CHP’li İrgil, Boğaziçili öğrencileri Adalet Bakanı’na sordu!

CHP’li İrgil, Boğaziçili öğrencileri Adalet Bakanı’na sordu!
10 Nisan 2018 12:59

TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP’li Ceyhun İrgil, terörist suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilen Boğaziçi Üniversitesi’nin 9 öğrencisinin durumunu Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu. İrgil, öğrencilerin tutuklu bulundukları sürede 677 sayılı KHK gereğince okullarındaki hiçbir sınava katılamayacaklarını ve öğrenimlerinin sekteye uğrayacağını hatırlatarak “Yargılama sürecini hızlandırmaya yönelik bir planlama olacak mıdır?” dedi.

 

 

 

İrgil ayrıca “Gençlerin farklı fikirlere sahip olmalarının ve birbirleriyle tartışmalarının sonucunda, düşünceleri tam da hükümetinki gibi olmayanların tutuklanmasına yol açan hukuki gerekçeler nelerdir?” sorusuna da yanıt istedi.

 

 

İÇİNİZE NASIL SİNİYOR?

 

 

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada ise “Lokum kutusunun yere dökülmesi dışında somut bir fiziki sorunun yaşanmadığı bu olayın tutuklanma boyutuna varmasını Adalet Bakanı içine nasıl sindirebiliyor, merak ediyoruz” diyen İrgil şöyle devam etti:

 

 

“Anayasa’nın en temel hakkı olan ‘eğitim hakkı’ ellerinden alınmak istenen bu öğrencilerin tutum ve davranışları eleştirilebilir, üniversite yönetimi YÖK kuralları ve disiplin yönetmeliğince gereğini yapabilirdi. Kaldı ki; üniversitelerde benzeri onlarca olay olmuştur. 28 Şubat süreçlerini eleştirirken bugün bin beter uygulama ve baskıcı uygulamalar kamu vicdanını ve ailelerini yaralamıştır.”

 

 

HAKKANİYET İLKESİ VAR MI?

 

 

CHP’li İrgil verdiği soru önergesinde ayrıca şu soruları yöneltti:

 

 

* Ortada adli bir suç yokken, salt tartışmadan ibaret ve itişmelerden dolayı ‘lokum kutusunun yere dökülmesi’ dışında somut fiziki bir sonucun yaşanmadığı bu olay, hangi gerekçelerden ötürü ‘eğitim hakkının engellenmesi’ne yol açan ‘tutuklanma’ boyutuna varmıştır?

* Hükümetin güvenlik politikalarını eleştirmek terör örgütü propagandası yapmak mıdır?

* Bu öğrencilerin eğitim haklarının bir pankart yüzünden ellerinden alınması hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmakta mıdır?

* 15 Temmuz 2016’dan bu yana terörist suçlamasıyla tutuklanan üniversite öğrenci sayısı nedir? Tutuklanan öğrencilerin hangi terör örgütleriyle ilişkili oldukları iddia edilmiştir? Bu öğrencilerin kaçı yargılanmıştır? Kaç öğrenci suçlu bulunmuştur?

* Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün 5 Nisan Avukatlar Günü mesajında “Gerçek bir hukuk devleti ancak bireylerin hakkının etkin bir biçimde korunması gerektiğinde bu hakkın her türlü merci önünde savunulması ile mümkündür” demektedir. Türkiye’de bireyler haklarını her türlü merci önünde savunabilmekte midir?

 

 

9 ÖĞRENCİ CEZAEVLERİNDE

 

 

Boğaziçi Üniversitesi’nde 19 Mart 2017 günü Zeytindalı Harekatı ile ilgili bir grup öğrenci etkinlik düzenlemiş, başka bir öğrenci grubu ise bunu bir pankart açarak protesto etmişti. İki öğrenci grubu arasındaki fikir ayrılığı tartışmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı bir konuşmada, “O komünist, o vatan haini terörist gençlere üniversitede okuma hakkı vermeyeceğiz. Şu anda üzerine üzerine gidiyoruz, bu terörist öğrencileri bulup çıkarıp gereğini yapacağız” demişti. Bu açıklamanın sonrasında pankart açan öğrenciler evlerine ve yurt odalarına düzenlenen operasyonlarla gözaltına alındı. 4 Nisan 2017’de gözaltındaki 15 öğrenciden 9’u aralarında iki bölümde birden okuyanların da bulunduğu Agah Suat Atay, Berke Aydoğan, Yusuf Noyan Öztürk, Sevde Öztürk, Deniz Yılmaz, Şükran Yaren Tuncer, Kübra Sağır, Zülküf İbrahim Erkol ve Esen Deniz Üstündağ isimli öğrenciler ‘silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak’ suçundan tutuklanarak Bakırköy ve Silivri Cezaevlerine gönderildi.