Hırs – stres ve üzüntü

Hırs – stres ve üzüntü
7 Kasım 2013 09:35

Yıl 1989 Hindistan-Haydarabat: Ataları Uygur’dan Haydarabat’a göç eden ve burada ikamet eden soydaşlarımızı ziyaret etmek nasip oldu.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Haydarabat’ta ikamet eden Türk’ler, geçimlerini çiftçilik yaparak sağlamaktadırlar. Dikkatimi çeken en önemli şeylerden biri, tarım faaliyetlerinin bergamut ve melisa ekimi ağırlıklı olmasıydı. Bu bölgede ikamet eden diğer vatandaşlar ile soydaşlarımız arasındaki saygı, sevgi, sakinlik, hafıza durumu ve sağlıklı olması çok farklıydı. Soydaşlarımıza sorduğumda, Türklerin hafıza bakımından kuvvetli olmasını bergamut çayı içerek ve ilgili yiyecek ve içeceklerde kullanılmasına borçlu olduğunu ve ayrıca yemeklerin çoğunda taze ve kuru melisa kullandıklarını söylüyorlardı. Gıda mühendisi olan soydaşımız, Dr. Rashid Azim Ansari’nin stres ve üzüntü ile ilgili benimle paylaştığı sohbet notlarını, Cenab-ı ALLAH, siz saygıdeğer okuyucularımızla da paylaşmayı nasip etti.

 

Dr. Rashid Azim’in Sohbeti:

Üzüntü ve stresten sakınmak için, üzüntünün sızmayacağı bölgelerde ikamet edin. Zorluklarla karşılaştığınız zaman, bir köşeye sıkıştırmak için üzüntünün size doğru koştuğunu farkettiğiniz an, kendi kendinize şu üç soruyu sorunuz:

 

1-Karşılayacağım en kötü durum ne olabilir?..

2- En kötü sorunu karşılamaya zihninizi hazırlayınız.

3- Sonra, hiç telaşa kapılmadan, bu durumu çözümlemenin çarelerini araştırınız.

 

Üzüntüden sağlığınız üzerine yapacağı zararları hiç bir zaman hafızanızdan silmeyiniz. ”Üzüntü ve stres ile savaşmasını bilmeyen iş adamı- Bürokrat- idareci ve çiftçiler genç yaşlarında iflas edip, hayata veda ederler.”

 

Üzücü olaylarla karşılaştığınızda, kendi kendinize şu soruları sorunuz:

 

A- Beni üzen olay nedir?. (Cevabınızı bu sorunun altına yazınız.) B- Bu durumda ne yapabilirim?.. C- Şunu yapmama en uygun şeklidir. D- Bu kararımı yerine getirmeye ne zaman başlayacağım?..

 

Ayrıca üzülme adetinden kurtulmanın diğer çareleri:

1- Önemsiz şeyler için üzülmeyin. Anlamsız şeylerin huzurunuzu ve mutluluğunuzun bozulmasına meydan vermeyin.

2- Üzüntüden kurtulmak için kendinizi işe verin. Münasebetsiz üzüntülerden kurtulmanın en iyi çaresi ve en iyi ilacı ARGE (Araştırma-geliştirme)’dir.

3- Kaçınılması mümkün olmayan durumlarla işbirliği yapın. Bir değiştirme imkanına sahip değilseniz: ”Bu böyledir, başka türlü olamaz” deyin.

4- Üzüntülerinize bir sınır tayin edin. ”Ben bu iş için şu sınıra kadar çalışacağım, olmazsa onunla daha fazla meşgul olmayacağım” deyin.

5- Geçmişi hafızanızdan çıkarın, unutun. Marangozhanelerdeki kereste talaşını tekrar biçilecek diye uğraşmayın.

 

Düşüncemizin ana dokusunu değiştirecek ve bize huzur ve mutluluk getirecek olan yedi kaide:

1- Ruhunda vicdan muhasebesi düşüncesi olan, Müslümanım ve Türküm diyebilen; her zaman barış, cesaret, sağlık ve ümitle zihinlerimizi dolduralım. Çünkü insanın hayatı düşüncelerinin aynasıdır.

 

2- A. Nankörlükten şikayet edip üzülecek yerde herkesin bize karşı nankör davranacağını peşin olarak kabul edelim. Haydarabad’da, bir doktor bir günde yedi kişiyi tedavi ederek şifaya kavuşturmuş ve bunlardan ancak bir tanesi doktora teşekkür ediyor. İnsanların bize karşı daha çok iyilik bilir davranmalarını niçin bekleyelim?..

B. Mutluluk duyabilmek için, insanların iyilik bilirliklerini bekleyecek yerde- hiç bir karşılık beklemeden biz Büyük Türk İslam alemi olarak, iyilik yapmaktan hiç bir zaman çekinmeyelim.

C. İyilik bilirlik eğitim ve terbiye ile elde edilir; eğer çocuklarımızdan iyilik bilir olmalarını istiyorsak onları o surette eğitelim.

 

3- Sahip olduğumuz nimetleri sayalım- üzüntülerimizi çöpe atalım.

 

4- Başkalarını kopya edip, taklit etmeyelim. Büyük Türk İslam alemi olarak, kendi kabiliyetimizi geliştirmeye çalışalım. Kıskançlık bilgisizlik ve tembellikten ileri gelir. Fakat başkalarını kopya ve taklit etmek cehalet ve ölüm demektir.

 

5- Talih elimize bir meyve-sebze ve hububat tutuşturursa onları insanların sağlıklı ve stressiz bir yaşam için, sağlıklı tüketim ürünü haline getirme çarelerini arayalım.

 

6- Ekmek yediğiniz bölgeye (vatanı), akraba ve yakınlarımıza fedakarlık yapalım. Vatan sevgisi ve çevresine sadakat ve samimiyetle iyi olan kimse çok mükemmel bir insandır.

 

Türkiye de tarım neden modernleşmiyor?

 

Bergamut ve kültür Melisa’sı (oğulotu) stres, üzüntü ve hafıza için bulunmaz bir veliniymettir. Melisa ve bergamutun etkinliği modern tıp tarafından da onaylanmıştır. Örneğin, Şanlıurfa-Harran Ovası ve Elazığ’da bergamut ve melisa tarımı neden modernleşmiyor diye bazı çalışmalar yaptım ve sonuç olarak, ilgili kurumların ARGE (araştırma geliştirme) kültüründen mahrum olduklarının sonucu ortaya çıktı. Bu ürünlerin yetiştirilmesi halinde, hastahanelerdeki yığılmalar ve doktorlara yurtiçi – yurtdışında tatil yapma imkanı sağlayan, kimyasal ilaç firmalarının da bu vesile ile kendilerine çeki düzen vermelerine vesile olacaktır. Netice olarak, ARGE kültüründen mahrum olan kurumlar, mutlaka sanayi ötesi toplum ülkelerinin Türkiye’deki uzantılarıdır. Eğer uzantıları değillerse, hodri meydan! Neden Türk çiftçisi demirbaş ürünlere odaklandırılıyor? Mutlaka yeni şeyler denenmelidir ki, hem kazanç artsın, hem de stres ve üzüntü ile tanışmamış olsun.

 

Vatan şehitlerini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü arafesi münasebetiyle, Atatürk ve silah arkadaşlarını Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara acil şifalar dileriz.

 

Cenab-ı ALLAH, Yüce Türk İslam alemini, cüzdan muhasebesine odaklanan riyakar önderlerin şerrinden muhafaza etsin.

 

NOT: HIRS-STRES VE ÜZÜNTÜ YAZI DİZİMİZ DEVAM EDECEKTİR

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun