Hakikate açılan ruhun kapıları!

Hakikate açılan ruhun kapıları!
17 Haziran 2015 13:24

Kısacık bir aradan sonra hepinize tekrardan merhaba,

 

 

Dolly KARLIYOL TOSUN H&H YORUM

 

Havaların ısınması ile kimilerimiz kendini çeşitli tatil beldelerine atarken kimilerimiz de güneşin tadını eşi dostu ile çıkarmak için kendini dışarı attı.

 

Neredeyse hiç bir yeşilliği kalmayan İstanbul’un merkezi yerlerinde oturanlar, şimdinin popüler mekanları olan Karaköy, Balat gibi yerlere akın etmeye başladılar. Bir zamanlar yüzüne bakılmayan bu semtler artık insanların ortak buluşma noktası…

 

Renkli sokakları, cafeleri ve pahalı butikleri ile keyifle gezilesi fotoğraf çekilesi bir yer oldu. Bende geri kalır mıyım, güneşi gördüm ve kendimi sokaklara attım.

 

Özellikle Balat sokaklarında gezerken renk renk kapıları fark etmeyip fotoğraf çektirmemek neredeyse mümkün olmadı. Peki çoğumuzun kapıları görüp fotoğraflarını çekme merakı nedir dedim ve araştırmaya başladım…

 

Kapı sembolü umut, fırsat, bir halden ya da dünyadan diğerine geçiş, yeni bir hayata giriş, Toprak Ana’nın koruyucu niteliği gibi kavramlarla ilişkilendirilir. Kapı sembolü, bir giriş noktası, iki dünya arasında ve canlılarla ölüler arasında iletişim ve yeni bir hayata başlangıcın ifadesi olarak eşik sembolüyle aynı anlamı paylaşır.

 

Kapı çaldığımız ve aynı zamanda kilitli olan bir unsurdur. Kapıdan içeri girdiğimizde ya da dışarı çıktığımızda farklı koşulların hüküm sürdüğü bir alana, farklı bir şuur haline geçeriz çünkü o da farklı insanlara, farklı bir atmosfere yolu açmaktadır. Kapılar veya geçitler genellikle yalnızca girişleri değil aynı zamanda da onların arkasındaki saklı olan mekanları temsil ederler. Aynı zamanda da gizli gücün sembolüdürler (tıpkı sultanların Yüksek Kapı kavramında; cehennemin kapıları veya gökyüzüne açılan kapı olarak Bakire Meryem sembollerinde olduğu gibi).

 

1

 

Tasavvufu-Sufizm’de ruhumuzun yolculuğunu dört aşamalı “Şeriat, Tarikat, Maarifet, Hakikat” kapıları olarak anlatır.

 

1-Şeriat Kapısı: Dinin ahkamını, emirlerini-yasalarını bilmek, ona uymak, iyiliği emretmek, kötülükten uzak durmak kapısıdır.

 

2-Tarikat Kapısı: Ruhsal yolcunun bir yola girme çabasını ve nefsi terbiye etme yöntemlerini öğreten kapıdır. Hakkı zikrettikçe, andıkça, İlahi İrade Yasalarının işleyişine nüfuz etmeye başladıkça, kendi içindeki İlahiliği de farketmeye ve yasalarla uyumla yaşamanın uygulamalarını yapmaya başlar.

 

3-Maarifet Kapısı: Marifet Kapısı, gönül yolunda en yüce düzeye ulaşma, tanrısal gizlere(sır) erme kapısıdır. Bu aşamada “arifler”le özdeşleştirilir. Su gibi arılık aranılır.

 

4-Hakikat Kapısı: Hakikat Kapısı, doğrudan Tanrı vergisi olarak kalbe, gönülde doğan anlam, sezgi ve bilginin inmesi demektir. İlham, yalnızca arınmış gönüllere iner. İlhamda aldanma ve yanılma olasılığı yoktur. Kamil insan olma yolculuğunun sonuncusu ve yetkinliğe varma aşamasıdır. Bu evrede Hakk’tan halka inilir, yararlı işler yapılır. Düşünce aktarımında son derece cesur ve kararlı bir tutum sergilenir.

 

2

 

Kapı figürü rüyada da bir çok mesaj içerir. Kapının kapalı, kırık dökük veya kırılmış olduğunu görmek olumsuz yorumlanırken, açık kapı hem özgürleşmeye hem de fırsata ve berekete yorulur.

 

3

 

“Zen öğretisinde” ise, öğretmen aydınlanma yoluna girecek olan öğrencisini öncelikle kapıya yönlendirir. Fakat bu kapı tabi ki fiziki bir kapı değil sembolik bir kapıdır. Başlangıçta geçeceğiniz kapı sizin gireceğiniz boyutlardan küçüktür. Ama bu kapıdan girebilmek için kapıdan küçük olmak gerekir. Bu eski bir tapınak kuralıdır. Kapıdan eğilerek geçilmez. Kapının boyutlarından daha küçük hale gelerek normal bir kapıdan geçiyormuş gibi geçilir. Yani burada ölmek ve doğmak kavramı işler. Kapıdan geçerken (sembolik olarak) bedenin moleküler parçaları dağılır ve içeri girildiğinde ise toplama işlemi başlar. Yolun başlangıcı budur. Varlığını tamamen inkar edip, ya da ondan vazgeçip, yeniden varlığını bir araya toplamak için gidilmesi gereken yol başlamıştır artık…

 

4

 

Kapı bilgelikle de ilişkilendirilir; krallar kapılarda muhtemelen ilahi gücün kutsal yerleri olan yargı kısmında otururlardı.

 

5

 

Dar Kapı sembolü insanın nefsini yenerek, egosunu bir iğne deliğinden geçirebilecek kadar inceltmesi, seyyal, akışkan ve esnek olması anlamına gelir. Geçilecek kapı çok dardır ve gerçekten manevi anlamda çok incelmeden o kapıdan hiç kimse geçemez.

 

6

 

Yazı içeriğindeki bilgiler www.astroset.com ve zenterapisti.tr sitelerinden alınmıştır…

 

Fotoğraflar için Yeşim Mutlu, Ufuk Altunkaş, Banu Okutan ve Melis Kosoğlu’na teşekkürler!

 

Ruhunuzun şık olduğu günler dilerim.

 

Dolly Karlıyol Tosun

www.lapetitedolly.com

@LAPETİTEDOLLY

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
DEPRESYON! Varlığımız yaşama programlıdır, ölüme değil…
Homeopati ile derinden şifa ‘Şeker toplarından, hücrelere mesaj var!’
Bana sıkça sorulan sorular!