CHP’li İrgil: Akademisyenlerin ihracında somut kanıt ve bilgi yok

CHP’li İrgil: Akademisyenlerin ihracında somut kanıt ve bilgi yok
20 Temmuz 2017 12:44

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil’in ihraç edilen öğretim üyelerinin ihraç kararının hangi hukuki gerekçe ile alındığını ve hangi kanıtlara dayandırıldığını sorduğu önergeye revizyon öncesi Adalet Bakanı olan Bekir Bozdağ’dan öğretim üyelerinin Kanun Hükmünde Kararnameler kapsamında ihraç edildiği yanıtı geldi. İrgil, “Her zamanki gibi sorularımıza net bir cevap vermeyen Bakan özetle şunu diyor; ‘Hukuki gerekçesini bilemem ama ihraçların sebebi KHK.’ Yani sayın bakan sokaktaki vatandaştan fazlasını bilmiyor veya bildiği halde açıklamıyor” dedi.

 

 
CHP’li İrgil Ocak ayında verdiği önergede KHK’larla yüzlerce öğretim üyesinin savunma hakkı ve yargı kararı olmaksızın haksız ve hukuksuz ihraç edildiklerini belirtmişti. İrgil, babası da 12 Eylül’de ihraç edilen Prof. Feride Aksu Tanık’ın da aralarında bulunduğu Ege Üniversitesi öğretim üyelerinin ihraç kararının hangi hukuki gerekçe ile alındığını ve terör örgütü üyesi olduklarına dair somut kanıtları sormuştu.

 

 

ADALET BAKANLIĞINDA BİLGİ YOK

 

 

Eski Adalet Bakanı Bozdağ’ın 12 Temmuz’da verdiği yanıtta yargı yetkisinin bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanıldığı belirtilerek şu ifadeler yer aldı:

 
“Delillerin takdiri ve olayın vasıflandırılması da dahil olmak üzere, soruşturma yürütülmesi, koruma tedbirlerine başvurulması ve sonucuna göre kamu davası açılmasında tüm yetki ve sorumluluk yargı mercilerine ait olup, gizli olarak yürütülen ve yargısal faaliyet kapsamında kalan soruşturma aşamasında ne tür işlemler yapıldığına dair Bakanlığımızda bilgi bulunmamaktadır.”

 
Öte yandan YÖK’le yapılan yazışmaya atıfta bulunularak sadece adı geçen öğretim üyelerinin 667, 668 ve 679 sayılı OHAL KHK’ları kapsamında meslekten ihraç edildikleri ifade edilirken, önerge yanıtında ihraçların hukuki gerekçesi olabilecek somut kanıt ve bilgiler verilmedi.