Kılıçdaroğlu, parti programının yenilenmesi için düğmeye bastı!

Kılıçdaroğlu, parti programının yenilenmesi için düğmeye bastı!
13 Ekim 2019 12:00

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, göreve geldiği 2010 yılından itibaren değiştirmek için birçok kez çalışma başlattığı Parti Programının yenilenmesi için düğmeye basıldı.

 

 

 

En son 2008’de Deniz Baykal’ın Genel Başkanlığı döneminde “Çağdaş Türkiye İçin Değişim” başlıklı Parti Programının yenilenmesine ilişkin takvim büyük oranda netleşti.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel’in yürüttüğü Program Değişikliği hazırlıklarında sona gelindi.

 

ÖNCE KAPALI GRUPTA VEKİLLERE ANLATILACAK
Edinilen bilgiye göre, program değişikliği konusunda önce Meclis’te bir kapalı oturum yapılması öngörülüyor. Kapalı oturumda Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında milletvekillerine bilgi verecek. Ardından program değişikliği hakkında önerilerin en kısa zamanda kendilerine ulaştırılmasını talep edecek.

 

 

ESKİ GENEL BAŞKANLARIN ÖNERİLERİ ALINACAK
Ardından önümüzdeki günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçmişte CHP’de genel başkanlık yapmış Hikmet Çetin, Deniz Baykal, Altan Öymen ve SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ile buluşacak. Program değişikliği konusunda eski genel başkanların önerilerine başvuracak.

 

 

PM’NİN GÖRÜŞÜ İSTENECEK
Önümüzdeki süreçte ilk yapılacak Parti Meclisi (PM) toplantısında da, program değişikliği konusunda üyelere bilgi verilecek, görüş ve önerilerini Fethi Açıkel’e ulaştırmaları istenecek.

 

 

TEŞKİLATLARIN GÖRÜŞLERİ ALINACAK
Bu çalışmalara eş zamanlı olarak 81 il teşkilatına yazılar yazılacak. Beldelerden başlayarak, ilçe ve illerin program değişikliği konusunda görüş ve önerileri alınacak.

 

 

STK VE ÜNİVERSİTELERLE BEYİN FIRTINASI
CHP, yeni programı konusunda üniversiteler, meslek odaları, baroların, sivil toplum kuruluşlarının da görüşünü alacak. Kılıçdaroğlu’nun da katılacağı ‘beyin fırtınası’ formatında program değişikliği toplantıları yapılacak.

 

 

“HALKIN PARTİSİ’NİN PROGRAMINI HALK YAZACAK”
İş bununla da bitmeyecek. Yeni program çalışmalarını çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla hazırlamak isteyen CHP yönetimi, farklı bir uygulamayı daha hayata geçirecek. Bu çerçevede, vatandaşların da yeni parti programına ilişkin görüş ve önerilerinin alınması için bir internet portalı oluşturulacak. Çağın getirdiği teknolojinin imkanları kullanarak bir anlamda adında ‘halk’ olan CHP’nin programını bu kez ‘halkın’ yazması sağlanacak.

 

 

DÜNYA ÖRNEKLERİ DE MASADA
CHP bunu yaparken dünyadaki hemen bütün sosyal demokrat partilerin programlarını da mercek altına almış durumda. Dünyada sol ve sosyal demokrat partilerin yeni paradigmaları hakkında geniş kapsamlı bir çalışma da devam ediyor.

 

 

“BAŞKALAŞMADAN DEĞİŞİM”
CHP’nin şu anda büyük oranda seçim vaatlerini andıran 344 sayfadan oluşan Parti Programı sil baştan yazılacak. Dil sadeleşecek. Bu yapılırken, partinin ‘Altı Ok’undan ve kurucu değerlerinden ödün verilmeyecek. Kısaca, ‘Başkalaşmadan değişimin’ seçenekleri ve ülkenin eğitim, dış politika, toplumsal barış, demokrasi ve ekonomi başlıklarından oluşan 5 temel sorununa çözüm önerilerine yer verilecek.

 

 

YETİŞİRSE NİSAN 2020’DE HAYATA GEÇECEK
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, bugüne kadar üst üste gelen seçimler ve parti içi çekişmeler yüzünden hayata geçiremediği yeni Parti Programı yetişirse Nisan 2020’de yapılacak Olağan Kurultayın gündemine getirilecek. Yetişmezse 2020 yılının sonbaharında gerekirse Program Kurultayı yapılacak.