Yabancı diplomatlardan Hakan’a geçmiş olsun ziyareti

Yabancı diplomatlardan Hakan’a geçmiş olsun ziyareti
8 Ekim 2015 21:02

ALMANYA, Fransa, Belçika ve Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosları, Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan’ı evinde ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu. Belçika’nın İstanbul Başkonsolosu Henri Vantieghem, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini isteyen ülkeler olarak gazetecilere yönelik şiddetten çok endişeliyiz” dedi.

 

Geçtiğimiz hafta evinin önünde saldırıya uğrayan gazeteci Ahmet Hakan’ı, bugün, eski bakanlardan Işın Çelebi ile Belçika’nın İstanbul Başkonsolosu Henri Vantieghem, Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosu Robert Schuddeboom, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach ve Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Birgelen ziyaret etti.

 

Ahmet Hakan’ın Teşvikiye’deki evine ilk ziyareti yapan ve ‘Mesnevi’yi hediye eden eski bakanlardan Işın Çelebi, çıkışta yaptığı açıklamada, “Bu saldırı hepimize yapıldı” dedi.

 

4 DİPLOMAT BİRLİKTE ZİYARET ETTİ

 

Çelebi’nin ayrılmasının ardından, Ahmet Hakan’ı, Belçika, Hollanda, Fransa ve Almanya’nın İstanbul Başkonsolosları ziyaret etti.

 

Geçmiş olsun ziyaretinin ardından, diplomatlar adına Belçika’nın İstanbul Başkonsolosu Henri Vantieghem bir açıklama yaptı. Ahmet Hakan’a yapılan saldırıyı kınayan Vantieghem, şunları söyledi:

 

“Biz buraya planlı olarak saldırıya uğrayan Türkiye’nin önemli gazetecilerinden Ahmet Hakan’a saygılarımızı sunmaya geldik. Bunu, Türkiye’de hangi kanaat önderi olursa olsun yapardık. Ahmet Hakan çok önemli bir gazeteci. Onun başına gelenler karşısında onunla dayanışma içinde olduğumuzu göstermek için buraya geldik. Sadece bir gazetecinin değil, herhangi bir vatandaşın fikirleri nedeniyle tehdit edilmesi Türkiye için kabul edilemez bir şey… Basın özgürlüğüne saygımızı sunmak için de buradayız. Çünkü Fransız filozofu Voltaire’in söylediği ilkeye inanıyoruz. Voltaire’in dediği gibi, ‘Fikirlerinizi paylaşmasam da, onları savunmanız için ölene kadar savaşmaya razıyım’. Biz, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini isteyen ülkeler olarak, gazetecilere yönelik şiddetten çok endişeliyiz. Artık bu vaka Türk adaletinin elinde.”

 

Henri Vantieghem, açıklamanın ardından, 17 Ocak 2013 tarihinde vefat eden gazeteci Mehmet Ali Birand’ın fotoğrafını cebinden çıkararak, “Mehmet Ali Birand’ı anmak istiyorum. Çünkü kendisi de fikir hürriyeti açısından çok önem taşıyan gazetecilerden biriydi” dedi.

 

Murat DELİKLİTAŞ – Özgür EREN / İstanbul, (DHA)