CHP’li Kaya’dan Sağlık Bakanı’na: Trabzon’da bölge onkoloji hastanesi kurulması planlanıyor mu?

CHP’li Kaya’dan Sağlık Bakanı’na: Trabzon’da bölge onkoloji hastanesi kurulması planlanıyor mu?
29 Ağustos 2018 11:55

Günümüzün en önemli hastalıkları arasında bulunan ve tüm ölüm vakalarının beşte birini oluşturan kanser hastalıkları, ne yazık ki hem ülkemizde hem de dünyada artış gösterme eğiliminde.

 

 

 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre önümüzdeki 20 yıldakanser hastası sayısının yüzde 75 artarak 25 milyonu bulması beklenmektedir. Kanserden ölümlerin yüzde 70’i maalesef düşük gelir grubundaki ailelerde meydana geliyor.

 

Resmi verilere göre Türkiye’de her yıl 150 binin üzerinde yeni hasta ve 100 bine yaklaşan kanser ölümleri dikkate alındığında, kanser aynı zamanda çok önemli bir halk sağlığı sorunu.

 

CHP Trabzon milletvekili Ahmet Kaya bugün Doğu Karadeniz kıyı illerinde neredeyse her ailede en az bir kanser hastalığı ya da kansere bağlı ölüm görüldüğünü belirterek konuyu Meclis’e taşıdı.

 
“1986’da Ukrayna’daki Çernobil nükleer felaketinin ardından Karadeniz Bölgesi’nde kanser vakalarında ve kansere bağlı ölümlerde artış gözlendiği belirtilmekte. Bu konuda yapılan bazı araştırmalar Türkiye ortalaması düzeyinde görülsede, hastaların çok büyük kısmı İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerde tedavi gördüğü için, eldeki veriler gerçeği sağlıklı bir şekilde yansıtmamaktadır.” diyen Kaya şunları kaydetti:

 
“Bugün Doğu Karadeniz kıyı illerinde neredeyse her ailede en az bir kanser hastalığı ya da kansere bağlı ölüm görülmektedir.
Birçok hasta daha iyi tedavi beklentisiyle büyük kentlere, hatta yabancı ülkelere gitmekte, bu da ailelere çok büyük mali yükler getirmektedir. Dar gelirli ailelerin ise böyle bir şansı yoktur.
Bu bilgiler tartışmaya meydan vermeyecek ölçüde bölgede bir onkoloji hastanesi ihtiyacını ortaya koymaktadır. Aynı zamanda bölgenin sağlık merkezi konumundaki Trabzon’da yetersiz olmakla birlikte ciddi bir onkoloji altyapısı oluşmuştur.
Geçtiğimiz yıllarda, iktidarlarınız tarafından da bu ihtiyaç belirtilmiş ve onkoloji hastanesi konusunda adımlar atılacağı sözü verilmiştir.”

 

 

Bu bilgiler ışığında;

 
1.Trabzon’da, sadece bu şehre değil tüm bölgeye, ülkeye ve hatta yabancı hastalara hizmet edebilecek bir bölge onkoloji hastanesi kurulması planlanmakta mıdır?
2.Trabzon’da özellikle Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi başta olmak üzere kamu hastanelerindeki mevcut onkoloji bölümlerinin güçlendirilmesi veyenilerinin açılması için bir çalışma düşünülmekte midir?
3.Trabzon’da son 10 yılda kaç onkoloji hastası başvurusu alınmış, kaçı tedavi edilmiş, kaçı yaşamını yitirmiştir?
4.Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Bayburt illeri nüfuslarına kayıtlı kaç hastanın ülke çapında onkoloji hastası başvurusu alınmış, kaçı tedavi edilmiş, kaçı yaşamını yitirmiştir?
5.Doğu Karadeniz’de hangi tür kanser hastalığı daha sık görülmektedir? Bunun nedenleri araştırılmış mıdır ve hangi önleyici çalışmalar yapılmaktadır?