Mersin ağacı’nın şifalı armağanları

Mersin ağacı’nın şifalı armağanları
19 Eylül 2014 10:23

Değerli okuyucularımız! Kıymetini bilenlere ne mutlu. Cumanız mübarek olsun.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Sohbetimizin konusu, göz sağlığı için Mersin (Murt) meyvesi, hakkında olacaktır.

 

Yıl Ocak-2006 Libya-Tripoli: Başkent Tripoli’nin güneyinde Al Ajaylat kasabasının çevresinde narenciye bahçelerinin dışında Mersin (Murt) ağaçları da vardır. Prof. Dr. Hacı İlbuyur Ozanalp ile Tripolide sabah namazını camide eda ederken tanışmak nasip oldu. İlbuyur hoca ve eşi Selbin OZANALP çiftine 4 gün misafir oldum. Al Ajaylat kasabasında ikamet edenlerin çoğunun ataları Türkiye-Finike’ den 1807 yılında buraya göç etmişler. Misafirlik süresinde, şahit olduğum en ilginç şeylerden biri de, Mersin (Murt) meyvesinin sezonunda, bir kişinin günde ortalama 400-600 gram arası Mersin meyvesi tüketmeleri ve yaşları 70-80 olanların okuma gözlüklerini kullanmadan 25-30 yaşlarındaki gençler gibi okuduklarına hayret ettim. Ayrıca yaşlıların çoğunda saç dökülmesi de yoktu. Maşallah diyerek, bu kadar sağlıklı ve net görmenizi neye borçlusunuz diye sorduğumda; Mersin meyvesi ve C vitamini içeren narenciye sezonunu iyi değerlendiriyoruz. Çünkü, gözlerimizin sağlığı ve gençliği Mersin meyvesi ve C vitaminine borçluyuz cevabını verdiler.

 

MERSİN (MURT) MEYVESİNİN ŞİFALI ARMAĞANLARI

 

Tropical veya subtropical bir bölgede kendiniz veya bir yakınınız ikamet ediyorsa, Mersin meyvesinin sezonunu kaçırmayın. Gözlerinizin 20-30 yaşındaki gençler gibi canlı ve güçlü kalmasını istiyorsanız, başta uçak pilotları olmak üzere tüm karayolu ve demiryolu araçlarının sürücüleri, Mersin sezonunda günde 400-600 gram yemelidirler. Görme zayıflığı da, böylece asgariye inmiş olup, gözleriniz gençleşir.

 

Mersin meyvesi ve yaprağının şifasını araştırmada, başta Hindistan olmak üzere, mersin yetişen bir çok ülkede ki, bazı laboratuar deneylerinde alınan sonuçlar, Mersin meyvesinin özsuyunun çok tehlikeli ”Basill” sorunlarını tedavi ederek son noktayı koymuştur. Şeker yerine bal kullanarak hazırladığınız Mersin şurubu bağırsaklardaki kolibasillere karşı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Akciğer iltihaplanmasının tedavisi için de çok etkilidir. Mesanedeki iltihaplanmayı giderir.

 

Mersin (Murt) dolaşım bozukluklarını gidermek için, hayret edeceğiniz şifaya kavuşturur. Gece görme gücünü arttırır. Bal ile hazırlanan Mersin şurubu, Kahraman Türk silahlı kuvvetlerinde görev yapan ve özellikle gece uçma zorunlulukları olanlar için bu şurup çok etkilidir. Özellikle siyah ile mor arası renginde olanı gece körlüğü için daha etkilidir. Bu mübarek meyve, yalnız uçak pilotları ve taşıt şoförleri için değil, tüm insanlar için de geçerlidir.

 

REÇETE 1- Malzeme: 700 Gr. Mersin meyvesi, iki litre memba suyu. Hazırlanışı: Kaynamakta olan iki litre suya Mersin meyveleri ilave edilir, 10 dakika kaynatılır. Uygulanması: Kaynattığınız Mersin meyvelerini süzüp, meyveleri ılık vaziyette saçlara vurun ; saçlarınızı siyahlaştırır.

 

REÇETE 2- Malzeme: 300 Gram taze Mersin yaprağı, 200 Gram eritilmiş-süzülmüş balmumu, 1/2 litre sızma Zeytinyağı. Hazırlanışı: Mersin yaprakları yıkanıp iyice kurutulduktan sonra, mutfak robotunda Zeytinyağı ile birlikte iyice çırpıp püre haline getirilir ve bir temiz porselen veya cam kab içerisine boşaltıp eritilmiş bal mumu’ nu ilave edip, tahta bir kaşık ile iyice karıştırıp krem haline getirip, cam kavanozda muhafaza edin. Şifası: Bu krem ateş yanıkları için çok etkilidir.

