MB’nin enflasyon toplantısında ‘tasarruf ve 5 yıldızlı otel’ tartışması

MB’nin enflasyon toplantısında ‘tasarruf ve 5 yıldızlı otel’ tartışması
31 Temmuz 2018 13:02

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8,4’ten 13,4’e yükseltti. Toplantıda Merkez Bankası Başkanı Murat Çetikaya’ya Bakan Berat Albayrak’ın kamuda tasarruf sözleri hatırlatılıp toplantının neden 5 yıldızlı otelde yapıldığı soruldu. Çetinkaya’nın yanıtı, “Verimliliği arttırmak için!” oldu.

 

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. 2018 yıl sonu için halihazırda yüzde 8.4 olan enflasyon tahmini 5 puanlık revizyona gidilerek yüzde 13.4’e çekildi.Toplantıda Merkez Bankası Başkanı Murat Çetikaya’ya Bakan Berat Albayrak’ın kamuda tasarruf sözleri hatırlatılıp toplantının neden 5 yıldızlı otelde yapıldığı soruldu. Çetinkaya’nın yanıtı, “Verimliliği arttırmak için!” oldu.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2018 sonunda orta noktası yüzde 13,4 olmak üzere yüzde 12,5 ile yüzde 14,3 aralığında gerçekleşeceğini öngördüklerini açıkladı. Çetinkaya, “Petrol ve TL cinsi ithalat fiyatları varsayımında yukarı yönlü güncelleme +2,3 puan; gıda fiyatları varsayımındaki yukarı yönlü güncelleme +1,4 puan ve ÖTV artışı sonucu alkollü içecek fiyatlarındaki artış +0,1 puan olarak öngörüldü” dedi.

 

Sözcü Gazetesi muhabiri Erdoğan Süzer başkan Murat Çetinkaya’ya ‘Faizi artırmadınız neden artırmadınız? Bu bir ters köşe miydi? Kamuda tasarruftan bahsediliyor kamuda bir tasarruf yapılacak diye siz uzun bir süredir 5 yıldızlı otellerde yapıyorsunuz bu tür toplantıları bu bir bağımsızlık mesajı mı?’ diye sordu.

Çetinkaya ise toplantının neden 5 yıldızlı bir otelde düzenlendiğine şöyle cevap verdi: Son karar metnimizde faktörlerden bahsettik detayları. Son üç toplantıda 500 puan sıkılaştırma yaptık. Kurul öncelikle güçlü parasal sıkılaştırmayı değerlendirdi. Toplantımızda verimliliği esas alıyoruz.