Eminağaoğlu: Yıldırım AKP Genel Başkan Vekili ve AKP Meclis Grup Başkan Vekili olamaz

Eminağaoğlu: Yıldırım AKP Genel Başkan Vekili ve AKP Meclis Grup Başkan Vekili olamaz
23 Mayıs 2017 09:55

16 Nisan’da kabul edilen yeni anayasa sonrası AKP’ye resmen üye olan ve önceki gün yapılan olağanüstü kongre ile AKP Genel Başkanlığı sıfatına yeniden kavuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut genel başkan Binali Yıldırım’ı da vekili yaptı. Başbakan Binali Yıldırım cumhuriyet tarihinde daha önce hiç görülmemiş bir şekilde “Başbakan ve parti genel başkan vekili” ünvanını aldı. Ancak kongre sonrası tartışmalar da alevlendi. Hukukçular bu durumun anayasaya aykırı olduğunu savundu. İşte hukukçulara göre AKP’ye ağır cezaların kesilmesine neden olabilecek ‘vekillik’ olayının detayları…

 

 

 

 

AKP’de yapılan olağanüstü kongre ile Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP Genel Başkanlığına, Başbakan Binali Yıldırım da ‘AKP Genel Başkan Vekilliğine’ seçildi. Ancak Başbakan Binali Yıldırım’ın AKP Genel Başkan Vekili ve AKP Meclis Grup Başkan Vekili olmasına hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu’ndan itiraz geldi. Ağaoğlu, durumun Siyasi Partiler Yasasına aykırı olduğunu savundu.

 
‘YARGITAY ONAYLAMAZ’

 

 

Son Söz gazetesine konuşan Eminağaoğlu: “Siyasi Partiler Yasasının 15. Maddesinin 5. Fıkrası şöyle: “Parti tüzüğü, genel başkana görevinin yerine getirilmesinde ve yetkilerinin kullanılmasında yardımcılık etmek üzere genel başkan yardımcısı ve genel sekreter adlarıyla gerekli gördüğü sayıda yardımcılar öngörebilir. Bunların ne suretle seçileceği, görev ve yetkileri parti tüzüğünde gösterilir.” 1983’de Kenan Evren döneminde çıkarılan siyasi partiler yasası partilerdeki görevleri böyle tanımlıyor yani dediğiniz gibi Genel Başkan Vekili” diye bir makam yok. Çünkü parti üyeleri arasında eşitsizlik yaratır. Bu durumda AKP tüzüğünü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı onaylayamaz ve bir yazı ile AKP’ye süre vererek bu tüzük maddesinin iptalini ister.” dedi.

 

 

“HAZİNE YARDIMI BİLE KESİLEBİLİR”

 

 

Ağaoğlu, AKP’nin söz konusu iptal istemine yanıt vermemesi durumunda olacakları ise şöyle anlattı; “Başsavcı Anayasa Mahkemesine AKP’ye ihtar verilmesi ve Genel Başkan Vekilliğinin iptali için başvuruda bulunur. Anayasa mahkemesi AKP’ye ihtar verir ve uygulanmaz, Binali Yıldırım da Genel Başkan Vekili olarak seçilirse; Anayasa Mahkemesine AKP’nin devlet bütçesinden aldığı hazine yardımının tamamen iptali ya da bir kısmının iptali için karar alır.Gerçekten önemli bir hukuki hata AKP’nin yaptığı.”

 

 

 

Kendisi de eski bir savcı olan Ağaoğlu; Başbakan Binali Yıldırım’ın hem Genel Başkan Vekilliğini hem de Meclis Grup Başkan Vekilliğini üstleneceğine ilişkin kulis bilgisi hakkında ise “Bu da başka bir hukuki hata olur. Bakın siyasi partiler yasasının 32. Maddesinin 1. Fıkrası şu hükmü getiriyor: “Siyasi partilerin merkez karar ve yönetim kurullarına üye olanlar, o partinin Türkiye Büyük Millet Meclisi parti grubu yönetim kurulunda görev alamazlar.” yorumunda bulundu. Ağaoğlu; Binali Yıldırım’ın tüm bunlara rağmen Grup Başkanvekili seçilmesi durumunda ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının; AKP’ye bu seçimin iptali için yazı göndererek 30 gün içinde görevden el çektirilmesini isteyeceğini söyledi. Ağaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü “Bu değişiklik yapılmazsa Anayasa Mahkemesi tarafından dava açılarak Hazine yardımının kısmen ya da tamamen kesilmesine karar verilir. Başsavcı hiç birisini yapmazsa da açıkça görevi ihmal suçu işlemiş olur ve Yüce Divan’da yargılanması gerekir”