Hentbol maçına Mardin Valisi damga vurdu! CHP’li Tığlı: Kanunlar Valiler için de geçerlidir!

Hentbol maçına Mardin Valisi damga vurdu! CHP’li Tığlı: Kanunlar Valiler için de geçerlidir!
20 Şubat 2020 13:12

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Türkiye Kadınlar Hentbol Süper Ligi’nde mücadele eden Mardin Büyükşehir Başakspor Kulübü ve Görele Belediyesi Spor Kulübü takımları arasında 16 Şubat 2020 tarihinde oynanan müsabaka sırasında Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın hem oyun sırasında hem de oyundan sonra sahaya indiği, rakip takımın kadın oyuncularına, teknik heyete, hakemlere ve gözlemcilere hakaret ettiği hatta sivil bir koruma ordusuyla birlikte üstlerine yürüdüğü yönündeki iddiaları meclis gündemine taşıyarak hem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya hem de Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’na sorular yöneltti.

 

 

KADIN SPORCULARA SOĞUK SUYLA DUŞ ALDIRDILAR

 

 

CHP’li Tığlı, “Türkiye Kadınlar Süper Ligi’nde mücadele eden Mardin Büyükşehir Başakspor ile Görele Belediyespor hentbol takımları arasında oynanan maçta yaşananlara ilişkin iddiaların oldukça vahim olduğunu dile getirerek, “Mardin Valisi geçtiğimiz yıllarda Giresun Valisi olarak hizmet yürütmüş, saygı görmüş, şehrimizden güzel hatıralarla ayrılmış birisidir. Müsabaka devam ederken Vali’nin10-15 polisle sahaya indiği, oyuna ara verildiği, Görele’nin kadın oyuncuları teknik ekibi ve hakemlerin, gözlemcinin üzerine yürüdüğü, tehdit ve hakaretler yağdırdığı, teknik direktör ve eşinin vali talimatıyla gözaltına alındığı telefonuna el konulan çiftin çektiği görüntülerin zorla silinmesiyle serbest bırakıldığı belirtilmektedir. Rakip takımın sıcak suyunu kapattırıp, soğuk suyla duş aldırmaksa ayrı bir işkence, üstelik kadın sporculara yapılan bu davranışlar nasıl değerlendirilmeli. Yaşananların ortaya çıkmaması için rakip takım ve teknik ekibe baskı yapıldığı konunun Türkiye Hentbol Federasyonu’na bildirildiği ifade edilmektedir” dedi.

 

 

Salonda bulunan kameraların ve her bir görüntünün değerlendirilerek bu vahim olayın aydınlatılmasını isteyen Tığlı, “Her biri ayrı bir suç ve utanç verici iddianın araştırılması, birinin bile doğru olması halinde hangi makamda olursa olsun sorumluların derhal en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. 6222 Sayılı Sporda Şiddet Kanununun devleti temsil eden makamların eliyle ihlal edilmesi, şikeden kadına yönelik şiddete kadar dehşete düşüren iddialarla ilgili İçişleri ve Gençlik ve Spor Bakanı’ndan acil bir açıklama bekliyorum” diyerek tepkisini dile getirdi.

 

 

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’na yönelttiği sorula şunlar:

 

 

Daha önce Giresun’da da görev yapmış Vali Mustafa Yaman’ın bir taraftar gibi belki bir amigo gibi ya da bir yönetici gibi Mardin Büyükşehir Başak Spor Kulübünü açıkça desteklemesini doğru buluyor musunuz? İlk amacı devleti temsil etmek olan bir Valinin bu şekildeki davranışları, aynı bu maç gibi Mardin’de yapılacak diğer spor müsabakalarını manipülasyona açık hale getirmez mi?

Sahaya inerek sporcu, hakem ve teknik heyetin üzerine yürüyen ve hatta hakaret eden Vali Mustafa Yaman, çok aleni ve net bir şekilde 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunu ihlal etmiştir. Vali Yaman hakkında bu kanunun uygulanması için ilgili Bakanlar ile görüşecek misiniz? Yoksa bu kanun statüsü, mevkisi, makamı ve AKP ile bağı olan kişiler için geçerli değil midir?

Kadın sporculara hakaret ederek, üzerlerine yürüyerek, gözaltına aldırmak gibi tehditleri savurarak, hatta teknik direktörün karısını olayları kameraya aldığı için göz altına aldıran Vali Mustafa Yaman çok net bir şekilde 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu ihlal etmiştir. Vali Yaman için bu kanunu uygulayacak mısınız? Yoksa bu kanun sadece statüsü, mevkisi, makamı ve AKP ile bağı olmayan kişiler için mi geçerlidir?

Hakemleri, gözlemcileri ve sporcuları etki altına almak için Vali Mustafa Yaman’ın yaptığı iddia edilen bu davranışların araştırılması için nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz? Protokol tribününü ve tüm salonu çeken kameralara bugüne kadar neden bakılmamış ve görüntüler deşifre edilmemiştir? Eğer bakılmış ise neden bir an önce Türk Spor camiasını aydınlatacak açıklamanın yapılması için girişimde bulunmuyorsunuz?

Bu açıklama yapılmadığı sürece, Vali Mustafa Yaman’ın her zaman zan altında kalacağını bilmiyor musunuz? Eğer, ortaya bir kamera kaydı çıkmaz ise 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun ve spor müsabakalarında güvenliğin uygulanmadığı anlamı çıkacağını biliyor musunuz?

Ortaya çıkacak diye ümit ettiğimiz kamera kayıtları ile Merkez Hakem Kurulu (MHK) gözlemcisinin hazırlayacağı raporlar arasında herhangi bir fark olmaması için hem gözlemci üzerinde hem de kameralar üzerinde nasıl bir güvenlik önlemi alacaksınız?