CHP’li Taşcıer giderek artan aşı karşıtlığını Meclis gündemine taşıdı!

CHP’li Taşcıer giderek artan aşı karşıtlığını Meclis gündemine taşıdı!
30 Kasım 2018 11:15

CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Ecz. Gamze Taşcıer, son zamanlarda giderek artan aşı karşıtlığını Meclis gündemine taşıdı. Aşılamanın özellikle salgın hastalıklara karşı toplumun tüm fertlerine yönelik bir koruyucu sağlık önlemi olduğunu belirten Taşcıer, Meclis’e sunduğu araştırma önergesinde, aşı karşıtlığının toplum sağlığı için çok büyük bir tehdit olduğunu ifade etti.

 

 

“AŞI UYGULAMALARI ÇOCUK ÖLÜMLERİNİ BÜYÜK ÖLÇÜDE AZALTTI”

 

 

Meclis Başkanlığına sunduğu araştırma önergesinde, hastalıkların en çok etkilediği yaş aralıklarından olan çocuklarda aşılamanın en önemli sağlık uygulamalarından biri olduğunu ifade eden Taşcıer, tüm bilimsel verilere göre aşıların önlenebilir hastalıklarda büyük faydası olduğunu ve çocuk ölümlerini engellediğini belirtti. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) istatistiklerini paylaşan Taşcıer, “Önlenebilir altı hastalık, boğmaca, difteri, tetanos, kızamık, çocuk felci ve verem sebebiyle tüm dünyada gerçekleşen çocuk ölümleri 1989 yılında 5 milyon civarında iken, gelişen aşılama uygulamaları sayesinde bu oran günümüzde 100 bin dolaylarına gerilemiştir. Gerçekleşen çocuk ölümlerinin çok büyük bir çoğunluğu da aşısız çocuklardan oluşmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

 

“AŞI SADECE KİŞİYİ DEĞİL, TOPLUMUN TÜM FERTLERİNİ KORUR”

 

 

Aşılamanın en önemli unsurunun toplum sağlığının ve bağışıklığının sağlanması olduğunu ifade eden Taşcıer, “Aşılama sayesinde, salgın olasılıkları çok ciddi oranda azaltılabilmekte ve toplumun tüm fertleri korunabilmektedir. Ancak son zamanlarda, toplumun bazı üyelerinde aşı karşıtlığı görülmeye başlanmıştır. Çocuklarına aşı yapılmasına karşı çıkan ebeveynler, açıkça halk sağlığını tehlikeye düşürmektedir. Söz konusu karşıtlığın büyümesi, zaman içinde salgın hastalıkların baş göstermesine neden olacak ve toplumun kırılgan kesimleri başta olmak üzere, tüm halkımızın hayatını riske atacak bir tehdide neden olacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

 

“AŞI KARŞITLIĞI ÇOK BİLİNEN YANLIŞLARA DAYANIYOR”

 

 

Bu yıl 23 bini aşkın ailenin çocuğuna aşı yapılmasına karşı çıktığını belirten Taşcıer, “Aşılar hakkında adeta ‘çok bilinen yanlışlar’ haline gelen nedenlerle önemli sayıda ebeveyn çocuklarına aşı yaptırmıyor. Aşıların otizme yol açtığı gibi hiçbir bilimsel veriye dayanmayan inanışlarla, içinde domuz kanı olduğu gibi gerçek dışı bilgilerle ve aşının içindeki maddelerin insan vücuduna zararı olduğu düşüncesi gibi yanlış bilgilerle aşı karşıtlığı giderek büyüyor. Bu durum sadece aşı yapılmayan çocukları değil, tüm toplumumuzun sağlığını tehlikeye atıyor. Halk sağlığı söz konusu olduğunda bireyci yaklaşımlar bir tehdide dönüşebiliyor.” dedi.

 

 

“YASAL DÜZENLEME YAPILMALI”

 

 

Türk Tabipleri Birliği Etik Kurulu’nun konuyla ilgili görüş metninde, Anayasa’nın ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ilgili maddeleri hatırlatılarak “(…), devletin çocuğun üstün yararını gözeterek, aşılamayı gerçekleştirmek yönünde pozitif bir ödevi bulunmaktadır. Bu pozitif ödev Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle uyumlu bir şekilde yerine getirilmelidir. Bu nedenle, kişinin bedenine tıbbi bir müdahale niteliğini taşıyan aşılama işleminin hangi koşullarda, kimler tarafından yapılabileceğinin öngörülebilir bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.” dendiğini belirten Taşcıer, “Günden güne büyüyen aşı karşıtlığına karşı, Devletin asli görevini yerine getirme noktasında, gerekli araştırmaların yapılmasının yanında, yasal düzenlemelere de ihtiyaç olduğu açıktır.” ifadelerini kullandı. Önergesini Meclis Başkanlığına sunan Taşcıer, toplumda yayılan aşı karşıtlığının nedenlerinin araştırılması, söz konusu karşıtlığın toplum sağlığı ve bağışıklığı üzerinde yaratacağı olası sonuçların ortaya çıkarılması, konunun uzmanlarından gelecek katkılarla alınabilecek önlemlerin belirlenmesi ve aşı karşıtlığının halk sağlığına yarattığı tehdit daha da derinleşmeden yapılacak yasal düzenlemeler konusunda görüşlerin tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.