Gezi’nin yıl dönümünde Mimarlar Odası’na polis ablukası

Gezi’nin yıl dönümünde Mimarlar Odası’na polis ablukası
31 Mayıs 2016 10:21

Mimarlar Odası’na ait Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası için Beşiktaş Kaymakamlığı yolladığı tebligatla bu sabah binanın boşaltılmasını istedi.

 

 

 

Beşiktaş Kaymakamlığı, Mimarlar Odası’na tahsisli hizmet binası olarak kullanılan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nın bugün boşaltılması için tebligat gönderdi. Mimarlar Odası sosyal medya hesabından attığı mesajda “Mimarlar Odası abluka altında. Oda yöneticileri dahi bölgeye yaklaştırmıyorlar. Hukuksuzluğa karşı direneceğiz.” diye yazdı. Binayı polisler çember altına aldı ve Mimarlar Odası görevlileri de binaya yaklaştırılmıyor.

 

 

Mimarlar Odası’na ait Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası için Beşiktaş Kaymakamlığı yolladığı tebligatla bu sabah binanın boşaltılmasını istedi. Mimarlar Odası sosyal medya hesabından, “Tahliye kararı olmadan tahliye girişimi gerçekleştirilmek isteniyor. Hukukun üstünlüğünü savunmaya devam edeceğiz. Mimarlar Odası abluka altında. Oda yöneticileri dahi bölgeye yaklaştırmıyorlar. Hukuksuzluğa karşı direneceğiz.” diye yazdı.

 

 

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Hukuki süreç devam ederken 24 saati dahi bulmayan sürede tahliye için yapılan bir tebligat Mimarlar Odası’nın hukukun üstünlüğünü sağlama doğrultusunda aklın ve bilimin rehberliğinde kamu ve toplum yararına verdiği mücadeleye karşı bir intikam operasyonudur. Hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi, sorumluların yargılanması için her türlü hukuksal başvuruyu yapacağımızı, siyasallaşan yargı sürecini deşifre edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”

 

 

DAHA ÖNCE DE TAHLİYE ETTİLER SONRA TAZMİNAT ÖDEDİLER

 

 

 

Oda, hukuki mücadeleyi sürdüreceğini, sorumluların yargılanması için her türlü hukuksal başvurunun yapılacağını belirtti.

Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, daha önce yaptığı bir açıklamada “4 Aralık 1996’da Yıldız Dış Karakol binasından yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen bizi eşyalarımızla sokağa atmışlardı. Dönemin Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dı. Sonra davayı kazanıp binaya döndük ve tazminat da aldık” demişti.

 

 

BİNA TARTIŞMASI NEDEN ÇIKTI

 

 

 

2002 yılından bu yana Mimarlar Odası’nda bulunan bina, Kültür Bakanlığı’yla yapılan protokol gereği 49 yıllığına Mimarlar Odası’na devredilmişti. Ancak bakanlık, Aralık ayında protokolün tek taraflı olarak iptal edildiğini duyurmuştu. Buna karşın dava açılmış, İstanbul 12. İdare Mahkemesi de Mimarlar Odası’nı haklı bulmuştu. İstanbul Bölge İdaresi’nin bakanlık lehine karar vermesi üzerine “boşaltma tebligatı” yollandığı anlaşıldı.

Hukuki süreç devam ederken tebligat yollanması ve tarih olarak ise 31 Mayıs’ın seçilmesi Haziran Direnişi’nin en görkemli günü olan 31 Mayıs’ın intikamının alınmak istendiği yorumlarına neden oldu.