Urfa gurme diyarı oluyor

Urfa gurme diyarı oluyor
21 Eylül 2014 07:00

Kebaplarıyla ünlü Urfa, “Gastronomi Şehri” olmak için UNESCO’ya başvurdu. Şehrin bu unvanı alıp alamayacağı 30 Kasım’da belli olacak. Urfalı ustalar, “Bizim lezzetler dünyayla buluşacak” diyor.

 

 

Milli şef deyince aklınıza hemen İsmet İnönü gelmesin. Yemek şeflerinden bahsediyoruz. Geçen hafta Unesco Gastronomi Şehri adayı olan Urfa’da yörenin lezzet ustalarıyla birlikteydik. Kureyş kebabı, Soğanlı kebap, Kabule gibi birbirinden özel lezzetlerle Urfa’nın gastronomi şehri olmayı hakedip etmediğini ilk önce basın mensupları olarak bizler test ettik. Sonuç: Gerçekten uzun zamandır bu kadar güzel yemekler yememiştik.

 

 

LEZZETLERİ DÜNYAYLA BULUŞACAK

 

 

Gastronomi etkinliği için geldiğimizden ilk olarak kentte yeni açılan “Mutfak Müzesi’ne” gittik. “Mutfak Müzesi” aslında Urfa’nın Hacibanlar diye bilinen köklü ailesinin eski konağı. Belediye bir sene kadar önce burayı kamulaştırmış. Urfa’nın eski mutfak gereçlerinin sergilendiği müzenin diğer odalarında da Urfalı bir ailenin günlük hayatı başarılı bir şekilde eşyalar ve mankenler eşliğinde canlandırılmış. Burada Uluslararası yarışmalarda beş madalya kazanmış Milli Şef Emre Erguvan ve yine Milli Takım Şeflerinden Evrim Karaca bize Urfa’nın özel lezzetlerini pişirdi. Şehrin geleneksel lezzetlerinden “Şıllık tatlısı”yla burada tanıştık. İsminin hikâyesini sorduk. Hafif bir tatlı olduğu için “Şıllık” diyorlarmış. İlahi Urfalılar! Krep içine cevizle yapılıyor. Gerçekten hafif. Şehrin kadim lezzetlerinden “Kureyş kebabı”, “Soğanlı kebap” ve daha başka Urfa lezzetlerinin de tadına baktık. Favorimiz “Soğanlı kebap” oldu. Tüm bu lezzetlerle kendimizden geçmişken aklımıza Finlandiyalı bir gıdacının itirafı geldi: “Sizin köfteyi ve lahana sarmasını biz burada turistlere Fin yemeği diye sunuyoruz. Bunlar aslında Türk yemekleri. Vikingler aracılığıyla bize gelmiş. Ve biz Türk olarak bilinen bu yemeklerden gurur duyuyoruz.” Finlandiyalılar bizim yemekler üzerinden gastronomi turizmi yaparken bizim bakakalmamız trajik bir durum. Şehrin yeni ünvanı Urfa’ya turizm açısından büyük katkı sağlayacak.

 

 

Kaynak: Taraf / Sümeyra Tansel