Spora yeni başlayanlar protein tozu kullanmalı mı?

Spora yeni başlayanlar protein tozu kullanmalı mı?
23 Nisan 2017 09:34

Sporcu gıdaları denildiğinde akla gelen ilk konu proteinler olur ve yalnız Türkiye’ de değil Avrupa ve Amerika’ da da 7’den 70’e herkesin kullandığı protein tozları vardır.

 

 

Geçtiğimiz son on yıl içerisine bakarsanız son 5 yıldan bu yana ülkemizde de kullananların sayısı bir hayli fazlalaştı. Bunun en büyük nedenleri arasında insanların spora verdiği önem ve alınan başarılar. Dolayısıyla sporcuların % 80’i bu tozları kullanıyorlar. Üstelik dünyada bizdekinin 2 katına daha pahalı olsa da yine de satışlarında hiç düşme olmuyor.

 
Protein tozları konusunda sağlık sektöründen zararlı olduğuna dair bir bilgi gelmedi net bir kanının olmaması da bu ürünlerin satışını hızlandırdı. Şimdilerde ise spora yeni başlayanların merak ettiği soruların başında geliyor. Acaba yeni başladığım sporda protein tozu kullanmalı mıyım, etkisi olur mu?

 
Bu sorunun yanıtı aslında biraz yukarıda gizli diyebiliriz. Çünkü protein tozlarının bilinen bir yan etkisi yok bu nedenle de spora ilk başladığınız andan itibaren alabilirsiniz. Üstelik vücut geliştirme sporu gibi ciddi güç gerektiren bir sporla uğraşıyorsanız genelde tercih edilesi bir besin takviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Vücut geliştirmede proteinlerin gücü hiçbir zaman tartışılmaz çünkü bu ağır bir spordur ve bu sporu yaparken kaslarınızda deformasyonların oluşması normaldir. Eğer ki siz protein artırımını çoğaltmazsanız o zaman bu kaslarınızın da tamirini sağlayamazsınız. Proteinlerin görevleri arasında kasların tamir edilmesi vardır. Tıp bu durumu kabul etmiş ve de kanıtlamıştır. Proteinler besinlerden alınabilir bu besinler ise kırmızı et, tavuk eti, balık eti, hindi eti, süt peynir, yoğurt, yumurta vs. şeklinde sayılabilir ancak yeterli derecede beslenemiyorsanız protein tozu alımını düşünebilirsiniz. Protein tozları her şeyden önce ilaç kategorisinde değildir. Besin takviyesi olarak geçer. İhtiyaca göre kullanıldığında bir zarar gözlemlenmemiştir ancak fazlaca alırsanız veya beslenmeyi sadece protein tozundan edinmeye çalışırsanız bu bir takım zararlar silsilesini doğurabilir. Unutulmamalıdır ki, protein tozu asıl beslenme değil yardımcı bir besin takviyesidir.

 
Peki, protein tozu kullanımı için doğru zaman nedir?

 
Protein tozlarını kullanmanız gereken zaman beslenmenizin eksik olduğu ve de gözle görülmeyecek bir vücut gelişimine sahip olduğunuz zamandır. Bu elbette ki bir zorunluluk değildir ancak yaptığınız sporun da vücudunuzda görülmesini istiyorsanız o zaman bu tozları almanızda bir mahsur görünmez. Her ne kadar bir rahatsızlığı olmayan kişilerin kullanabileceği bir besin takviyesi olsa bile yine de doktorunuza danışmanız en doğru karar olacaktır.

 
Vücut geliştirme sporu erkeklerin daha çok tercih ettikleri spor dalları arasında gelir. Bayanlar bu sporun ağır şartlar gerektirdiğini ve kendi fizik yapılarını bozduğunu düşünerek yapmak istemezler ancak onlar da protein yönünden zengin olması gereken bir sporla uğraşıyorlarsa onların da tercihleri arasında protein tozu olabilir.

 
Protein tozunu spora yeni başlayan bir kişi kullandığında uzun süre önceden spora başlamış olan bir kişiden daha hızlı bir şekilde vücudu şekillenmeye başlayacaktır. Burada antrenmanlarınız kadar beslenmenize de büyük önem vermeniz gereklidir. Amatör vücut geliştirme sporuyla uğraşan kişiler protein tozunu kullanmanın zararlı olduğunu düşünerek buradan eksik kalabilirler. Bunun yanı sıra beslenmenize de çok fazla önem vermiyorsanız o zaman protein yönünden de eksik kalmışsınız demektir ve bunu karşılamanın en ideal yolu da protein tozları olacaktır.

1
Protein tozları bugün eczanelerden ve de internetten çok kolay bir şekilde bulunabilir. İstediğiniz zaman bir siteye girerek protein tozu siparişi verebilir ve evinize kadar getirtebilirsiniz. Nasıl kullanmanız gerektiği ürünün içerisinde kullanma kılavuzunda zaten belirtilecektir bu nedenle de siz bu talimatlara uyduğunuzda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sözün özüne gelecek olursak protein tozu kullanımı için illa ki profesyonel sporcu olmaya gerek yok. Ama spora ilk defa başlayanlar bir kaç ay sonra bu besin takviyelerini kullanmaya başlarlarsa nispeten daha uygun bir karar vermiş olacaklardır.

 
Protein Tozuna ihtiyacınız olduğunu nasıl anlarsınız?

 
Günlük insanın belli miktarlarda kalori ve de proteine ihtiyacı vardır. Bunu herhangi bir hesaplama sitesinden rahatlıkla öğrenebilirsiniz eğer ki ihtiyacınız varsa zaten sonuç orada görünecektir buna göre günlük beslenmenizi de ayarlayabilirsiniz.

 
Faydalanılan Bağlantılar:

 
Webmd.com: Do You Need Protein Powders
Aloprotein.com: Whey Proteinler
Dailyburn.com: The Beginner’s Guide to Using Protein Powder