Eski bakanlara kötü haber

Eski bakanlara kötü haber
22 Ekim 2014 10:21

AKP’nin, yolsuzlukla suçlanan 4 eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu çalışmalarını komisyonun görev süresinin dolacağı 26 Aralık tarihine kadar oyalama planı, TBMM İçtüzüğünün 77. maddesine takılabilir.

 

 

 

CHP’nin hukukçu milletvekili Atilla Kart, bu kritik maddeye dikkat çekerek “Meclis Soruşturma Komisyonu, yeni dönemde de geçerliliğini korur. Bu komisyon bir adli faaliyet niteliğinde olduğu için devamlılık esastır. Bütün müdahalelere, kuşatılmışlığa rağmen 17 Aralık’ın üstü örtülemeyecek” dedi.

 

 

Kart, bu iddiada bulunurken Meclis İçtüzüğü’ndeki “Seçimlerin yenilenmesi hâlinde tasarı ve tekliflerin durumu” maddesine dayanıyor. “Yasama dönemi başında, önceki dönemde verilmiş soru, Meclis araştırması, genel görüşme ve gensoru önergeleri hükümsüz sayılır” hükmünün içinde Meclis soruşturmaları bulunmuyor. Kart, bu konuda şunları söyledi:

 

 

 

“Rapor yazılmazsa Meclis soruşturma önergesi yeni dönemde de geçerliliğini korur. Meclis soruşturması adli faaliyet niteliğinde olduğu için devamlılık esastır. Bu nedenle yeni dönemde hükümsüz kalır sonucu çıkmaz. Rapor yazılıp Yüce Divan’a sevke gerek yok dese Meclis Genel Kurulu da iktidar partisinin çoğunluğuyla bunu onasa bile üstü örtülen soruşturma Meclis’te güçlü bir gerekçeyle yeniden canlandırılabilir. Yani Meclis soruşturması, kadük olmaz.”

 

 

Kaynak: Taraf/ Dilek Gedik