CHP’li Yılmaz: Cemaat ve tarikat yurtlarına yasal statü mü oluşturuluyor?

CHP’li Yılmaz: Cemaat ve tarikat yurtlarına yasal statü mü oluşturuluyor?
15 Mayıs 2017 12:28

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, ortaokul seviyesindeki öğrenciler için yurt açma yetkisinin devletin sorumluluğu olmaktan çıkarılıp gerçek ve tüzel kişilere de bu yetkinin verilmesini Meclis gündemine taşıdı.

 

 
Kendini savunamayacak ve devletin korumakla yükümlü olduğu ortaokul seviyesindeki çocukların bu yönetmelik ile üçüncü kişilerin insafına bırakılıp bırakılmadığını soran Yılmaz, “Bu yaş grubu çocukların kaldığı yurtlarda güvenlikleri nasıl sağlanacaktır” diye sordu.

 
“TÜRGEV VE ENSAR VAKFI DA YURT AÇABİLECEK Mİ?”

 
Buyönetmelik ile ortaokul ve imam-hatip ortaokulu seviyesinde öğrenciler için yurt açma yetkisinin gerçek ve tüzel kişilere tanınmasına neden ihtiyaç duyulduğunu soran Yılmaz, “Gerçek ve tüzel kişilere tanınan bu yetki ile MEB ile ortak proje yürüten TÜRGEV ve Ensar Vakfı gibi kuruluşlar yurt açabilecek midir?” dedi.

 
Belletmenlerin öğretmenlik şartlarını taşımadan da seçilebildiği durumlarda, herhangi bir lisans bölümünü tamamlama durumunun pedagojik açıdan doğru olmadığını belirten Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile ortaklık kurarak yüksek öğrenim öğrencileri için yurt açma yetkisi tanınmasının arkasında Suriyeliler için yurt açılmasının olup olmadığını sordu.

 
ALADAĞ VE KARAMAN ÖRNEKLERİ

 
Bu yönetmelik ile hükümetin tarikat ve cemaatlere yurt açma yetkisi sağlamayı mı amaçladığı soran Yılmaz, şu soruları yöneltti:

 
“Önümüzde Aladağ ve Karaman Ensar gibi örnekler mevcut iken, bu kanuni düzenleme ile yenilerine mi kapı aralanmak istenmektedir? Aladağ’a engel olamayan hükümetiniz kanunları Aladağ benzeri uygulamalara uygun hale mi getirmeye çalışmaktadır?

 
Bu yönetmelik ile hükümetiniz tarikat ve cemaatlere yurt açma yetkisi mi sağlamayı amaçlamaktadır? Ya da bugüne kadar açılmış olan cemaat ve tarikat yurtlarına yasal statü mü oluşturulmak istenmektedir?”