CHP’li Özgündüz PTT’de taşeron çalışanlara yapılan hukuksuzluğu sordu

CHP’li Özgündüz PTT’de taşeron çalışanlara yapılan hukuksuzluğu sordu
28 Ocak 2015 09:48

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri raporu hem de Yargı kararı olmasına rağmen PTT çalışanlarının maaşlarından hukuksuz biçimde yapılan kesintileri Bakan Lütfi Elvan’a sordu.

 

 

 

2013 yılında çıkarılan bir yasayla “Anonim Şirket” (A.Ş.) haline gelen PTT, son günlerde çalışanlarının yaşadığı mağduriyetle gündeme gelmekte diyen Özgündüz,  taşeron şartname sözleşmesine aykırı biçimde, 2012 yılı Nisan ayından beri bu çalışanların maaşlarında artarak devam edilen kesintiler yapıldığını aktardı.  Bu kesintilerin PTT Genel Müdürlüğü’nden gelen talimat doğrultusunda yapıldığı iddia edildiğinin altını çizen CHP İstanbul milletvekili Ali Özgündüz şunları söyledi: “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı denetimler sonucu PTT yönetiminin kesintilerinin yanlış olduğu belirtilmiştir. Bakanlıkla Mahkemelik olan kurumun kesintilerinin yanlış olduğu, Yargı organları tarafından da onaylanmıştır. Çalışanlar, taşeron statüsünde olduğundan, işten çıkarılma korkusuyla sesini çıkaramamakta ve haklarını arayamamaktadır. “

 

 

CHP’li Özgündüz Bakan Elvan’dan şu sorularına yanıt istedi:

 

 

1. Bahsi geçen, sözleşmeye ve hukuka aykırı kesintilerin nedenleri nelerdir?

 
2. Bu kesintiler, PTT Genel Müdürlüğü’nün ve/veya Bakanlığınızın talimatıyla mı yapılmaktadır? Bu konuda yazılı bir genelge, talimatname mevcut mudur?

 
3. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin raporuna rağmen, kesintileri kaldırmak yerine Yargıya başvuran PTT’nin yaptığı işlem, Mahkeme tarafından hukuksuz ilân edilmesine rağmen bu kesintilerin devam edilmesinin nedenleri nelerdir?

 
4. 2013 yılı Mayıs ayında A.Ş. statüsüne getirilen PTT’nin çalışanlarının bu sorunlarla karşılaşacağı muhalefet partileri tarafından dile getirilmesine rağmen, önlem alınmama nedenleri nelerdir?

 
5. Bakanlık olarak bahsi geçen konuda, çalışanların temsilcileri ile görüşme yapılmış mıdır? Yapılmışsa alınan kararlar nelerdir? Yapılmamışsa yapılacak mıdır?

 
6. Konuyla ilgili Bakanlığınızın bir araştırması var mıdır? Varsa sonuçları nelerdir? Yoksa yapılacak mıdır?

 
7. Çalışanların maaşlarından hukuksuzca yapılan kesinti ne zaman sona erecektir? Geçmişte yapılan kesintiler, yasal faizleriyle birlikte iade edilecek midir?