık Müsteşarına endeksli primi; Sosyal Güvenlik Kurumuna tabi çalışması olmayanların tamamı TBMM bütçesinden karşılanacak. TBMM Başkanı İsmet Yılmaz imzasıyla milletvekillerine “dönem sonu işlemleri” başlıklı bir yazı gönderildi.

 

 

VEKİLLERE ÖZLÜK HAKLARI HATIRLATILDI

 

 

Yazıda; 25. Yasama Döneminin 1 Kasım 2015 tarihinde sona erecek olması nedeniyle 26. Dönemde aday olmayan, aday olup tekrar milletvekili seçilemeyen veya yeniden seçilen milletvekillerinin özlük hakları ile ilgili hususlara yer verildi.

 

 

EMEKLİ AYLIĞI ALMAKTA İKEN YENİDEN SEÇİLEN MİLLETVEKİLLERİ

 

 

Buna göre; emekli aylığı almakta iken yeniden seçilen milletvekillerinden, almış oldukları ödenek ve yolluk geliri dışında, vergi mükellefi olarak iş yapanlar ile yapacakların (şahıs veya diğer şirket ortakları) 5510 sayılı Kanunun 30’uncu maddesi gereğince emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilmesi için (1 Kasım 2015 tarihi itibarıyla yaklaşık aylık kesinti 320 TL) bağlı bulundukları İl Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri gerekecek.

 

 

EMEKLİ AYLIĞI ALMAKTA İKEN SEÇİLEMEYEN MİLLETVEKİLLERİ

 

 

Emekli aylığı almakta iken seçilemeyen milletvekilleri için de, “Milletvekilliği sona erenlerden vergi mükellefi olarak iş yapanlar veya yapacakların (şahıs veya diğer şirket ortakları) 5510 sayılı Kanunun 30’uncu maddesi gereğince emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilmesi için (1 Kasım 2015 tarihi itibarıyla yaklaşık aylık kesinti 320 TL) bağlı bulundukları İl Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri gerekmektedir. Bir işverene bağlı olarak çalışacakların sosyal güvenlik destek primi alacakları maaştan işverence kesilecektir” denildi.

 

 

EMEKLİLİK HAKKINI ELDE EDEMEYEN MİLLETVEKİLLERİ

 

 

Emeklilik hakkını elde edemeyen milletvekilleri, bu görevlerinin sona erdiği tarihten itibaren 30 gün içinde SGK’ya müracaat edecek. Erkekte 25, kadında 20 yıllık hizmet yılının dolumuna kadar olan süre içerisinde 4 yıl boyunca Başbakanlık Müsteşarına endeksli primin; Sosyal Güvenlik Kurumuna tabi çalışması olmayanların tamamı,vergi mükellefi olarak iş yapanlar ile bir işverene tabi olarak çalışanların ödedikleri primler ile Başbakanlık Müsteşarına ödenen prim arasındaki farkı TBMM bütçesinden karşılanacak.

Yazıda, her milletvekilinin durumu farklılık arz ettiğinden, söz konusu primin TBMM’ce ödenip, ödenmemesi ile ilgili bilgiyi Milletvekili Hizmetleri Başkanlığı Milletvekili Özlük İşlemleri bölümünden bizzat kendilerinin almalarının büyük önem arz ettiği ifade edildi.

 

 

ÖZLÜK HAKLARI, TEDAVİ YARDIMI DEVAM EDECEK

 

 

Aday olmayan veya aday olup da tekrar seçilemeyen milletvekillerinin tedavi yardımı mevcut haliyle aynen devam edecek.

 

 

MİLLETVEKİLLERİNE PASAPORT ŞOKU

 

 

Aday olmayan veya aday olup da tekrar seçilemeyen milletvekillerinin mevcut diplomatik pasaportları hususi pasaporta dönüşecek. Milletvekillerine de, “Mevcut diplomatik pasaportlarınız hususi pasaporta dönüşeceğinden, bu pasaportların Milletvekili Hizmetleri Başkanlığına teslim edilmesi gerekmektedir” hatırlatması yapıldı.VEKİL ARABALARIEmniyet Genel Müdürlüğüne bildirilerek “Milletvekilinin Kullandığı Araç” şerhi konulan araçlardaki şerh 1 Kasım 2015 tarihi itibarıyla kaldırılacak.

 

 

AVANS BORÇLARINI 1 AY İÇİNDE KAPATACAKLAR

 

 

Yurt içi veya yurt dışı görevlendirilmelerinden dolayı avans borcu bulunanların, görev bitim tarihi itibarıyla, avanslarını bir ay içerisinde kapatmaları yasal zorunluluk olacak. Milletvekillerine gönderilen yazıda, “Aksi halde Strateji Geliştirme Başkanlığınca kişi borcu olarak tahsil edilecektir” uyarısı yapıldı.

 

 

HABERLEŞME GİDERLERİ AŞIMI KİŞİ BORCU OLARAK TAHSİL EDİLECEK

 

 

TBMM Haberleşme Yönetmeliği gereğince, TBMM Bütçesinden ödenen haberleşme giderlerinden Kasım 2015 dönemi itibarıyla limit aşımı olması halinde aşan miktar Strateji Geliştirme Başkanlığınca kişi borcu olarak tahsil edilecek. Ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca ilan edilen kesin aday listesinde yer alamayan milletvekillerinin GSM operatörlerinden almış oldukları taksitli telefon cihaz bedelinin kalanı 15 Ekim 2015 tarihinde ödenecek olan ödenek ve yolluklarından defaten kesilecek.

 

 

BİLGİSAYARLAR BAKIMA ALINACAK

 

 

Aday olmayan veya aday olup da tekrar seçilemeyen milletvekillerine bilgisayarlar için de hatırlatma yapılarak şöyle denildi: “Yasama faaliyetlerinde kullanılmak üzere makamınızda bulunan bilgisayarlar 26. Dönem milletvekillerinin kullanımı için Bilgi İşlem Başkanlığı tarafından bakıma alınacağından 1 Kasım 2015 tarihine kadar bilgisayarınızda bulunan önemli bilgi ve belgelerinizin yedeklenmesi büyük önem arz etmektedir.”

 

 

ÖDÜNÇ ALINAN KİTAPLAR

 

 

Aday olmayan veya aday olup da tekrar seçilemeyen milletvekillerine kütüphaneden ödünç aldığı ve süresi dolduğu halde iade etmediği kitap var ise Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanlığına iadesi gerektiği hatırlatması da yapıldı.

(ANKA)