Merkel Libya Konferansı sonuç bildirgesini açıkladı!

Merkel Libya Konferansı sonuç bildirgesini açıkladı!
19 Ocak 2020 22:19

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ev sahipliğinde Berlin’de yapılan Uluslararası Libya Konferansı sonrası sonuç bildirgesi açıklandı. Almanya Başbakanı Merkel, Libya krizine ilişkin “Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık” ifadesini kullandı. BM Genel Sekreteri Guterres ise “Libya’daki savaşın askeri çözümü olamaz, savaşın bitmesi gerekiyor. Siyasi çözüm yakında devreye girecek.” dedi.

 

 

Libya’da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Libya Konferans’ı sona erdi. Konferans sonrası açıklamalarda bulunan Merkel, Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter ile Libya Başbakanı Serrac’ın aynı odada bulunmadığını açıkladı.

Konferansın ardından kameralar karşısına geçen Almanya Başbakanı Angela Merkel şu ifadeleri kullandı:

* Askeri çözüm olmayacağı konusunda mutabakata vardık. Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık.

* General Hafter ve Başbakan Sarrac’ın burada olması önemli. Kendileri fikirlerini söylediler. İki tarafta masa başına oturdu ve daha pekiştirilmiş ateşkesin oluşturulması için çalışıldı. Önümüzdeki haftalarda adımların atılmasını bekliyoruz.

* Tüm katılımcılar, 5+5 komitesi bir araya gelene kadar bir taahhüt verdiler. Bunların içerisinde çatışmanın devam etmesi yönünde destek vermeme çağrısı var.

* Burada önemli olan bugün verilen sözlerin takip edilmesi, gerçekleştirilmesi. Amaç Libya halkına kendi kaderlerini tayin etme hakkındır. Önümüzdeki yol bir hayli zorlu. Libya içerisinde tartışmalar var ama gördüğümüz korkunç ıstırap ve terörizmin artması daha önemli.

* Bütün taraflar taahhütlerin uyulmasını bekliyor.