Kılıçdaroğlu: Davutoğlu’na izin vermiyorlar

Kılıçdaroğlu: Davutoğlu’na izin vermiyorlar
12 Ağustos 2015 09:35

Kılıçdaroğlu CHP MYK’da koalisyon ihtimalini düşük gördüğünü ifade etti.

 

 

 

Meriç Tafolar / Milliyet – CHP MYK’da koalisyon ihtimalini düşük gördüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, pazartesi günkü görüşme için “Davutoğlu koalisyon kurmak istiyor, izin vermiyorlar” ifadesini kullandı

 

 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün Sabah önce kurmaylarıyla bir araya geldi, saat 14.30’da da MYK toplantısına başkanlık etti. Gün boyu yapılana değerlendirmelerde Başbakan Davutoğlu’yla önceki günkü görüşmelere ilişkin bilgiler veren Kılıçdaroğlu’nun, koalisyon olasılığını düşük gördüğü belirtildi.

 
Kurmaylarına, “Haftalar önce açıkladığımız 5 sorun başlığında dahi anlaşamıyoruz. ‘Dış politika, çok sorunlu, baştan sona ele alınması gerekiyor’ diyoruz, Ahmet Bey, ‘Dünya bizim dış politikamızdan övgüyle bahsediyor’ diyor. ‘Ekonomide kırılganlık var, asgari ücret ve emekliye maaş düzeltilmeli’ önerimize, ‘Ekonomi rayında’ yanıtını veriyor. eğitim politikasını eleştiriyoruz, 4+4+4 sisteminin artılarını anlatıyor. Temel sorun başlıklarını sorun başlığı olarak dahi görmüyorlar” dedi.

 

 

Azınlık teklifi şaşırttı

 

 

Davutoğlu’nun “Azınlık hükümetimizi destekler misiniz” önerisi getirdiği Kılıçdaroğlu’nun bu öneriyi reddettiği belirtildi. Davutoğlu’nun “Anayasa’da uzlaşılan bazı maddeleri düzenlediğimiz, seçim barajını düzenlediğimiz kısıtlı süreli bir mini reform hükümetine sıcak bakar mısınız” sorusunu da yönelttiği belirtildi. Kılıçdaroğlu, bu öneriyi MYK üyelerine, “4 yıllık yüksek profilli bir hükümet istiyoruz. Elbette koalisyon kurulduğunda süre beyan etmek doğru değildir ancak daha en başından kısıt koymak doğru değildir. Tüm fedakarlıklarımıza karşın AKP’nin koalisyon kurmak için adım atma yerine, kendi dediğini dayatma anlayışının yansımasıdır. Bize, ‘Kırmızı plakalı araçları kullanın ancak ülkeyi biz yönetelim’ demek istiyorlar. 4 yıllık gerçek bir ortaklık niyetleri yok. Bu bakış açısı, ‘Koalisyonu kuralım, uygun gördüğümüzde, 276’yı bulma ihtimali belirdiğinde seçime gideriz’ demektir. Ülke için değil, AKP için koalisyon arayışıdır” dediği ifade edildi. Kulislerde 4 yıllık hükümet teklifinin 2+2 şeklinde esneyebileceği ifade ediliyor. Görüşmenin cuma günü yapılması önerisine de tepki gösteren Kılıçdaroğlu’nun “İyi niyetle uyardım. ‘Niye uzatıyorsunuz’ dedim” sözleri üzerine 3. görüşme yarın Ankara Palas’ta gerçekleşecek.

 

 

Masayı deviremediler

 

 

Toplantıda bazı kurmayların, “Masayı pazartesi günü devirmek istiyorlardı, ancak deviremediler. Hükümete yakın bazı medya organlarında çıkan haberler de bunun göstergesi” ifadesini kullandığı belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin yapıcı tutumunun devam edeceğini vurguladığı ancak Ak Parti tarafından aynı oranda yapıcı sinyaller gelmediğine işaret ettiği vurgulandı. Kılıçdaroğlu’nun Davutoğlu’nu kastederek, “Genel Başkan koalisyon kurmak istiyor ama izin vermiyorlar, kurdurtmuyorlar” sözleriyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na işaret ettiği belirtildi.

 

 

1+8+4’te de esneriz

 

 

CHP’nin “4+4+4”e karşı önerdiği “1+8+4” önerisiyle imam hatip liselerini kapatacağı algısının parti yönetiminin rahatsızlığı, bu konuda esnenebileceği mesajını vererek, “Gerekirse 1+5+3+4 gibi bir formül buluruz. Bizim niyetimiz imam hatipleri, bölümleri, okulları kapatmak değil, eğitim sistemini reforma tabi tutmak” mesajını karşı tarafa ilettikleri öğrenildi. CHP kurmayları “Erken seçim olursa seçimden güçlenerek çıkacak partinin CHP olduğuna işaret ediyor. Ancak partimizin değil ülkemizin çıkarlarını savunuyoruz. Önceliğimiz acil bir hükümet kurulması” görüşünü dillendiriyor.

 

 

5 maddeyi önceleyen sert bildiri

 

 

Kılıçdaroğlu başkanlığındaki MYK toplantısının ardından yayımlanan sert bildiride de özetle şunlar kaydedildi:

 

 

“7 Haziran tarihinde yapılan seçimlerde milletimiz hiçbir partiye tek başına iktidar kurabilecek bir çoğunluk vermedi. Halkımız bütün partilere ülkemizin karşı karşıya bulunduğu büyük sorunları çözmek için uzlaşma ve bir araya gelme sorumluluğu yükledi. O tarihten itibaren partimiz köklü tarihine ve geleneğine uygun bir sorumluluk duygusuyla hareket etmektedir. Siyasi partilere verilen her Oyun bir yurttaşımızı temsil ettiği bilinciyle bütün partilere hak ettikleri saygı ile yaklaştık. TBMM’de temsil imkânı bulan hiçbir partiyi dışlamadan, ötekileştirmeden ve yok saymadan büyük bir uzlaşma zemini oluşturmaya çalıştık. Yurttaşlarımız 5 temel alanda karşı karşıya olduğu büyük sorunlara siyaset kurumunun çözüm üretmesini bekliyor.

 

 

Karşı karşıya bulunduğumuz bu yakıcı sorunları ancak yüksek profilli, reform odaklı ve 4 yıl ufku olan bir koalisyon hükümeti çözebilir. CHP MYK, Türkiye’nin derin ve yakıcı sorunlarının çözümü amacıyla, ülkenin yüksek çıkarlarını gözeterek, en az 4 yıl ufku olan, reform odaklı, yüksek profilli, geniş tabana dayanan bir koalisyon hükümeti kurulması yönünde iradesini bir kez daha ortaya koydu. Bu doğrultuda Kılıçdaroğlu’na tam yetki verdi.”