CHP’li Şahin: Şehir hastanelerine değil, şehir hastaneleri üzerinden yapılan yolsuzluklara karşıyız!

CHP’li Şahin: Şehir hastanelerine değil, şehir hastaneleri üzerinden yapılan yolsuzluklara karşıyız!
28 Nisan 2020 12:15

CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret ŞAHİN, son zamanlarda iktidar yetkililerin şehir hastaneleri konusunda, CHP ile alakalı olarak gerçek dışı beyanatlarda bulunulmasına tepki gösterdi.

 

 
Parti olarak halkın her daim iyi bir sağlık hizmeti almasından yana olduklarının altını çizen Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret ŞAHİN; ‘’ Biz CHP olarak, nitelikli sağlık hizmetinin, her vatandaşımızın ücretsiz hakkı olduğuna inanıyoruz. Vatandaşlarımızdan toplanan vergilerin kutsal olduğuna, yapılacak kamusal harcamaların titiz bir şekilde yapılmasına ve daima toplumun yararının gözetilmesi gerektiğine inanıyoruz. Hastane yapılmasına, halkımızın bu hastanelerden hizmet almasına elbette karşı değiliz. Biz, şehir hastaneleri üzerinden yapılan gereksiz kamusal harcamalara, yolsuzluklara ve soyguna karşıyız.’’ dedi.

 
Covid-19 salgınının başladığı günden bu yana, AKP iktidarının şehir hastaneleri üzerinden yapılan yolsuzlukları ve devasa kamu zararını örtbas etmek için vatandaşın sağlık kaygılarını fırsata çevirdiğini iddia eden Milletvekili Şahin; ‘’ Sağlık hizmetlerinin yoğun olarak gündemde olduğu bu dönemde, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Şehir Hastanelerine karşı olduğu fikrini kamuoyuna yansıtmaya çalışıyorlar. Biz vatandaşımızın şehir hastanelerine verilen garantiler üzerinden soyulmasına karşı çıkıyoruz. Geçmişte defalarca şehir hastaneleri üzerinden döviz bazında yapılan ödemelerin TL’ye çevrilmesi ve ardından derhal kamulaştırılması gerektiğini söyleyerek bu büyük kamu zararından geri dönülmesi gerektiğini söylemiştik. Biz her zaman zararın neresinden dönersek kardır mantığıyla bu hastanelerin kamulaştırılarak, yandaş şirketlerden alınıp, halkın hastaneleri olması gerektiğini belirttik.’’ ifadelerini kullandı.

 
Şahin sözlerine şöyle devam etti;

 
‘’ Şehir hastanelerinin maliyetleri o kadar büyük ki ne Sağlık Bakanlığı ne de Maliye Bakanlığı milletvekillerinin yazılı soru önergelerine cevap dahi veremiyorlar. Sağlık Bakanlığı 2020 yılı bütçesinde, hizmette olan on şehir hastanesinin kira ve hizmet bedeli için 10 milyar 415 milyon TL bütçe ayırmışken; Cumhurbaşkanlığı 2020 yatırım planında genel bütçeden yapılması planlanan on şehir hastanesi için 10 milyar 95 milyon TL ayrılmış. Yani kira ve hizmet bedeli için bir yıllığına ayrılmış 10 milyar 415 milyon TL ile biz zaten 10 tane şehir hastanesi yapabiliyormuşuz! Bu rakamlar gösteriyor ki şehir hastaneleri için bu zamana kadar ödenen yıllık kira ve hizmet bedeliyle şimdiye kadar daha fazla hastaneye sahip olabilirdik. İktidarın kendisinin verdiği bu rakamlar, şehir hastaneleri üzerinden kamunun nasıl zarara uğratıldığını ve yandaş müteahhitlere nasıl kaynak aktarıldığının açık ispatıdır. Şimdiye kadar bu hastanelere ödediğimiz para ile genel bütçeden kamu ihale kanunu çerçevesinde hastane yapmış olsaydık; elimizde 13.423 yatak sayısı yerine 25-30 bin civarında hastane yatağımız olacaktı ve böylece biz de ülke olarak Covid-19 salgınına karşı daha hazırlıklı olacaktık.’’