TOKİ’de havuz problemi!

TOKİ’de havuz problemi!
22 Ekim 2018 14:38

TOKİ, protokole rağmen yapması gereken havuz gibi tesisleri inşa etmedi. TOKİ’nin bedelsiz şekilde yapabileceği onarım işi ise Spor Müdürlüğü’nün bütçesinden karşılandı

 

 

Uğur Şahin / Birgün

 

 

TOKİ’nin bakanlıklarla arasındaki protokol kapsamında yapması gereken havuz, antrenman sahası ve spor salonu gibi tesisleri yapmadığı ortaya çıktı. Bu durum Sayıştay raporlarına da yansıdı. Raporda ayrıca TOKİ’nin bedelsiz bir şekilde yapabileceği onarım işinin, Spor Genel Müdürlüğü’nün bütçesinden karşılandığı belirtildi. Kimi stadyumların içerisinde ise reklam sözleşmesi yapılmadığı halde reklam panolarının olduğu bildirildi. Spor Genel Müdürlüğü’ndeki ‘usulsüzlük’ eleştirilerine neden olan rapordaki başlıklar şöyle:

 

 

>> Bedelsiz yapılacak işe para ödenmiş: Maliye Bakanlığı, TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında 2012’de protokol imzalandı. Buna göre, yeni spor tesislerinin TOKİ vasıtası ile yaptırılması amaçlandı. Ancak TOKİ sadece stadyum inşaatlarını tamamlandı. Protokoller uyarınca yapılması kararlaştırılan havuz ve spor salonu gibi diğer tesisleri yapmadı. Ayrıca TOKİ ile arsa takası yapılmak suretiyle inşa ettirilen stadyumlarla ilgili olarak, yeni yapılan statlar teslim alındıktan sonra, Emniyet ve TFF tarafından statlarda bazı değişiklikler yaptırıldı. Bu da stadyumlarda yüksek tutarda bakım onarım giderlerin gerçekleştirilmesine neden oldu. Sözleşme kapsamında TOKİ’nin bedelsiz bir şekilde yapılabilecek bir işin, Kurum bütçesinden ilave bir mali yükle yaptırılması sonucunu doğurdu. Spor Genel Müdürlüğü, konuya ilişkin gönderdiği yanıtta, tesislere ilişkin ihale ve inşaat süreçlerinin halen devam etmekte olduğunu iddia etti. Sayıştay ise, TOKİ’nin tesisleri yapmadığını tespit ederek, ek mali külfete karşı kurumlar arası koordinasyonun sağlanması gerektiğini ifade etti.

 

>> Sözleşme yapmadan reklam panosu kurmuşlar: Raporda, kimi stadyum ve spor salonlarının içerisinde herhangi bir reklam sözleşmesi yapılmadığı halde reklam panolarının yer aldığı belirtildi. Sayıştay, bu panoların sözleşme düzenlenerek konulması karşılığında alınması gereken reklam bedellerinin de il müdürlüklerinin hesabına aktarılmadığını tespit etti. Spor Genel Müdürlüğü, ‘tespit edilen hususla ilgili olarak gerekli hassasiyetin gösterileceğini’ bildirdi.

 

>> ‘Düzelteceğiz’ deyip, düzeltmemişler: Sayıştay’ın 2016 yılı denetiminde de yer alan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleri’ndeki harcama birimlerinin görev ve yetkilerine ilişkin düzenlemenin yetersiz olması bu yılki raporda da yer aldı. Bu birimdeki yetersizliğin, iç yazışmalarla ve görevlendirmelerle giderilmeye çalışıldığınım altını çizen Sayıştay, ‘görev çatışmasının’ söz konusu olabileceğini vurguladı. Sayıştay, konunun 2016 yılı Denetim Raporu’nda da yer aldığını kaydederek, hiçbir çalışma yapılmadığını dile getirdi. Spor Genel Müdürlüğü’nden Sayıştay’a verilen yanıtta, ‘çalışmaların devam ettiği’ bildirilirken, Sayıştay, “gelecek yıla ilişkin uygulamaların izlenmesi gerekmektedir” notunu düştü.

 

 

Yüzlerce yıllık ağaçları kestiler

 

Bursa’da yüzlerce yıllık çam ağaçlarının bulunduğu ormanın ‘tıraşlama yöntemiyle’ kesilmesine köylüler karşı çıktı. Yenişehir ilçesinin Alaylı köyü sakinleri, çam ağaçlarının bulunduğu ormanda kesime tepki gösterdi.

Köylülerin tepkisi üzerine kesim durdu. Köy sakinleri, “Bu çam ormanları bize dedelerimizden miras. Biz bu ormanlara gözümüz gibi koruyoruz. Hiç bize haber vermeden ormanlarımızın tıraşlama yöntemiyle kökünden kesildiğini gördük. Bize herhangi bir açıklama yapılmadı. Biz bu ormanda nefes alıyoruz. Çam ormanları bizim hayatımız. Bunların yok olmasını istemiyoruz” dedi. Açıklama yapan Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın ise, “Bu ormanı biz üretim sahası olarak belirledik. Burayı ihaleye çıkartıp kontrolümüzde kesimini yaptırıyoruz. Orman gençleştirilmezse kendiliğinden yok olur” diye konuştu.