CHP’li Yüceer: Ayçiçeği üreticisi, döviz, enflasyon, gübre ve mazot fiyatlarının altında eziliyor!

CHP’li Yüceer: Ayçiçeği üreticisi, döviz, enflasyon, gübre ve mazot fiyatlarının altında eziliyor!
5 Eylül 2018 10:57

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Trakya Birlik tarafından açıklanan ayçiçeği taban alım fiyatlarına sert tepki gösterdi. Açıklanan taban fiyatlarının üretici maliyetlerini yok saydığını belirten CHP’li Yüceer, gelecek yıl maliyetler nedeniyle üretimin daha da düşeceğini ifade etti.

 

 

“Ayçiçeği üreticisi, döviz, enflasyon, gübre ve mazot fiyatlarının altında eziliyor!”

 

 

Ayçiçeğinde çiftçiye yeterince destek verilmediğini belirten CHP’li Yüceer şunları söyledi:

 

 

“Türkiye’de ekonomik gidişatın acısını üreticiler, çiftçiler çekiyor. Trakya Birlik’in ayçiçeği için açıkladığı taban ön alım fiyatları çiftçilere bir darbe daha vurdu. Girdi fiyatlarındaki artış neredeyse iki katına ulaşmışken, taban alım fiyatlarında yaklaşık 500 liralık artışa gidilmesi, çiftiler açısından üretimi daha da zorlu hale getirmiştir. 2018-2019 için ayçiçeğine uygulanacak ön alım fiyatı % 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için 2.459,20 TL/ton, % 50 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için fiyat 2.668,00 TL/ton ve % 40 standart yağ oranlı ayçiçeği ürünü için fiyat 2.320,00 TL/ton olarak belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için 1.823,20 TL/ton, yüzde 50 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için fiyat 1.978 TL/ton, yüzde 40 standart yağ oranlı ayçiçeği ürünü için fiyat 1.720 TL/ton olarak açıklanmıştı. Geçen yıla oranla bir artış söz konusu; ancak bu artış doların yükselişi, enflasyondaki artış, gübre, mazot ve elektrik fiyatlarının olağanüstü yükselişi hiçbir şekilde karşılamaya yetmiyor. 2017 yılında ortalama mazot fiyat 4.50 TL iken, bu yıl ilk 8 ayda yaklaşık 6.30 TL’ye ulaşmış durumda.”

 

“Çiftçiye verilecek teşvikler, ülke ekonomisine nefes aldıracaktır!”

 

“Girdi fiyatlarındaki artış ekonomik kriz içerisinde durmaksızın yükselmeye devam ediyor. Bu durumda çiftçi bırakın kâr elde etmeyi, zararını bile karşılayamayacak duruma gelecek. Gelecek yıl ayçiçeği üretimi daha da düşecek. Ülkemizi baştan aşağı dışa bağımlı hale getiren, tarımsal alandaki tüm mal ve hizmeti özelleştiren, çiftçiyi değil uluslararası lobileri düşünen iktidar, ayçiçeği ithalatının her geçen gün arttığı ülkemizde bu tarım politikalarıyla ülkemizi tümden dışa bağımlı hale getirecek. İktidar, ithalata dayalı tarım politikalarından bir an önce vazgeçmezse ülke ekonomisinden sağlığa kadar tüm alanda büyük bir yıkım yaşanacaktır. Buradan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye sesleniyorum, tarım politikası yapboz tahtası değildir, tarım ekonomisini aile şirketi yönetir gibi yönetmekten bir an önce vazgeçin. Çiftçi geçim sıkıntısı yaşıyor, borçlarının faizlerini bile ödeyemiyor. Gübreden mazota her şeyin zamlandığı bir süreçte, çiftçiye verilecek teşvikler, en başta ayçiçeği ithalatını azaltacak, kısa vadede ise ülke ekonomisine nefes aldıracaktır.”