Güney Kore’nin Türkiye hedefi: 6 yıl içinde 200 milyon dolar yatırım yapacağız

Güney Kore’nin Türkiye hedefi: 6 yıl içinde 200 milyon dolar yatırım yapacağız
21 Ekim 2018 08:15

Güney Koreli yatırımcılar, Türkiye hedeflerini açıkladı. CGV Grup İş Geliştirme CEO’su Hwan, “Türkiye, 800 milyon dolarla son 2 yılda en büyük yatırımı yaptığımız ülke… 6 yıl içinde ise 200 milyon dolar yatırım daha yapacağız” dedi.

 

 

 

Türkiye’de sinema seyircisi son 10 yıldır neredeyse hiç artmıyor, sinema gelirleri de yükselmiyor. Oysa dünyanın pek çok noktasında sinema hem dev bir endüstri hem de her yıl büyüyor. Kore, eğlence dünyasında en çok dikkat çeken ülkelerden. Kore ayrıca dünyada en çok film izlenen ülkeler sıralamasında ilk 3 içinde… 2016 yılında 800 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’de Mars Entertainment’i satın alan CJ CGV Grup’un Global CEO’sunun ev sahipliğinde Seul’deydik. İşte CGV Grup İş Geliştirme CEO’su Choi Byung Hwan’ın anlattıkları:

 

ŞİRKET 1953’TE KURULDU

 

– Önce biraz grubu anlatmanızı istesem?

CJ Grup, 1953’te Samsung’un kurucuları ile beraber bir gıda, perakende ve lojistik şirketi olarak kuruldu. CJ “İyi Şeker” anlamına geliyor ve Kore Savaşı’nın hemen ardından büyük ihtiyaç duyulan şekerin neredeyse tamamını bu grup üretiyordu. Grup, 1993’te yeni sektör arayışına girdi ve ikiye ayrıldı. Bir grup Samsung’u kurarken diğer grup ise CJ CGV ile eğlence sektörüne giriş yaptı. CGV dünyanın en büyük 5 sinema zincirinden biri. Felsefemiz “OneWay”; yani yaptığın işin ilki olacaksın, en iyisi olacaksın ve fark yaratacaksın…

 

YILDA 250 MİLYON BİLET

 

– Eğlence sektöründe Güney Kore inanılmaz bir hacme ulaştı. CGV sektörde ne durumda?

Kore gerçekten de dünyanın en çok sinema filmi izlenen ülkelerinden biri. Yıllık ortalamamız kişi başı 4.2 film. Nüfusumuz sizden az, 50 milyon. Ama bizde yılda 250 milyon sinema bileti satılıyor. Avrupa’da bu rakam kişi başı yılda 2.5 film. Türkiye’de ise çok düşük, 0.8. Bundan 30 sene önce Kore’de film seyretme alışkanlıkları çok düşüktü, aynı yıllarda Türkiye’de ise çok daha yüksekmiş. 2016 yılında Mars Entertainment’i alarak 800 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’ye giren CGV, Asya’da eğlence pazarının lideri, Güney Kore’nin ise lider sinema zinciri. 8 ülkede 470 sinema kompleksinde 3555 perde ile hizmet veriyoruz. Bu sekiz ülke içinde Türkiye, Kore ve Çin’in ardından 3. sırada yer alıyor. Türkiye ayrıca son iki yılda en büyük bütçeyle yatırım yaptığımız ülke.

 

YERLİ FİLME BÜYÜK İLGİ

 

– 2018 itibarı ile CGV olarak kaç salonunuz var Türkiye’de?

414 salon, 2599 perde ve 306 bin 397 koltukla hizmet veriyoruz. Yılda 70 milyonun üzerinde bilet kesiliyor Türkiye’de. Bunun yüzde 57’si yerli filmlere gidiyor, yüzde 43’ü ise yabancı sinemaya. Bu anlamda yerli filmin potansiyeli çok daha yüksek. Türkiye bu nüfus yapısıyla yılda 400 milyon bilete bile ulaşabilir.

– Sektöre girdiğinizde “değerinin üstünde yatırım bütçesi ödediler” yorumu yapılmıştı…

Biz öyle düşünmüyoruz. Türkiye jeopolitik konumuyla her zaman dikkatleri üzerine çeken değerli bir ülke, Türkler yüce bir millet. Türkiye’de sektör önceki yıl yüzde 22 büyürken bizim işimiz 2016 yılından 2017’ye yüzde 26 büyüdü. Bu yıl elbette herkes gibi biz de bir durgunluk yaşıyoruz ancak Türkiye’ye inancımız katlanarak devam ediyor, biz uzun vadeli düşünen bir şirketiz. Biz artık Türkiye’yiz, tüm gücümüzle Türkiye’deyiz. Dünyadaki bütün işlerimizde geçen 10 yıl içinde farklı ülkelerde hep krizlerle karşılaştık. Hepsinin üstesinden başarıyla geldik. Kaldı ki hükümet yabancı yatırımcılara gerçekten büyük kolaylıklar sağlıyor, teşvik ediyor. Önümüzdeki 6 yıl içinde de Türkiye’ye 200 milyon dolar daha yatırım yapacağız.

 

SİNEMA BİR KÜLTÜRDÜR

 

– Grubunuza ait çok farklı salonlar gezdik…

Evet, özellikle göstermek istedik; rüzgar, deniz, kuş seslerinin karşıladığı salonlar, koltukların filmin aksiyonuna göre hareket ettiği, sallandığı salonlar… Film anında içeriye koku verilen salonlar… 270 derece açılı 3 cephede aynı anda film izlenilen salonlar… Bunların bazılarını Türkiye’de de hayata geçireceğiz. Biz sinemaya sadece film değil, bir kültür olarak bakıyoruz, kendimizi de “global yaşam şirketi” olarak görüyoruz. Film izlemek, yeme içmesinden kareokesine, baştan sona heyecan verici bir deneyim olsun istiyoruz.

 

Haberin devamı için tıklayın;

Kaynak: Özlem Gürses/Sözcü