SİT alanına HES yaptılar!

SİT alanına HES yaptılar!
6 Kasım 2017 09:44

Gümüşhane ili Merkez Dumanlı Köyü Santa Harabeleri 1. ve 3. derece Doğal Sit Alanı ve 3. Derece Arkeolojik Sit alanında Berraksu Elektrik Üretim AŞ. tarafndan yapılan ‘Berraksu 1-2 Regülatörü ve HES projesiyle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, inşaatın derhal durdurulması kararı aldı.

 

 

 

Mustafa Büyüksipahi / Sözcü

 

 

Kararı da “Söz konusu alanda izinsiz inşai ve fiziki müdahalede bulunulduğu tespit edildiğinden, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 9. maddesi dikkate alınarak, aynı yasanın 65. maddesi gereğince sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, alanda neden olunan tahribatın giderilmesine, alanın eski doğal haline dönüştürülmesine ve sonucun da komisyonumuza bilgi verilmesine, toplantıya katılan üyelerin oy birliğiyle karar verilmiştir” ifadelerinin yazılı olduğu resmi evrakla muhataplarına iletti.

 

 

Ne var ki 09-06-2016 tarihli ve 626 sayılı komisyon kararı, hukuka aykırı olarak HES yapmaya devam eden ‘Berraksu Elektrik Üretim AŞ’nin yetkilileri tarafından dikkate alınmadı. HES yapılan alanın birinci dereceden SİT alanı olmasına karşın çalışmalar sürdü ve hâlâ sürmeye devam ediyor.

 

 

Konuyla ilgili olarak görüşlerini almak üzere aradığımız Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunu’nun aldığı karara uyulmamasının akıl almaz bir tutum olduğunu, savcılığın ise neden harekete geçmediğini anlamadıklarını dile getirdi.

 

 

BÖLGE BEDEL ÖDÜYOR

 

 

Pekşen şöyle konuştu: “Burada tabiatın katledildiği, hukuksuz bir çalışma var. Suç duyurusu yapıldı ama ilerleme kaydedilmiyor. İnşaat devam ediyor. Bu şirketin sahibinin Murat Cavcav olduğunu biliyoruz. Karadeniz Bölgesi HES’lerin bedelini çok ağır ödemeye başladı. Fındıkta ve çayda hastalıklar oluştu. Çünkü doğal iklim koşulları değişiyor. Mesela dünyaca bilinen Karadeniz fındığının kalitesi düştü. Randıman azaldı. Fındıkta yüzde 50 randıman alınırdı şimdi yüzde 40’a indi.

 

 

250 MİLYON DOLARLIK ZARAR

 

 

HES’ler nedeniyle tarım alanlarının gördüğü zararın ciddi boyutlara ulaştığını da sözlerine ekleyen Haluk Pekşen, “Tarım ürünlerinin tamamında tahribat var. Çayda filizlenme olmuyor. Tüm tarım alanlarında bozulma yaşandı. Bunun bölgeye zararı 250 milyon dolarlık kayıp” diye konuştu.

 

 

KARADENİZ İNSANI HES’LERİ SORGULUYOR

 

 

Karadeniz Bölgesi’nde çevre talanına karşı verdiği mücadeleyle bilinen Pekşen, Karadeniz halkının artık HES’lerin verdiği zararı idrak etmeye başladığını ve yakın gelecekte tarım alanlarına verilen zararlardan dolayı davalar açılacağını belirtti. Pekşen sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık Karadeniz insanı HES’leri sorguluyor. Kabaklar çürüyor, fasulyede dörtte bir oranında azalma var. Bunlar korkunç veriler. Ancak yavaş yavaş da olsa farkındalık oluşuyor. HES sahiplerine zararların karşılanmasına yönelik hukuki süreçler başlatılacak. HES’lerin çevreye verdiği zarar üç yıl önce belirginleşmeye başladı. İlk önce incirlerde kayıp oluştu. Meyveler çürüdü ama bunun nedenini ‘İklim değişikliğidir’ deyip geçiştirmeye çalıştılar. Oysa durum öyle değildi. Bu gelişmelerin hepsi çevrenin, doğanın tahrip edilmesi neticesinde gelişti ve gelişmeye devam ediyor.”

 

 

FINDIK RANDIMANINDA DÜŞÜŞ

 

 

Öte yandan Toprak Mahsulleri Ofisi, Karadeniz Bölgesi’nde üretilen fındığın randımanının yüzde 42’ye düştüğünü en kaliteli üründen yüzde 46 oranında randıman alındığını açıkladı.

 

 

http://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/pes-artik-sit-alanina-hes-yaptilar/