Enginar böreği ve şifası

Enginar böreği ve şifası
25 Şubat 2014 11:44

Saygıdeğer okuyucularımız, bugünkü yazımızın konusu, enginar böreği ve şifası hakkında olacaktır.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Yazımıza üç Hadis-i şerifle başlayalım: Faaliyetleri icraata dönüştüren niyete dikkat etmek.

 

1- Hadis-i şerif: ”Yapılan ameller (işler, davranışlar) niyetlere göre değerlenir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır.” (Buhari, Müslim)

 

2- Hadisi şerif: ”Lanet olsun paraya-pula kul olanlara.” Hz. Muhammed (S.A.V.)

 

3- Hadis-i şerif: ”Gerçekten de Cenab-ı Allah hastalığı yarattığı gibi devayı ilacı da yaratmıştır; artık tedavi olun siz de.” Hz. Muhammed (:S.A.V.)

 

Yıl Mart-2006 Libya-Misratah şehri: Libya’daki, Türk asıllı dostlarımın daveti üzerine 19 günlük bir seyahat oldu. Seyahat esnasında Türk asıllı soydaşlarımızın ikamet ettiği köyleri ziyaret etmek nasip oldu. Ziyaret esnasında soydaşlarımızın, enginar sezonunun başlangıcı idi. Enginarı fanatikçe tüketmeleri dikkatimi çekti. Enginarın şifası ile ilgili soydaşlarımızdan edindiğim bilgileri, siz saygıdeğer okuyucularımızın bilgisine sunup, paylaşmayı da Cenab-ı Allah nasip etti.

 

ENGİNAR VE ŞİFASI:

 

Enginar, killi topraklarda, akarsu kenarlarında, kumlu topraklarda ve nemli bölgelerde yetişir.

 

ŞİFASI: Türk yemek kültüründe genellikle enginarın göbeği yenir, sapı ve yapraklarını çöpe atıyoruz, bu uygulama yanlıştır, enginarın tümünü yemeliyiz: Çiçeğini, sapını, yapraklarını ve kök kısmını. Büyük Türk Milleti olarak, enginarı iyi tanımalıyız ve sezonundan yeterince faydalanmalıyız. İyi değerlendirilecek bir sezondur.

 

Körpe enginarları limon ve tuz ile harmanlayıp çiğ tüketilmesi daha da faydalıdır. Enginarı soyup göbeğini alıp diğer kısımlarını hafif ateşte haşladığınızda, madensel tuzlar bakımından çok zengin olan bu suyu çorbalarınızda kullandığınız zaman, verdiği lezzete şaşırıp vazgeçemeyeceksiniz.

 

1- Enginarın en çok bilinen yönü karaciğerin çalışmasını düzenlemesidir. Karaciğer sorunu olanlar enginar kürü yaparak sağlığına kavuşabilirler.

2- Enginar kolesterole üreye de çok şifalıdır.

3- Romatizmal hastalıklarına ve damar sertliği için de çok etkili doğal bir ilaçtır.

4- Bağırsakları ve mideyi temizler ve kabızlıktan kaynaklanan hastalıkları önler.

5- Sarılığa çok faydalıdır.

6- Enginarın yaprak ve göbeğini tüketmek, doğal yollarla iktidarsızlık sorununu çözer.

7- Kök, sap ve yapraklarını 10 dakika kaynatılan su ile romatizma bel ve ağrıyan diğer bölgeler bu su ile en az 15-20 dakika masaj yapılırsa romatizma ve diğer ağrıları geçirir.

8- Kandaki yağ oranını düşmesini sağlar ve kanı temizler.

9- Enginar göbeğinin etrafındaki yaprakları kesinlikle atmayın ve 4 adet enginar yaprağını 3 litre suda 10 dakika haşlayıp bu su ile saçlar yıkanırsa, saçları kuvvetlendirir.

10- kilosu 60-75 arası olanlar günde bir adet enginar göbeğini çiğ olarak bol limon sıkıp yemeleri halinde, şekeri düşürür.

11- Yaprak ve saplarını 10 dakika kaynatıp düzenli içilirse böbrek ve mesanedeki kumları döker.

12- Kalp çarpıntısına ve egzamaya iyi gelir.

 

UYARI!

 

Enginarın, nazik yaprak ve göbeğini çiğ olarak tükettiğinizde şifasını görürsünüz. Eğer çiğ tüketemiyorsanız yarı pişiriniz. Lapa gibi tam pişirildiğinde %80 oranında etkinliğini kaybeder.

 

MİSRATA’DAN ENGİNAR BÖREĞİ TARİFİ:

 

MALZEME: 1- 250-300 gram nazik enginar yaprağı. 2- Üç-dört adet soyulmuş ve limonsuyuna konmuş, enginar göbeği. 3- 200-250 Gram orta yağlı böreklik peynir. 4- Altı adet yufka. 5- 100 Gram taze Zencefil rendesi. 6- İsteğe bağlı biber salçası ve baharatlar.

 

HAZIRLANIŞI: Nazik yaprakları kaynar suya batırıp bir dakika bekletip süzüp çıkarın derin bir leğene koyun, Enginar göbeklerini zar şeklinde doğrayıp kaynar suya atıp 7-8 dakika bekletip süzüp çıkarın, leğene koyun, Zencefili rendeleyin, peyniri ufalayıp salça, Zencefil ve baharatları da leğene koyup iyice karıştırıp, ıspanaklı ve diğer börekler gibi hazırlayın fırına sürün, altı üstü iyice kızardıktan sonra, fırını kapatıp 15 dakika daha dinlendirip servis yapın. Bu böreğin lezzetinden vazgeçemeyeceksiniz.

 

NOT: Enginar sezonunda her hafta enginar böreğini yapın. Çünkü doğal bir beslenme kültürüdür. Belki merak etmişsinizdir; Neden Zencefil konuluyor? Mübarek Zencefil, yufkanın birleşimindeki karbondihidrat’ ın yan etkilerini zararsız hale getiriyor.

 

YAN ETKİLERİ: Aşırı enginar suyu içildiğinde mide bulantısına yol açar. Günde üç su bardağından fazla içilmemelidir.

 

Soru ve önerilerinizi, sitemiz aracılığı ile paylaşabilirsiniz.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin, Ay Yıldızlı bayrağının daima dalgalanması uğruna şahadet şerbeti içen Aziz Vatan şehitlerini ve Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve emeği geçenleri şükran ve Rahmetle yad edelim. Gazileri Minnetle Analım.

 

Cenab-ı Allah, Büyük Türk Milletine, şifasını ve güzelliğini esirgemeyen kullarından eylesin.

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun