Ziraat Bankası’nın Demirören Grubu’na verdiği kredi Meclis’te!

Ziraat Bankası’nın Demirören Grubu’na verdiği kredi Meclis’te!
13 Nisan 2018 10:33

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER Başbakan Binali Yıldırım’a Ziraat Bankası tarafından bir medya grubuna verilen kredi hakkında yazılı soru önergesi verdi.

 

 

 

Doğan Medya Grubunun, geçtiğimiz hafta resmi olarak gerçekleşen satışın ardından Demirören Medya Grubu’na satıldığını belirten GÖKER, “Maddi sıkıntı içinde olduğu söylenen Demirören grubunun mali kaynağı nereden bulacağı ise kamuoyunda merak uyandırmıştı. Ancak edinilen bilgiye göre Ziraat Bankası, Doğan Medya Grubunu satın alan Demirören Grubuna ilk 2 yılı geri ödemesiz 10 yıl vadeli 675 milyon dolarlık kredi vermiştir” dedi.

 

Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre bankanın, 22 ülke 44 bankadan toplam 1 milyar 440 milyon dolar sendikasyon kredisi sağladığını belirten CHP’li vekil, “Söz konusu bu miktar, tek seferde bir Türk bankasının sağladığı en yüksek tutarlı sendikasyon kredisi olma özelliğine sahiptir. Sendikasyon kredisi, iç piyasada kredi verebilmek için bankaların uluslararası finans piyasalarından aldığı kredi anlamına gelmektedir” dedi.

 

Son olarak Ziraat Bankasının çiftçinin bankası olarak bilindiğinin altını çizen GÖKER, “Ülkemizin zor günlerden geçtiği dönemlerde, 23 Mart 1916’da Ziraat Bankası için yeni bir yasa çıkarılır. Yasanın 1. maddesinde “Ziraat Bankası çiftçilere kolaylık sağlamak ve tarımın gelişmesine yardımcı olmak için kurulmuştur” denilmektedir. Çiftçilere kredi verirken kılı kırk yaran Ziraat Bankası’nın bir çırpıda 675 Milyon dolarlık kredi vermesi ahlaki olarak uygun mudur? diyerek bazı sorular yöneltti.

 

 

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

 

 

Demirören Grubuna verildiği söylenen kredi için söz konusu grup Ziraat Bankasına herhangi bir teminat göstermiş midir? Eğer göstermişse söz konusu bu teminatlar nelerdir?

Demirören Grubuna verildiği söylenen ilk 2 yılı geri ödemesiz 10 yıl vadeli 675 milyon dolarlık kredide banka zararı söz konusu mudur?

Ziraat Bankası tarafından alınan1 milyar 440 milyon dolarlık sendikasyon kredisi Demirören Grubuna kredi sağlamak için mi alınmıştır?

Çiftçilere kredi verirken kılı kırk yaran Ziraat Bankası’nın bir çırpıda 675 Milyon dolarlık kredi vermesi ahlaki olarak uygun mudur?