İnce’nin ‘değişim’ sinyalinin ardından CHP’li delegeler kurultay için imza sürecini başlatıyor!

İnce’nin ‘değişim’ sinyalinin ardından CHP’li delegeler kurultay için imza sürecini başlatıyor!
15 Temmuz 2018 12:50

CHP’nin 24 Haziran cumhurbaşkanı seçimindeki adayı Muharrem İnce’nin partinin genel başkanlığı için değişim sinyali vermesinin ardından delegelerin hafta başında seçimli olağanüstü kurultay için imza toplamaya başlayacağı belirtiliyor.

 

Reuters

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na geçen hafta genel başkanlık talebini dile getiren İnce, dün gece de Habertürk TV’de partinin kendini tamamen yenilemesi gerektiğini söyleyerek, “delege olsaydı” değişim için oy vereceğini kaydetti.

İnce’nin sözlerinin ardından parti delegelerinden bazılarının Pazartesi günü imza toplamaya başlamaya karar verdiği bildirildi.

İmzacı delegelere yakın partili bir kaynak, “Hedef gerekli olan yaklaşık 650 imza sayısına ulaşmak” diye konuştu.

 

Muharrem İnce, dün geceki yayında CHP olağanüstü kurultayı için şöyle konuştu:

 

 

“Ben (genel başkanlığa) adayım demiyorum. Yürü önümüzden derlerse ben hazırım. Ben oraya çıkıp da imza toplamayacağım. Örgüt toplayacaktır, ben onu görüyorum. Milletle inatlaşılmaz. İnsanlar kurultayı toplar, ‘geç başına’ derlerse, davet gelirse ben buradayım. Tabanda bir kaynama olduğunu ve imza toplanacağını biliyorum. Delege olsaydım değişim için imza verirdim.”

 

 

CHP’de seçimli bir olağanüstü kurultay için genel başkan çağrı yapmayı tercih etmez ise tüzük gereği 624 delegenin imzası gerekiyor. Parti tüzüğüne göre, kurultay çağrısı yapacak delegelerin 15 günlük süre içinde yeterli imzayı toplaması ve bu imzaların 15. günün bitiminden itibaren yedi gün içinde Genel Başkanlığa teslim edilmiş olması da gerekiyor.

Yeterli imzaya ulaşılması durumunda da Genel Merkez’in 45 gün içinde olağanüstü kurultayı toplaması öngörülüyor.

Parti yönetimine yakın kaynaklar ise delegelerin çoğunun Kılıçdaroğlu tarafından seçildiği göz önünde bulundurulduğunda yeterli imza sayısına ulaşmanın zorluğuna dikkat çekiyor.

Kılıçdaroğlu ve parti yönetimi geçen hafta yaptıkları açıklamalarla olağanüstü kurultay çağrılarına olumsuz yanıt vererek, gündemlerinde kurultay bulunmadığını ve yerel seçimlere hazırlandıklarını belirtmişlerdi.

 

 

İNCE: YENİ PARTİ YOK

 

 

CHP’nin genel başkanlığını elde edemezse yeni bir parti kuracağı iddialarını da yalanlayan İnce, partiyle ilgili planlarını da şöyle aktardı.

 

“Tüzüğü değiştireceğiz. Mesela biz diyoruz ki demokrasi eksikliği var Türkiye’de. CHP’nin tüzüğü tek adam tüzüğü değil mi? Türkiye’nin anayasası ne ise, CHP’nin tüzüğü o. İkisi de yetkileri tek elinde toplamıştır. CHP genel başkanını, kadrolarını, tüzüğünü, söylemini yenilemelidir. Aynı şeyleri deneyerek farklı sonuçlar alamazsınız.”

 

 

İnce, partiden Mart 2019’daki yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı teklif edilirse yanıtının ne olacağının sorulmasına karşılık da böyle bir teklifi reddedeceğini belirtti.