110 imza hazır !

110 imza hazır !
6 Ağustos 2012 16:47

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, terör ve Suriye konusunda Meclis’in olağanüstü toplanması konusundaki başvuruyu yarına yetiştireceklerini belirterek, “Bizim 110 milletvekilinin imzası hazır, toplantıya çağıracağız. Bu Meclis’i toplayalım. Başvuru yarına yetiştiririz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, terör ve Suriye konusunda Meclis’in olağanüstü toplanması için TBMM Başkanlığına yapılacak başvuruyu yarına yetiştireceklerini söyledi. İnce, “Bizim 110 milletvekilinin imzası hazır. Her gün şehitlerimiz gelirken, Türkiye yangın yerine dönmüşken Meclis’in tatil olmasını anlamlı bulmuyoruz. Meclis’i toplayalım, bu konuyu görüşelim diyoruz” derken Meclis’in Ramazan Bayramı’ndan önce olağanüstü toplanacağını söyledi.

ANKA’ya konuşan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Meclis’i olağanüstü toplantıya çağrılması konusunda 110 imzasının hazır olduğunu belirtti. Tatilde iken Meclis’in nasıl toplantıya çağrılacağına ilişkin de İnce, şöyle dedi:

“Cumhurbaşkanı koltuk derdinde olduğu için böyle bir derdi yok, bu aralar. TBMM Başkanı çağırabilir. TBMM Başkanı da o da evrak memuru zaten. Ona Başbakan böyle bir şey demediği sürece o da onu yapamaz. Bir diğeri ise üyelerin 5’de birinin imzasını taşıyan yani 110 milletvekili, bizim 110 milletvekilinin imzası hazır. Toplantıya çağıracağız. Bakalım, göreceğiz. Nasıl bir tavır takınacaklar. Daha önce bunu yapmıştık 2005’te terörle ilgili genel görüşme istemiştik, gelmemişlerdi, bakalım yine kaçacaklar mı? Yani biz her gün şehitlerimiz gelirken, Türkiye yangın yerine dönmüşken Meclis’in tatil olmasını anlamlı bulmuyoruz. Cumhurbaşkanı’na da Meclis Başkanı’na da Başbakan’a da parlamentoya da çağrıda bulunuyoruz. Meclis’i toplayalım, bu konuyu görüşelim diyoruz.”

Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılmasına ilişkin yapılacak başvurunun gerekçesi konusunda, “Terör ve Suriye” diyen İnce, “Meclis Başkanlığı’na 110 imzalı başvuruyu ne zaman verirsiniz?” sorusuna da, “Yarına yetiştiririz herhalde” dedi.
İçtüzüğe göre yapılacak başvurunun ardından Meclis’in Ramazan Bayramı’ndan önce toplanması gerektiğine dikkat çeken İnce, “7 gün içinde toplanır biliyorsunuz. İçtüzüğe göre toplamaya mecbur, toplamama gibi bir hakkı yok. 184 tamamlanmazsa çağrı düşer. Bayramdan önce toplanacak” dedi.

-İÇTÜZÜK NE DİYOR-

TBMM İçtüzüğü’nün “Tatilde veya aravermede toplantı” başlıklı 7. maddesi şöyle:
MADDE 7– Türkiye Büyük Millet Meclisi, tatil veya araverme sırasında Cumhurbaşkanı veya Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından toplantıya çağrılması halinde, belirtilen gün ve saatte toplanır.

Cumhurbaşkanı, toplantı çağrısını doğrudan doğruya veya Bakanlar Kurulunun istemi üzerine yapar.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı doğrudan gerek görürse toplantı çağrısına karar verebilir. Üyelerin beşte birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç yedi gün içinde yerine getirir.
Bu çağrılarda, toplantı gün ve saatinin ve bu toplantıyı gerektiren konunun belirtilmiş olması şarttır.

Birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Başkan, ilk önce çağrı yazısını okutur ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülür. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına devama karar vermediği takdirde, tatile veya aravermeye devam olunur. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı düşer.