25 görevli taburcu oldu!

25 görevli taburcu oldu!
27 Ekim 2014 16:57

Konsolosluklarda toz maddeye maruz kalan 25 kişi, yapılan inceleme sonucunda toz maddede herhangi bir biyolojik harp maddesine rastlanmaması üzerine hastaneden taburcu edildi.

 
Sağlık Bakanlığı’nın, konsolosluklara posta ile gönderilen şüpheli sarı tozla ilgili ilk inceleme sonuçlarının temiz çıkmasından sonra, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatırılan Kanada, ABD, Fransa, Almanya ve Belçika Büyükelçilik ve Konsolosluklarında çalışan 25 görevli taburcu edildi.
Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Kliniği’nde gözlem altında tutulan hastalar ve tedavi süreci ile ilgili olarak hastanede saat 15.30’da basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı, Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Klinik şefi Doç. Dr. Kadriye Yaşar Kart yaptı.
Geçen hafta cuma günü toplam 25 konsolosluk çalışanının gözlem altına alınmak üzere Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildiğini belirten Doç.Dr. Kadriye Yaşar Kart, “Hastalara, kimyasal dekontaminasyon (temizleme) işlemi sonrasında bazı biyolojik ajanlarla ilgili olarak riskli ve tehdit altında oldukları için profilaktik (Hastalığı önleyen, hastalıktan koruyan ilaç) tedaviye başladık. Hastaları üçüncü katta bulunan izole odalarda yatırdık, misafir ettik. Mutluyuz, çünkü test sonuçlarının biyolojik ajanlarla ilgili kısmının temiz sonuçlar olduğunu, herhangi bir mikrobik risk taşımadığı sonucunu öğrendik. Ankara Hıfzıssıhha laboratuvarından alınan sonuçlara göre, ön çalışmalarda herhangi bir risk faktörü taşımadığını tespit etmiş bulunuyoruz. Kimyasal ajanlarla ilgili çalışmalar devam etmekte, ama hastalar çok sabırsızdılar ve çıkmak istediler. O nedenle biz de taburcu ettik” dedi.

 

 

 

MACAR KONSOLOSLUĞU’NDAN 6 KİŞİ GETİRİLDİ

 

 

 

Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Klinik şefi Doç. Dr. Kadriye Yaşar Kart, bugün hastanelerine Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli 6 kişinin geldiğini ifade ederek, “Bugün gelen hastalar için aynı prosedür geçerli olmak üzere yatış işlemlerini yaptık. Önce kimyasal dekontaminasyon işlemleri yapıldı. Ardından, servisimizde bulunan izole odalara alındılar. 1 tanesi erkek, toplam 6 kişi tedavi altına alındı. Cuma gününden beri toplamda şu anda 31 hastayı hastanemize kabul ettik. Bugün 25 tanesi taburcu edildi. 6 kişi ise hâlâ yatmakta servisimizde. Bu gelen hastalar için aynı prosedür işleyecek. Aynı şekilde gözlem altında tutulacaklar. Mikrobiyolojik kültür testleri ve biyolojik testler yapılıyor. Bu testler 48 saatten önce sonuçlanmıyor. Özellikle şarbon açısından. Testler süresince böyle bir bekleme süreci yaşanıyor” diye konuştu.

 

 

“PTT’DEN BİZE GELEN HASTA OLMADI, AMA HAZIRLIKLIYIZ”

 

 

Bir gazetecinin, Pendik PTT’de bugün meydana gelen olayla ilgili olarak gelecek kişiler olup olmadığı sorması üzerine Kart, “Pendik PTT merkezinde meydana gelen konu hakkında aynı bilgiyi biz de aldık. Gelmediler, o olayın bu olayla ilgili olmadığının düşünüldüğünü öğrendik. Oradan bize henüz gelen hasta olmadı. Ama biz hastane olarak herhangi bir riske karşı hazırlıklıyız” dedi.

 

 

 

“AYRILIRKEN ÇAY İÇMEYE DAVET ETTİK”

 

 

“Zarflardan çıkan madde hakkında elinizde bir bilgi var mı? Burada tedavi gören hastalar kendilerini nasıl hissettiler?” sorusuna ise Kart şu yanıtı verdi:
“Hastalar açısından çok zor bir süreçti. Biz de biraz üzüldük ve yorulduk. Ama hastalar panik haldeydiler. Aniden hastaneye getirilip burada yatmanız gerekiyor denilmesi zordu, ama biz hastane olarak onların birçok ihtiyacını karşılamaya çalıştık. Biliyorsunuz, hastanenin belli imkanları var. Biz bu imkanları aşarak gereken eksiklikleri tamamladık. Bunlar acil olarak geldikleri için, başta giyecek, yiyecek gibi şeyler oldu. Hastalar bizden memnun ayrıldılar, ama evlerine kavuşacakları için mutluluk içerisinde gidiyorlardı. Ayrılırlarken ‘Çay içmeye gelin’ diye teklifte bulundum ama, ‘Yok bir daha gelmeyiz’ dediler” şeklinde konuştu.

 

 

“TEBEŞİR TOZU OLDUĞU SÖYLENİYOR”

 

 

 

Doç. Dr. Kadriye Yaşar Kart, “Maddenin içeriğiyle ilgili olarak size gelen bilgiler var mı?” sorusuna ise “Bize ulaşan bilgiler, tebeşir tozu olabilir diye yorum var sanırım; çünkü net bir şey söylenmiyor. Kimyasal tetkikler devam ediyor ama tebeşir tozu bile diyebilmemiz için kimyasal testlerin sonuçlanması gerekiyor” dedi.