CHP’li Gürer: Türk markalarının akıbeti belli değil..

CHP’li Gürer: Türk markalarının akıbeti belli değil..
9 Mart 2018 10:09

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, TURQUALITY programı kapsamında, 229 firmanın, 240 markasıyla desteklendiğini açıkladı.

 

 

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türk ürünlerinin markalaşması, Türk Mali imajının yerleştirilmesi Turqualitiy’nin desteklenmesi kapsamında, desteklenen firma sayısını, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye yazılı soru önergesi olarak yöneltti. Ömer Fethi Gürer, önergesinde ayrıca, “Hisselerinin tamamına yakını yabancı yatırımcılara satıldığı halde halen destek almaya devam eden, satışı gerçekleşip yabancı şirket olmuş olmasına rağmen desteklenen şirketler var mıdır? Sayısı kaçtır? Destekler devam etmekte midir?” şeklindeki sorulara da yanıt istedi.

 

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, 2006/4 sayılı “Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve Turquality’nin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” çerçevesinde; 154 firma 165 markasıyla TURQUALITY programı, 75 firma 75 markasıyla MARKA programı kapsamında olmak üzere toplam 229 firmanın 240 markasıyla desteklendiğini bildirdi.

 

 

Bakan Zeybekçi, “2006/4 sayılı Tebliğ kapsamında, Türkiye’de ticari ve/veya sınai faaliyette bulunan şirketlerin ürünlerinin markalaşması amacıyla gerçekleştirecekleri faaliyetler uluslararası kurallara göre desteklenmektedir” açıklamasında bulundu.

 

 

Buradaki temel hususun destek kapsamındaki şirketin Türk Ticaret Kanunu (TTK) hükümleri çerçevesinde kurulması olduğuna dikkat çeken Bakan Zeybekçi, desteklerin bu şirketlere sağlandığını belirtti.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “23 Kasım 2004 tarihinde ilk kez yürürlüğe giren TURQUALITY® programı, küresel pazarlardaki değişimler ve program paydaşlarının talepleri de dikkate alınarak, stratejik bir gelişim ve değişim süreci olarak oluştu. TURQUALITY® firmaları kurumsal, finansal ve operasyonel anlamda destekleyen bir markalaşma destek platformu olarak faaliyetler de bulundu. 2013 yılına kadar faaliyetleri yoğundu. Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri ile özel sektör temsilcilerinden oluşan TURQUALITY® Çalışma Grubu ile TURQUALITY® Sekretaryası proje kapsamında izlenecek stratejisinde tekstil ve hazır giyim programın pilot sektörü olarak belirlenmişti. Bu bağlamda desteklerde sağlandı. Türk malı imajının oluşturulması ve yerleştirilmesi amacıyla oluşturulmuş devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olarak tanıtılan proje güçlü markalar yaratmaya teşvik ediyordu. Sayın Bakana bu konuyla ilgili yönettiğimiz sorularda hisselerinin tamamına yakını yabancı yatırımcılara satıldığı halde halen destek almaya devam eden, satışı gerçekleşip yabancı şirket olmuş olmasına rağmen desteklenen şirketler var mıdır? Sayısı kaçtır? Destekler devam etmekte midir? Amaç Türkiye’den Türk markası yaratmak iken yabancılar tarafından yapılan ve marka izini yabancılarda olup ta ülkemizde bu bağlamda destek alıp oluşarak satılan şirketler var mıdır? Ya da markalaşma öncesi gereken desteği alıp sonrası yabancılara satılan şirketler ile Türk markalarının akıbeti ne olmuştur? Açıklanmalıdır..