İmar barışı başlıyor; işte tarifesi

İmar barışı başlıyor; işte tarifesi
24 Mayıs 2018 09:34

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 13 milyon konutun imar ve ruhsat sorununu çözeceği belirtilen imar barışı başlıyor. Bakanlık, TBBM’de Genel Kurul’unda görüşülerek, yasalaşan imar barışının yönetmeliğini hazırlamaya başladı. Buna göre, vatandaş ilk adım olarak yapı kayıt formu dolduracak ve işlemleri, e-devlet üzerinden ya da bakanlığın kurumları aracılığıyla yapabilecek. Bakanlığın belirlediğine göre, ödenecek miktar için emlak ve arsa değerleri toplanıp yüzde 3’ü alınacak. Bakanlığın, emlak değeri için gecekonduya tespit ettiği fiyat 600 lira. Apartman dairesi, alışveriş merkezi ve otel de fiyat artacak.

 

 

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre, Yapısı imar ve iskana uygun olmayan vatandaşlar ‘Yapı Kayıt Belgesi Başvuru Formu’ aracılığıyla başvurularını yapacak. Başvurular e-devlet üzerinden ya da bakanlığın açıklayacağı lisanslı kuruluşlar aracılığı ile olacak. E-devlet üzerinden başvuru bedelsiz olurken, kurumlar cüzi rakamlar talep edebilecek. Formda kimlik bilgilerinin yanı sıra Yapı Kayıt Belgesi alınacak yapıyla ilgili bilgilerin girilmesi için bölümler olacak. Başvuran kişi önce sahibi olduğu yapının konut mu yoksa ticaret alanı olduğunu beyan edecek. Vatandaş, formda belirtilen yapı tipini seçerek arsa büyüklüğünü ve arsanın emlak vergisi rayiç değerini beyan edecek. Bu değer Maliye Bakanlığı’nın Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan öğrenilebilecek.
Bedel nasıl belirlenecek

 

Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında bedel alınacak.

Kayıt bedeli başvuru sahibi tarafından genel bütçeye kaydedilerek kentsel dönüşüm için kullanılmak üzere merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak.

 

Son tarih 30 Ekim

 

Başvurular için son tarih 31.10.2018 olarak belirlenirken yapı sahipleri kayıt bedellerini 31.12.2018 tarihine kadar ödeyebilecek. Yasayla ilgili 81 ilin Çevre ve Şehircilik il müdürlerine Ankara’da bilgilendirme yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda il müdürlerine imar barışı düzenlemesi detaylı şekilde anlatıldı.

 

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/bakanlik-dugmeye-basti-iste-imar-barisi-tarifesi-40846155