 

REÇETE 3- Mersin reçeli Tarifi: Malzeme: 3 kilo olgun Mersin meyvesi, 4 kilo bal, 4 adet limon suyu, bir adet rendelenmiş limon kabuğu, 20 gram pektin (Kıvam arttırıcı), bir yemek kaşığı yayık tereyağı, bir kilo toz şeker. Hazırlanışı: Ayıklanmış, temizlenmiş 3 kilo Mersin meyvesini tencereye koymadan önce, tencerenin dibini örtecek şekilde toz şekerle kaplayın, üzerine Mersin meyvelerinin 1/3′ nü koyun, üç kat olacak şekilde Mersin meyvelerini düzenleyin. 24 saat sonra 1,5 kilo balı, bir litre su ile şerbet haline getirilip tereyağı ve rendelenmiş limon kabuğu ile beraber, tencereye boşaltıp hafif ateşte kaynatılmaya başlanır. 20 Gram Pektini bir su bardağı şekere ilave edip tencereye yavaş yavaş boşaltılarak tahta kaşıkla en az 15 dakika karıştırılmalıdır. Kıvamını bulduktan sonra, limon suyu ilave edilir 10 dakika daha kaynatılıp indirilir, geriye kalan bal ilave edilip iyice karıştırılarak, sıcak sıcak cam kavanozlara boşaltılıp 15 dakika sonra kavanozların ağzı hava almayacak şekilde kapatılıp ters çevrilerek soğumaya bırakılır. Afiyet olsun.

NOT: Kaynamakta olan reçele, kaşığı batırıp cam veya porselen tabağa damlattığınızda top olarak kalıyorsa kıvama gelmiştir, eğer ki, dağılıyorsa kıvama gelmemiştir. Bu uygulama, hazırladığınız tüm ev reçelleri için de geçerlidir.

 

REÇETE 4- Malzeme: Kurutulmuş Mersin yaprağı. Hazırlanışı: Mersin yapraklarını gölgede kurutup mutfak robotunda un haline getirip cam kavanoza koyup, serin ve ışık görmeyen yerde muhafaza edilir. Şifası ve kullanılışı: Bu un’ dan, bir çay kaşığı alarak cam veya porselen çay bardağı tabağına koyup, bir tatlı kaşığı bal ile karıştırıp dişlerinizi fırçaladığınız zaman, hem diş etini hem de dişlerinizi sağlamlaştırır.

NOT: Bal yerine yoğurt da kullanabilirsiniz.

 

REÇETE 5- Malzeme: 200 Gram taze Mersin yaprağı, 2 kilo taze sakız bakla. Hazırlanışı: Taze yapraklar mutfak robotunda püre haline getirilerek bir tabağa konur, iki kilo taze bakla, katı meyve sıkacağında suyu çıkarılıp püre haline getirilmiş Mersin yaprağı ile beraber krem haline getirilir kavanoza konur. Serin ve ışık görmeyen yerde muhafaza edilir. Şifası: Yüzünüzdeki lekeleri giderip tertemiz eder.

 

REÇETE 6- Malzeme: Mersin meyvesi, Bal. Hazırlanışı: 200 Gram meyve haşlanıp bal ile iyice yoğurup, başa fraksiyon yaparak sürülürse saçı yeniden çıkarır.

NOT: Sonuç alma da, insanların tabiatına göre değişebilir. İrsi olan saç dökülmesinin tedavisinde, netice alama da zorlanabilirsiniz.

NOT: Reçeteler için soru ve önerilerinizi, sitemiz aracılığı ile paylaşabilirsiniz.

Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, ve değerli okuyucularımızın atalarını rahmetle, gazileri minnetle anar. Hastalara acil şifalar dileriz.

 

ÖZDEYİŞLER

1- İlk ceza odur ki, hiç bir suçlu kendi yargıçlığından kurtulamaz. (Juvenalis)

2- Zamanında iyi bir nasihat, bir çok kimseleri kalp ağrısından korur. (Alman Atasözü)

3- İktisadi demokrasi kurulmamış bir ülke de, idareciler; bencillik uğruna her türlü tavizi vermeye müsaittir. (Numan Aladağ)

4- Cüzdan muhasebesi yapan her insanın sevinci ve pisliği, kendisine güzel kokar. (Numan Aladağ)

5- Eğer bir bitkiyi sağlıksız görüyorsam, benim sağlıksız olmam münasebetiyle değil midir bunu faydasız olarak görmem? Numan Aladağ

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun