CHP’li Tezcan: Bu değişiklik teklifi TBMM’yi tabuta koyma teklifidir

CHP’li Tezcan: Bu değişiklik teklifi TBMM’yi tabuta koyma teklifidir
29 Aralık 2016 13:07

CHP’li Bülent Tezcan, partisine mensup Meclis Anayasa Komisyonu üyeleri ile birlikte TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

 

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifi için, “Meclis’in elindeki kanun yapma tekeli elinden alınıp yani milletin elinden alınıp tek kişinin eline tekrar vermektedir, bu kanundan fermana dönüştür. Bu demokrasiden, cumhuriyetten krallığa geri dönüşün köşe taşlarının döşenmesidir” dedi.

 

 

Tezcan, partisine mensup Meclis Anayasa Komisyonu üyeleri ile birlikte TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

 

 

“TBMM’Yİ TABUTA KOYMA TEKLİFİDİR”

 

 

Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifini sert sözlerle eleştiren Tezcan, şöyle konuştu:

 

 

“Bu değişiklik teklifi TBMM’yi tabuta koyma teklifidir. Gazi Meclis’i tabuta koyma teklifidir. Dün komisyon aşamasında tabuta 11. çivi çakıldı. 11 madde kabul edildi komisyondan. Usule aykırılıklarıyla, tartışılmadan, hukuka aykırı, İçtüzüğe aykırı olarak 11. çivi çakıldı, bugün tekrar 12. çividen itibaren tabutu çivilemeye devam etme niyetindeler. Biz de ısrarla bu tabutu çiviletmemek için mücadele edeceğiz.

Dün geçen maddeler içerisinde cumhurbaşkanının görev ve yetkileri aynı şekilde durmaktadır. Devletin en küçük memurunun disiplin hukukuna kadar belirleyebilme yetkisi vardır Cumhurbaşkanının.

Bir cumhurbaşkanı düşünün ki bu hüküm geçtiğinde bir ilçenin nüfus müdürünün tayinine kadar doğrudan etkili olabilecek.

 

 

“CUMHURBAŞKANINA MECLİS’İ BLOKE ETME, BY PASS ETME YETKİSİ VERİLMİŞTİR”

 

 

 

TBMM’nin yasama tekeli ortadan kaldırılmıştır. Bu değişiklikle TBMM’nin yasama tekeli ortadan kaldırılmış, cumhurbaşkanlığı kararnamesi yoluyla Meclis’in kanun yapma yetkisine Cumhurbaşkanı ortak edilmiştir. Hem de öyle bir ortak edilmiştir ki Meclis’in kanun yapmasını veto ederek 301 oyla ancak veto edilen kanun çıkarılır diyerek Cumhurbaşkanına Meclis’i bloke etme, by pass etme yetkisi verilmiştir. Meclis’i by-pass edip bütün sistemi kanun hükmünde kararnamelerle yani kendi fermanlarıyla yönetebilecek bir cumhurbaşkanı yaratılmıştır.

 

 

“CUMHURİYETTEN KRALLIĞA GERİ DÖNÜŞÜN KÖŞE TAŞLARININ DÖŞENMESİDİR”

 

 

Şimdi bu yapılan sistemle Meclis’in elindeki kanun yapma tekeli elinden alınıp yani milletin elinden alınıp tek kişinin eline tekrar vermektedir, bu kanundan fermana dönüştür. Bu demokrasiden, cumhuriyetten krallığa geri dönüşün köşe taşlarının döşenmesidir. Bu yetkiler de dün geçmiştir.

Dün burada özellikle bugüne kadar işlenen usullerle tek adam rejimi kurulması yolunda bazı maddelerin geriye çekilme sürecinde de komisyonda müzakere etmeden maddelerin geriye çekilmesi gibi İçtüzüğe aykırı, usul hataları, eksiklikleri uygulamaları devam etmektedir.

Yaptıkları işten öylesine utanıyorlar ki öylesine milletin gözünün önünden kaçırıyorlar ki özellikle belli başlı maddelerin tartışılmasını önlemek için geri çekiyoruz deyip maddeyi müzakere etmeden, görüştürmeden konuyu kapatmanın peşindeler.

 

 

“CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA BİR ÇATIŞMA MI VARDIR?”

 

 

 

Bu teklif yasalaşsa dahi teklifteki geçici maddeye göre 3 sene sonra uygulanacaktır. 3 sene sonra uygulanacak teklifin böyle esaslı bir teklifi parlamentoda komisyonda üç gün içerisinde geçirme telaşı niyedir?

 

 

“GAYRİ RESMİ KOALİSYONUN ZAMAN İÇERİSİNDE ÇATLAMA RİSKİ VE İHTİMALİ Mİ VARDIR?”

 

 

 

Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında bir çatışma mı vardır? AKP ile MHP’nin üst yönetimi arasındaki gayri resmi koalisyonun zaman içerisinde çatlama riski ve ihtimali mi vardır?

 

 

MİLLETVEKİLLERİNE SESLENDİ

 

 

Komisyon üyelerini, TBMM üyelerini ve vatandaşlarımızı bu konuyu süreci dikkatle izlemeye ve bu değişikliğe Türkiye’de demokrasiyi yok edecek Gazi Meclisi tabuta koyup üzerine son çiviyi çakacak bu değişikliğe geçit vermemeye davet ediyorum.”