CHP’li Yeşil: Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi ile ilgili yetkililer açıklama yapmak için neyi bekliyor?

CHP’li Yeşil: Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi ile ilgili yetkililer açıklama yapmak için neyi bekliyor?
22 Ekim 2018 14:30

İstanbul Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdiği 2 Ekim tarihinden itibaren kendisinden haber alınamayan ve daha sonra öldürüldüğü ortaya çıkan Cemal Kaşıkçı ile ilgili Türk yetkililerin açıklama yapmaması Meclis gündemine taşındı.

 

 

CHP Ankara milletvekili Nihat Yeşil konuyla ilgili verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

 

Bilindiği üzere, Cemal Kaşıkçı isimli Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci, 2 Ekim 2018’de İstanbul’da bulunan Suudi Arabistan Konsolosluğuna girmiş ve o tarihten itibaren kendisinden haber alınamamıştır. Olayla ilgili olarak, yerli ve yabancı basın kuruluşlarında birbirinden farklı iddialar dile getirilmiş, otel, havaalanı, başkonsolosluk çevresine ait çeşitli kamera görüntüleri sızdırılmış ve konu uluslararası bir nitelik kazanırcasına doğrudan ilgileri bulunmasa da çeşitli devletlerin gündemi haline getirilmiştir.

 

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya Federasyonu ve Avrupa Birliği ülkelerinin devlet başkanları ve hükümet yetkilileri tarafından konu ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulunulmuş olmasına rağmen, Türkiye Cumhuriyeti Devleti yetkilileri, kaybolma iddialarının haberleştirildiği 2 Ekim 2018’den beri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 17 Ekim 2018’de yapmış olduğu “Konu yargılama sonunda aydınlatılacaktır” beyanı dışında, 21 Ekim 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuyu grup toplantısında açıklığa kavuşturacağını beyan etmiş, harici olarak konuyu aydınlatacak resmi ya da gayriresmi hiçbir açıklama yapmamıştır.

 

 

1- Bir çok devlet başkanı ve hükümet yetkilisinin Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi, kaçırılması gibi farklı ihtimalleri değerlendirdiği bir gündem dahilinde, Devlet ve hükümet yetkilileri tarafından hangi sebeplerle konuyu aydınlatacak resmi ya da gayriresmi bir açıklama yapılmamaktadır?
2- Bu konuda devletin yetkili makamları “sabit delil” olmadığı için mi herhangi bir açıklama yapmamaktadır? Yoksa bazı basın yayın kuruluşlarına yansıyan iddialarda aktarıldığı üzere “Arka Kapı Diplomasisi” mi icra edilmektedir?
3- İlgili makamların elinde konuyu aydınlatacak nitelikte veri ve delil var ise, bu hususlar neden dile getirilmemekte, Dünya gündemi Türkiye’ye kilitlenmişken kamuoyu neden aydınlatılmamaktadır?
4- Soruşturmanın gizliliğinin olaya ve vakaya göre keyfi olarak uygulanması ile ilgili olarak Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılmış bir yasal düzenleme var mıdır? Şayet soruşturmanın gizliliği nedeniyle yetkililer herhangi bir açıklama yapmıyor ise, bazı basın organlarının gündeme getirdiği iddialara dayanak ses kayıtları kimler tarafından ne şekilde elde edilmiştir?
5- İlgili kamera görüntüleri ve ses kayıtları yetkililer tarafından elde edilmiş ise, hiçbir resmi açıklama yapılmadığı halde hangi gerekçelere dayanarak basın organlarına iletilmiştir? Bu durum “Soruşturmanın gizliliğinin ihlali” anlamına gelmemekte midir?
6- Cemal Kaşıkçı’nın başkonsolosluğa girişi ile ilişkilendirilen ve Suudi Arabistan’dan gelen yetkililere dair Otel, havalimanı, konsolosluk çevresi gibi yerlerdeki kamera kayıtları kim tarafından temin edilmiş ve basına sızdırılmıştır? Şayet bu görüntüler İçişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından temin edilmiş ise, soruşturmanın gizliliği ihlal edilerek hangi maksatla bazı basın ve yayın organlarına sızdırılmıştır?
7- Suudi Arabistan tarafından öldürüldüğü kabul edilen Cemal Kaşıkçı ile ilgili iddialar doğru ise, Suudi Arabistan yetkililerinin diplomatik teamülleri hiçe sayarak ülkemiz içinde yapmış olduğu bu çirkin girişim nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti’nin yetkilileri herhangi bir açıklama yapmak için neyi beklemektedir?
8- Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin toprakları üzerinde yaşanan ve itibarımızı sarsan bu çirkin nedeniyle, fiili egemenlik hakkına karşı yapılan bu küstah saldırı ile ilgili olarak Suudi Arabistan ve varsa dahli olan ülkelere karşı ne tür bir yaptırım ile karşılık verilmesi planlanmaktadır?