CHP’li Gürer: Taşeronda CHP’li belediyelere dolaylı denetim!

CHP’li Gürer: Taşeronda CHP’li belediyelere dolaylı denetim!
7 Ocak 2018 09:40

CHP Niğde Milletvekili ve CHP Emek Büroları Merkez Kurulu Üyesi Ömer Fethi Gürer, taşeron çalışanların sorunlarını bir kez daha gündeme taşıdığı açıklamasında, CHP’li Belediyeler için oluşacak sorunlara değinerek, CHP’li Belediyelerde Valiliklerin uygulamalarının önemli olacağını ve bu durumun da büyük bir kriz yaratacağına değindi.

 

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer açıklamasında şu kelimelere yer verdi, “Tüm taşeron işçilere koşulsuz kadro sözü veren AKP Hükümeti bu sözünü tutmadı. Binlerce işçi mağdur edildi. Kurum içinde taşeron işçiler arasında dahi ayrım yapıldı. Taşeron sorunu ortadan kalkmadı daha da karmaşık hal aldı. Kısmen yararlananlar için iyi oldu ama büyük bir çoğunluk sorunlu durumda.

 

 

696 sayılı KHK ile taşeron işçiler asıl işi yaptıkları asıl kadrolara alınmadı, eşit işe eşit ücrette verilmedi. Belediye ve il özel idarelerinde çalışan 450 bin taşeron işçiye kadro yerine iktisadi teşekkül işçiliği getirildi ki bu belediyelerde kadro değil şirketlerde kadro, bunun da gelecekte yaratacağı sorunlar var. KİT’ler ve bazı özel bütçeli kuruluşlarda çalışan işçiler kapsama alınmadı “Personel ihalesi” şartı arandığı için; ihalesinde personel gideri yüzde 70’in altında olan işçiler ile mal, yapım ve danışmanlık ihalelerinde çalıştırılan işçilerde taşeron olarak kaldı. Komisyonlar, yüzde 70 oranının tutup tutmadığını yaklaşık maliyet üzerinden hesaplayacak ve karar verecek, bu süreçte sorunlar üretecek.”

 

 

CHP Lİ BELEDİYELER İÇİN BÜYÜK SIKINTI

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yayınlanan tebliğ ile sınav uygulamasına açıklık getirildiği ve her kurumun kendi komisyon ve soru ya da uygulamasını kendisinin yapacağını ne var ki belediyelerde bu görevin valilik kontrolüne verildiğini ifade ederek şöyle söyledi:

 

 

 

“Emekli çalışanlar uygulama ile işsiz kalıyor. Sınavı geçemeyenlerin durumu belirsiz, güvenlik soruşturması adı altında emniyet arşiv taraması yapılacak, belediyelerde Başvurulara 3 kişilik komisyon incelemesi yapılacak ancak tespit komisyonun bir üyesini vali belirleyecek diğer iki üye belediyeden olacak, yerel yönetimlerde 3 üyeli itiraz komisyonlarında ise üç üyeden biri vali yardımcısı iken bir üye de valinin uygun göreceği yerel yönetim temsilcisi. Üçüncü üye yine valinin uygun göreceği diğer kamu idarelerinin temsilcilerinden seçilecek. Bu durumda itiraz komisyonunun çoğunluğunu vali belirleyecek. Sınav kurullarının 4 üyesinin biri yine vali tarafından seçilecek. 5 kişilik itiraz komisyonunda başkan vali yardımcısı olacak, diğer dört üye de valinin uygun göreceği kişiler olacak. 5 farklı sınav türünden birine karar verilecek. Beden gücüne dayanan işlerde çalışanlara uygulamalı sınav yapılması esas alınacak, sınav sorularını valilikler hazırlayacak. Yazılı sınavda 100 üzerinden en az 50 alınması isteniyor. Başarısız işçi şirkete de geçemeyecek ne olacağı belli değil. Bu durumda belediyelerde valiliklerin doğrudan etkisi söz konusu olacak. Bu uygulamada sorunların oluşması olağan. Dolaylı olarak CHP’li belediyelerinde kontrolü söz konusu. Belediye kadroları yerine şirketlere alınarak umutları kırılan işçiler bu uygulamalar ile sorun yaşayacak. Diğer kurumlarda olduğu gibi belediye çalışanları için de her kararı o belediye vermeliydi. Burada hükümetin baskısı ile AKP’li belediyelerde sorunlar oluşmasa da, CHP’li belediyelerde Valiliklerin uygulamaları önemli olacak” de