Katar, Arap dünyasındaki pozisyonunu geri kazanmak için Suriye teklifi yaptı

Katar, Arap dünyasındaki pozisyonunu geri kazanmak için Suriye teklifi yaptı
23 Temmuz 2017 20:02

Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov, Katar’ın Suriye çözüm sürecine katılma isteğinin samimi olduğunu ve bu isteğe destek verilmesi gerektiğini belirtti. Cabarov bunun nedeninin ise Katar’ın eski konumuna geri dönmek istemesi olduğunu söyledi.

 

 

 

Sputnik’e konuşan Cabarov, Katar’ın önerisinin beklenmedik fakat Suriye barış sürecine tamamen uyumlu olduğunu söyledi.

 

 

Rus senatör, Suudi Arabistan ile yaşanan ihtilaf nedeniyle Arap dünyasında tecrit edilen Katar’ın Arap dünyasındaki pozisyonlarına yeniden kavuşmak istediğini ve bu nedenle böyle bir öneri sunduğunu savundu.

Katar’ın Ortadoğu’da ABD’nin en önemli müttefiklerinden biri olarak kalmaya devam ettiğine dikkat çeken Cabarov, Doha’nın Moskova’yla da ilişkilerini de normalleştirdiğini vurguladı.

Cabarov “Katar’ın (Suriye barış sürecine katılma) isteğinin samimi olduğunu ve bunun gerçekten taraflara yardım sağlayacaksa önerisine destek verilmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

ÇEPA: DOHA ZOR BİR SEÇENEK

 

 

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’nın Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Aleksey Çepa de Katar’ın Suriye çözümüne katkı sunma arzusunun memnuniyet verici olduğunu fakat Doha’yı müzakereler için platform haline getirmenin zor olacağını belirtti.

Sputnik’e konuşan Çepa, “Barış süreci için şu anda aktif olarak Cenevre ve Astana olarak 2 platform kullanıyoruz. Bugünkü karmaşık siyasi durum nedeniyle Katar’ın önerdiği ek platformdan faydalanmanın zor olacağını, çözüm süreci için mevcut iki platformu tam kapasiteli olarak kullanmanın daha doğru olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

Fotoğraf: © REUTERS/ Naseem Zeitoon