Dünya’nın gözü İran’da

Dünya’nın gözü İran’da
1 Ocak 2018 20:29

İran’da 2017’nin son günlerinde başlayan ve bugün de devam eden gösterilerde can kaybı 12’ye yükselirken, Dünya liderlerinden peş peşe açıklamalar geldi.

 

 

 

İran’da devam eden ve en az 12 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce göstericinin gözaltına alındığı protesto gösterilerinde Dünya liderlerinden yorumlar gelmeye başladı. İran’da dönemin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’a karşı 2009’da düzenlenen gösterilerin ardından en geniş çaplı gösteriler hakkında ABD ve İsrail’in Tahran yönetimine karşı bir araya gelen göstericileri desteklemesi sosyal medyada dikkat çekti.

 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin, “Halkın protesto eylemi düzenleme hakkı olduğunu” belirtmesinin ardından başta ABD, Rusya ve Almanya olmak üzere birçok ülkeden tepki ve yorum geldi.

 

ABD VE İSRAİL AYNI SAFTA

 

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden göstericileri destekleyen bir mesaj paylaştı. İran´daki gösterilere ilişkin bir paylaşım yapan Trump, “İran Obama yönetimi ile yaptığı berbat anlaşmaya rağmen her düzeyde kusurlu davranıyor. Muhteşem İran halkı uzun yıllardır baskı altında. Gıdaya ve özgürlüğe açlar. İnsan haklarıyla birlikte İran´ın tüm zenginlikleri yağmalanıyor. ARTIK DEĞİŞİM ZAMANI!” yazdı.

 

İran’da yaşananlarla ilgili olarak bir diğer açıklama da İsrail’den geldi. İran’ın iç meselelerine müdahale etmediklerini belirten İsrail Ulaştırma ve İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, İranlı göstericilerin özgürlük ve demokrasi mücadelesini kazanmasını umduğunu söyledi. Katz, İran halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini kazanması halinde İsrail ve bölge geneline yönelik tüm tehditlerin ortadan kalkacağını iddia etti.

 

RUSYA: DIŞ MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ

 

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı yaşananlarla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada protestoların şiddet ve kan dökme yoluyla tırmanmaması temenni edilirken, herhangi bir dış müdahalenin ise kabul edilmeyeceği belirtildi. Yapılan açıklamada, “İran’daki durumu istikrarsızlaştırabilecek dış müdahaleler kabul edilemez” ifadesi kullanıldı.

 

Rusya’nın bu açıklamasının ardından Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de bir açıklamada bulundu. Gabriel, İran’daki gösterilerde bazı göstericilerin hayatını kaybetmesinden duydukları endişeyi dile getirirken, “İran hükümetinin, halkının gösteri yapma hakkına ve barışçıl bir şekilde sesini duyurma hakkına saygı duymasını istiyoruz. Son günlerde yaşananların ardından her iki tarafın da şiddete başvurmaması önemli” ifadesini kullandı.

 

 

Kaynak: Sözcü