18 Mart ama Atatürksüz

18 Mart ama Atatürksüz
20 Mart 2012 08:36

18 Mart matemi…
Melih Aşık yazdı…

Milliyet yazarı Melih Aşık 18 Mart törenlerini yazdı…

 

 

18 Mart matemi!

Matem töreniyle zafer kutlaması aynı güne rastlatılır mı?
Matem tutulurken zafer coşkusu yaşanabilir mi?

Biz bu imkânsızı başarmaya çalışıyoruz…

Hangi akla hizmettir bilinmez… 2002 yılının haziran ayında, bir önceki iktidar tarafından, 18 Mart Çanakkale Zaferi aynı zamanda “Şehitler Günü” ilan edilmiş. Atatürk’ü yücelttiği ya da müttefiklerimize ayıp olacağı için mi bilinmez… Aradan geçen sürede zafer coşkusu geriye düşmüş, şehit matemi ön plana çıkarılmış. Manzarayı Aydınlık gazetesi şöyle anlatıyor:
“Şehit matemiyle 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi unutturuluyor: Büyük zaferimiz matem günü oldu…

 

Zafer gününe sahip çıkması gereken Genelkurmay Başkanlığı, bu yıl hazırladığı tanıtım afişlerinde zaferden bir kelime bile bahsetmeden ’18 Mart Şehitler Günü’ ifadesini kullanıyor.”
Genelkurmay internet sitesinde de – en azından başlıkta – Genelkurmay Başkanı’nın şehitler günü nedeniyle verdiği demeçten söz ediliyor.

 

O gün çok mu şehit verdik.. Yoo… “Büyük Vatan Savunması Çanakkale” adlı kitabın yazarı Ercan Dolapçı verdiği bilgiye göre:

“O gün 26 şehit vermiştik. Asıl şehidi 25 Nisan’da başlayan ve 9 Ocak 1916 günü İngiliz ve müttefiklerinin tamamen kaçmasıyla sonuçlanan 9 aylık dönemde verdik.

 

 

 

 

Öyle denildiği gibi 250 bin değil; Genelkurmay kaynaklarında açıkça belirtildiği gibi 57 bin.” (Şehit sayısı için bakınız: Çanakkale Muharebeleri, Genelkurmay Atase Yayınları, Ankara, 1990.)

* * *

Ülkenin kazandığı en büyük askeri zaferlerden birini de bu şekilde gözden kaçırmayı başarmış bulunuyoruz… Aferin bize…