400 milyon dolarlık santral çalışmıyor

400 milyon dolarlık santral çalışmıyor
22 Kasım 2012 12:37

CHP’nin TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT), Çevre ve Enerji Komisyonları’nda görevli milletvekilleri Çanakkale’de yaklaşık 400 milyon ABD dolarına mal olan 320 MW gücünde Çan termik santralinin ihale usulsüzlükleri dolayısıyla 3 aydır üretim yapamadığını ve bu durumun özelleştirme öncesinde bilinçli olarak yaratıldığını öne sürdü.

TBMM’nin KİT, Çevre ve Enerji komisyonlarında görevli CHP milletvekilleri Ali Sarıbaş, Serdar Soydan, Kamer Genç, Haydar Akar, Mehmet Şeker, Turgay Develi, Hasan Ören ve Aykut Erdoğdu Çanakkale’de bulunan kömür madenleriyle ilgili çalışmalar kapsamında saha ziyaretlerinde bulundu. Ziyaretler kapsamında CHP’li vekiller, kamu kurumları, işçi sendikaları, sivil toplum örgütleri ve halk ziyaretleri gerçekleştirdi ve yüz yüze görüşmeler yaptı.

Milletvekilleri, Çan’da bulunan kömür madenleri ve termik santralde yapılan yerinde incelemeler sonucunda şu tespitlerde bulundu:

-Kömür madeni ve termik santraline ilişkin yapılan ihalelerin bir kısmında ihaleye fesat karıştırıldığı ve çeşitli usulsüzlükler yapıldığı, usulsüz ihalelerin bir kısmının yargıya iletildi.

-Yaklaşık 400 milyon ABD dolarına mal olan 320 MW gücünde Çanakkale/Çan termik santralinin ihale usulsüzlükleri dolayısıyla 3 aydır üretim yapamadı, bu durumun özelleştirme öncesinde bilinçli olarak yaratıldı.

-Bu süre içerisinde özel sektöre ait ithal yakıtla (doğalgaz) çalışan santrallerden fahiş fiyatlarla elektrik alımına devam edildi.

-Kömür madenleri ve termik santrallerinin özelleştirilmesi yasasının gece yarısı TBMM gündemine getirilen korsan bir yasa maddesiyle başlatıldı.

-Özelleştirme sürecinin karanlık ve şaibeli olarak yürütüldü.

-İş gücü uyumu hiç düşünülmeden yapılan özelleştirmelerin işçi kıyımına dönüştüğü ve hükümet güdümündeki sarı sendikaların bu işçi kıyımına göz yumdu.”


 
-“BU SUÇUN FAİLLERİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILMALIDIR”-
 
CHP’nin pozisyonu ve önerileri üzerine de yazılı bir açıklama yapan milletvekilleri, şu önerilerde bulundu:

-Enerji ve madencilik sektöründe yapılan şaibeli özelleştirmeler derhal durdurulmalıdır.
-Enerji ve madencilik sektöründe taşeronlaşma derhal durdurulmalıdır.
-Kamuya ait termik santrallerde gerekli bakım ve onarımlar ivedilikle yapılmalı elektrik üretiminde ithal yakıtla çalışan özel sektöre ait santraller yerine yerli yakıtla çalışan kamu santrallerine öncelik verilmelidir.
-Enerji ihaleleri şeffaflaştırılmalı ve kamuoyu denetimine açık hale getirilmelidir.
-Enerji ihalelerine fesat karıştırmaktan hükümlü Şirketlere yeni ihaleler verilmesi suçtur.
-Bu suçun failleri hakkında gerekli soruşturma başlatılmalıdır.