Meclis’te ‘meyhane’ tartışması gerilimi yükseltti!

Meclis’te ‘meyhane’ tartışması gerilimi yükseltti!
10 Aralık 2019 20:15

TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinde AK Parti ve HDP arasında çıkan tartışma tansiyonu yükseltti. HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın konuşmasına tepki gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “Meyhaneden boşta kalan vakitlerini bu kürsüden gelip konuşma yapmaya çalışan birisi” dedi. HDP’li vekiller sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi. Birleşime ara verildi.

 

 

Genel Kurul, Başkanvekili Levent Gök başkanlığında saat 11.00’de açıldı.

 
“KAYIKÇI KAVGASI”

 

 

Tarafsız Haber Ajansı’ndan Mehtap Gökdemir’in haberine göre Meclis Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, şöyle dedi:

“Kayıkçı kavgası deyiminin hikâyesini bilirsiniz; kavga ediyormuş gibi görünenlerin başına bir şey gelmeyen bu temsilde tek zarar gören izleyiciler olurmuş çünkü yankesiciler, bu düzmece kavgayı izleyenleri bir güzel soyarmış.

Burada sıklıkla yaşanan kavga dövüşe bakınca hep bu deyim aklıma geliyor çünkü birbirleriyle kavga ediyormuş gibi yapanlar son kertede ‘Aynı gemideyiz’ ya da ‘beka’ diyerek aynı noktada buluşuyor; bu sayede yankesicilerin, hırsızların, soyguncuların rahatça çalışmasının koşulları da yaratılmış oluyor.

Bir yanda, kendi çocuklarına tek taş yüzük takan bir görgüsüzlük; öte yanda, ölen çocuklar var. Çocuklarımız açlıktan ölüyor.

Gerçek şu: Devletin kaynaklarını sermayeye, siyasetten semiren bir avuç azınlığa ve savaşa peşkeş çeken hiçbir bütçe halk yararına değildir.”

Ardından tutanaklara şu konuşmalar yansıdı:

MEHMET MUŞ (İstanbul) – Siyasi eleştirinin ötesinde hakarete varan ifadelerden tutun, yankesicilikten, yüzsüzlükten, hırsızlıktan, soygundan, talandan tutun da bir çok ifade partimize yönelik kullanılmıştır. Bununla alakalı söz talebimizi kullanmak istiyorum.

BAŞKAN – İki dakika söz veriyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
Yeni bir sataşmaya yol açmamak üzere, buyurun.

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MEHMET MUŞ (İstanbul) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; âdeta buradaki konuşmacıyı dinlerken neyi anlattığını…

BERDAN ÖZTÜRK (Ağrı) – Türkiye’yi anlattı.

MEHMET MUŞ (Devamla) – …hangi dünyada, hangi âlemde yaşadığını inanın ben anlamakta zorlandım.

OYA ERSOY (İstanbul) – Sarayda değil, halkın içinde…

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) – Sen hangi tarafta olduğunu söyle?

BAŞKAN – Değerli arkadaşlar, lütfen…

 
“MEYHANEDEN BOŞTA KALAN VAKİTLERİNİ BU KÜRSÜDEN GELİP KONUŞMA YAPMAYA ÇALIŞAN BİRİSİ”

 

 

MEHMET MUŞ (Devamla) – Meyhaneden boşta kalan vakitlerini bu kürsüden gelip konuşma yapmaya çalışan birisi.

 
“SARAYDAN BOŞTA KALAN VAKİTLERİNİZDE HALKIN İÇİNE GİRİN”

 

OYA ERSOY (İstanbul) – Saraydan boşta kalan vakitlerinizde halkın içine girin. Saraydan boşta kalan vakitlerinizde halka bakın, halka.

HÜDA KAYA (İstanbul) – Çok ayıp!

 

HDP’Lİ VEKİLLER SIRA KAPAKLARINA VURARAK TEPKİ GÖSTERDİ

 

MEHMET MUŞ (Devamla) – “Yüzsüzlük”, “yankesicilik”, “hırsızlık”, “soygun” gibi isimler bizim lügatimizde yok. (HDP sıralarından gürültüler, sıra kapaklarına vurmalar)

BAŞKAN – Sayın Muş…

NURAN İMİR (Şırnak) – Özür dilemelisin! Özür dileyeceksin!

BAŞKAN – Bir saniye değerli arkadaşlar… Sayın Muş, lütfen temiz bir dil kullanalım.
“BUNLAR BİZDE YOK, BUNLAR SİZİN MESLEĞİNİZ”

 

 

MEHMET MUŞ (Devamla) – Herkes kendi mesleğini icra eder, kendi mesleğini anlatır. Bunlar sizin mesleğiniz ki bu ifadeleri kullanmakta o kadar yatkınsınız. Bunlar bizde yok, bunlar sizin mesleğiniz. Siz mesleğinizi… (HDP sıralarından gürültüler, sıra kapaklarına vurmalar)

BAŞKAN – Bir saniye değerli arkadaşlar… Sayın Muş, lütfen temiz bir dil kullanalım. (HDP sıralarından gürültüler, sıra kapaklarına vurmalar)

Değerli arkadaşlar, lütfen… Sayın Muş… (HDP sıralarından gürültüler, sıra kapaklarına vurmalar)

Bir saniye değerli arkadaşlar… Değerli arkadaşlarım, lütfen konuşmalarda temiz bir dil kullanalım. Yani konuşmaların sert olması doğaldır ama.”