HES iptal edildi ama ‘HES’e Hayır’ diyen köylüler yargılanıyor!

HES iptal edildi ama ‘HES’e Hayır’ diyen köylüler yargılanıyor!
19 Ocak 2018 13:35

Rize Şimşirli Köyü’nde yapımı planlanan Şimşirli HES projesini yapan firmanın ‘Su Kullanım Hakkı Anlaşması’ ile ‘Enerji Üretim Lisansı’nın iptal edildiği ortaya çıktı.

 

 

Ömer Şan / Cumhuriyet

 

 

Danıştay 13.Dairesi, verdiği kararda DSİ tarafından ‘Su Kullanım Hakkı Anlaşması’nın iptal edilmesi ve EPDK’nın da firmanın ‘Enerji Üretim Lisansı’nı iptal etmesi nedeniyle, ‘yürütmenin durdurulmasına yer olmadığına’ karar verdi. Almanya merkezli özel bir firma tarafından geliştirilen HES projesi daha sonra aslen İkizdereli işadamlarının sahibi olduğu bir başka enerji firması olan Onur Ltd. Şti.’ye devredildi.

 

 

Dava üstüne dava

 

 

Şirketin çalışmaları sırasında, 28 Mayıs 2014’te köyün içme suyu borusu patlatıldı ve buna karşı 5 köylü şantiyede tepki gösterince, haklarında ‘alenen zincirleme hakaret’ suçlamasıyla 4, ‘iş ve çalışma hürriyetinin ihlali’ suçlamasıyla 2 yıla kadar hapis istemiyle kamu davası açıldı. Köylüler hakkında açılan 3 ayrı davadan 2’si birleştirilirken, devam eden ve toplam 79 kişinin yargılandığı davanın 4. duruşması ise 25 Ocak Perşembe günü Rize 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

 

 

Mücadeleyi doğa savunucuları kazandı

 

 

Köylülerden Bahri Bir, “2010 yılının Aralık ayında fiili olarak başlayan Şimşirli Regülatörü ve HES projesi, 7 yıl süren mücadeleler sonucu sonlandırılmıştır. Şimşirli Köylüleri olarak yürüttüğümüz bu mücadele sırasında zaman zaman insanlık dışı müdahalelere maruz kaldık. Aramızda 88 yaşında kadınların da bulunduğu 79 kişiye ceza davası açıldı. Davalar halen devam etmektedir. Tüm bu baskılara rağmen yılmadık, yorulmadık, haklılığımıza inandığımız davamızdan vazgeçmedik. Sonunda sadece Şimşirli Köylüleri değil tüm doğaseverler kazandık.”